Motosport

MotoGP: Što to testiraju Ducati, Yamaha i Aprilia?

OK 00 TEST MAL 2017 DUCATI 1898

Ducati u repu ima misterioznu kutiju (za alat?), Yamaha skriva aerodinamična krilca ispod oplata, a i Aprilia sprema radikalna aerodinamična rješenja.

Razvoj MotoGP motocikala nikada ne prestaje, no sve su tajne obično skrivene ispod karbonskih oplata. Ipak, na nedavno održanim testiranjima u Maleziji evolucija je bila vidljiva i golim okom, a posebno je bila intrigantna kutija s donje strane repa Ducatijeva motocikla, zbog čega je prigušivač ispušnog sustava pomaknut malo u desno.

Budući je Stoner dva puta ostao u kvaru možda bi mogli biti toliko zlobni da je prozovemo kutijom za alat, no kolokvijalni naziv je „kutija za salatu“, kako je tu nezgrapnu tvorbu prozvao Ducatijev drugi testni vozač Pirro. O čemu je konkretno riječ nema ni slova, prozborili su samo da je to rješenje u ranoj fazi razvoja, što znači da ga možda neće koristiti od samom početka sezone, a možda neće ni uopće.

OK G026394

Jasno, kad se ne zna o čemu je riječ otvara se prostor za špekulacije. Najekstremnija teorija polazi od toga da Ducati planira koristiti ispušne plinove kao dodatni mlazni pogon, što je teoretski moguće, no po onom što se vidi apsolutno ništa ne ukazuje da je o tome riječ. Bitno vjerojatnijom nam se čini mogućnost da je u tu kutiju preseljena elektronika, kako bi se na njezino uobičajeno mjesto preselile neke teže komponente i tako postigao bolji raspored težine. Dakako, može se raditi i o nečem sasvim trećem, četvrtom ili petom, uključujući tu i dodatne elektroničke komponente koje služe samo za prikupljanje detaljnijih telemetrijskih podataka za vrijeme testiranja.

Osim toga, na privatnim testiranjima nekoliko dana uoči ovih službenih, Ducati je isprobao i rješenje s punim prednjim naplatkom i gotovo punim stražnjim naplatkom. To svakako smanjuje otpor zraka, ali i povećava i osjetljivost na bočni vjetar, tako da nešto slično vjerojatno nećemo ponovo vidjeti na nadolazećim testiranju u vjetrovitom Phillip Islandu.

Malezija test

Isto tako, u Phillip Islandu vjerojatno još nećemo vidjeti ni nove Ducatijeve oplate, s kojima bi se trebao djelomično kompenzirati gubitak nastao zabranom aerodinamičnih krilaca na nosu, no zato je Yamaha već u Maleziji ponudila svoje rješenje tog problema. Kao što se i očekivalo, bočne oplate imaju dvije stjenke unutar kojih se nalaze kanalići, koji su svinuti prema gore. Tako usisani zrak naglo skreće te stvara pritisak s donje strane kanalića, čime se onda pritišće prednji kraj motocikla i tako otežava propinjanje na stražnji kotač. Rossi je prokomentirao da to ne donosi nikakvu korist, ali isto je svojedobno tvrdio i za aerodinamična krilca pa ih je svejedno koristio.

Aprilia je u tome dijelu pokazala malo drugačiji pristup, s plosnatijom izvedbom prednje kupole, koja bi tim svojim oblikom trebala preuzeti i ulogu svojevrsnog spojlera. No, iz Aprilije poručuju da intenzivno rade u zračnom tunelu i da će se na testiranjima u Phillip Islandu pojaviti s potpuno novim i „čudnim“ oplatama. S njima bi, navodno, mogli imati i do 60% potiska kojeg su dosad generirala krilca na nosu, što bi neočekivano dobar rezultat za početak razvoja u tom smjeru.

Aprilia mal test

fbmp ytmp imp