Motosport

SBK: Rea i Melandri najbrži na testiranjima u Phillip Islandu

hi 01 Phillip Island WorldSBK2017Rea GB42976

Tek koji dan uoči početka nove sezone, Superbike vozači su odradili završna testiranja. Kawasaki i Ducati su i dalje klasa za sebe.

U utorak su zaključili predsezonu s testiranjima da bi već u subotu (25.2.) na istoj stazi u Phillip Islandu vozili prvu Superbike utrku nove sezone. Kao i na prošlomjesečnim testiranjima u Jerezu, najbrži je bio aktualni prvak Rea s Kawasakijem, no opasno mu se približio povratnik Melandri, kojem Ducati Panigale R očito odlično leži.

Pritom se teško oduprijeti toj zamci i ne usporediti vrijeme koje je postavio Rea s vremenima koja su samo nekoliko dana ranije na istoj stazi postavili najbrži MotoGP vozači. A taj izazov je i utoliko veći što je Rea prije nekoliko mjeseci bio brži od nekolicine MotoGP vozača s kojima je testirao rame uz rame u Jerezu. U kontekstu toga bi moglo biti razočarenje što je Rea u Phillip Islandu bio 2 sekunde sporiji od Vinalesa, no ta razlika bi vjerojatno bila osjetno manja da je vozač Kawasakija imao više i ljepšeg vremena.

Naime, dok su MotoGP vozači imali lijepo vrijeme i tri puna dana za jurnjavu Phillip Islandom, Superbike vozači su morali dijeliti termine sa Supersport klasom, pa su tako u dva dana imali na raspolaganju ukupno 8 radnih sati, pri čemu je prvi dan stvari dodatno pokvarila kiša. Tako je Rea skupio ukupno 97 krugova, što je broj koji su neki MotoGP vozači odradili tijekom samo jednog dana.

No, pustimo MotoGP na stranu i vratimo se Superbike testiranjima. Dakle, Rea je s gumama za utrku bio otprilike pola sekunde sporiji nego na prošlogodišnjim kvalifikacijama, a u svemu tome još uvijek donekle iznenađuje da je Melandri s Ducatijem bio samo 3 stotinke sporiji. Njegov timski kolega Davies je zaostao dodatne 3 desetinke sekunde, dok je Sykes s Kawasakijem bio za pola sekunde sporiji nego Rea, no i to mu je bilo dovoljno da bude 4. najbrži, ispred Foresa na privatnom Barni Ducatiju.

Dakle, dva Kawasakija i tri Ducatija među prvom petoricom, no slijedili su Camier (MV Agusta), Savadori (Aprilia), Lowes (Yamaha) i Torres (BMW), tako da u konačnici ipak imamo šest marki motocikala među devet najbržih. Ono što malo brine je da već osmi Lowes zaostaje više od sekunde od za najbržim, a nakon solidnih testiranja u Jerezu razočaravajuće djeluje tek 14. vrijeme Haydena i 19. vrijeme Bradla, što pokazuje da je novi motocikl Honde još uvijek daleko od optimalne forme.

U klasi Supersport je najbrži bio P.J Jacobsen na tvorničkoj MV Agusti, dok je drugo najbrže vrijeme ostvario veteran Rolfo na privatnoj MV Agusti, no nakon toga je pao i iščašio rame. Ipak, glavna vijest je da se aktualni prvak Kenan Sofuoglu nakon odrađenih testiranja vraća u Tursku kako bi se podvrgnuo novoj operaciji, nezadovoljan time kako mu je sanirana ozljeda zadobivena za vrijeme zimskih treninga. To znači da će vozač Kawasakija u najmanju ruku propustiti prve dvije utrke sezone.

PhillipIslandSBKTest2017 SBK

PhillipIslandSBKTest2017 SS

 

 

fbmp ytmp imp