Motosport

MotoGP: Prelazi li Lorenzo na Ducati?

EWZ5F61YGZVX96TQG42O

Više se ne priča hoće li Lorenzo iduće godine voziti Ducati, nego za koliko milijuna eura.

Paolo Ciabatti, sportski direktor Ducati Corsea, je nedavno izjavio da im je interesantan i Marquez, no to je bila samo dimna bomba. Već se predugo i preglasno šuška kako je Ducati uhvatio na pik Jorge Lorenza i čini se da je samo pitanje dana kada će njihova veza postati javna.

Jasno, uvijek se može postaviti pitanje zašto (bi) se Lorenzo odlučio napustiti Yamahu, trenutno najbolji motocikl, koji će mu zasigurno i iduće godine, ili dvije, pružati odličnu priliku da poveća broj titula svjetskog prvaka. To više što je sve donedavno tvrdio kako cijelu MotoGP karijeru misli odraditi s Yamahom.

Velik dio razloga vjerojatno leži u Rossiju. Uopće nije tajna da se njih dvojica međusobno ne podnose, ali i da Lorenzo oduvijek ima osjećaj kako ga u Yamahi manje cijene od Rossija. Isto tako, javna je tajna da je u kontroverznoj završnici prošle sezone Yamaha više navijala za Rossija i tu je vjerojatno napukla ljubav Lorenza prema toj japanskoj marki.

A ta je ljubav dodatno prelomljena preko koljena uoči otvaranja ove sezone u Kataru, kada je Yamaha potpisala novi dvogodišnji ugovor s Rossijem, koji traje do kraja 2018.. Lorenza je to vidljivo uvrijedilo, a činjenica da su u Yamahi bili toliko indiskretni da su javno objavili kako su istovremeno novi ugovor ponudili i Lorenzu, ali i da su mu ponudili više novaca nego ikad, i više nego Rossiju, daje nasluti kako im Španjolac polako ide na živce.

Dakle, apsolvirali smo zašto bi Lorenzo mogao otići iz Yamahe, no zašto bi prešao na Ducati? Jedan od razloga je svakako golema količini novaca koji su spremni istovariti Marlboro i Audi, kako bi Ducati konačno dobio vozača s kojim može aspirirati na naslov prvaka. Gotovo sigurno je riječ o broju s 8 znamenaka, a nekako se najčešće šuška o 12 milijuna eura. Po sezoni.

Drugi razlog je to što je Ducati Desmo16 GP doista konkurentan stroj. Pritom teorija ide tako daleko da se špekulira kako je Ducati i angažirao Stonera kao testnog vozača prvenstveno kako bi dokazao da je Desmo16 GP brži od onog što pokazuju tvornički vozači. Može li s njim Lorenzo dogurati i do naslova prvaka? Možda, teško je reći, ali sve i da ostvari i samo jednu jedinu pobjedu, već će imati to zadovoljstvo da bude bolji od Rossija kojem u dvije godine s Ducatijem to nije uspjelo.

Uglavnom, sve upućuje na to da je Lorenzo već stavio potpis na ugovor, a to bi moglo i trebalo biti konačno obznanjeno na marginama sljedeće utrke u Jerezu, do kada je Yamaha, navodno, i dala ultimatum Španjolcu da se konačno izjasni. No, nije Yamaha jedina koja čeka Lorenzov odgovor, njegova odluka o promjeni poslodavca će sasvim sigurno izazvati tektonske promjene i u drugim tvorničkim momčadima.

Dakle, pretpostavimo da Lorenzo potpiše za Ducati. To znači da se otvara radno mjesto u Yamahi, na koje će najvjerojatnije zasjesti trenutni Suzukijev vozač Maverick Vinales, dok je druga opcija Moto2 nada Alex Rins, iako su veće šanse da on na kraju završi u Repsol Hondi.
To opet znači da ćemo imati jednog vozača viška u Hondi i Ducatiju. I dok se praktično zna da će iz Honde ispasti Pedrosa, teško je procijeniti hoće li otkaz u Ducatiju dobiti Iannone ili Dovizioso. Do utrke u Argentini je veće šanse za ostanak imao Iannone, no nakon blamaže u pretposljednjom zavoju, kada je neopreznim pretjecanjem i sebe i Divioziosa izbacio s podija, stvari više nisu tako kristalno jasne.

Zanimljivo je da bi svoj trojici spomenutih vozača, dakle Pedrosi, Doviziosu i Iannoneu, prva rezervna opcija trebao biti Suzuki. Štoviše, tamo ne samo da bi mogli vidjeti jednog od njih, nego možda čak i dvojicu. Osim toga, Dovizioso i Pedrosa se spominju i u kombinacijama s KTM-om, za kojeg je već potpisao i Bradley Smith, no MotoGP veteranima ulazak u avanturu s austrijskim proizvođačem vjerojatno funkcionira kao tek izlaz u slučaju nužde.

OK G105353

fbmp ytmp imp