Motosport

MotoGP: Top 10 fotografija kaotične utrke u Argentini

0 Marquez Argentina 2016

Utrka s pit-stopom, u kojoj su se vozači Ducatija torpedirali nadomak podija, a Bautista pregazio mehaničara, pružila je obilje prilika za nastanak atraktivnih fotografija. Neke od njih su i objavljene.

Začudili bi se koliko je ponekad teško naći atraktivnu fotografiju nakon MotoGP utrke. Praktično svi proizvođači pripreme kolaž fotografija za novinare, ali najbolje čemu se možete nadati je kakvo struganje laktom po asfaltu, a tek ponekad se kroz filtar provuče i kakva fotografija u kojoj MotoGP zvijezda djeluje kao da je na podivljalom biku dok pokušava obuzdati propinjanje na stražnji kotač. Niti slučajno nećete pronaći scenu u kojoj njihov vozač pada ili je na bilo koji drugi način u defanzivi, a više od jednog motocikla na fotografijama možete vidjeti samo u slučaju da je njihov zaposlenik vodi ili je upravo pretekao ljutog konkurenta.

A onda se dogodi utrka u Argentini, u kojoj je zbog problema koje su Michelinove gume imale sa Ducatijevim motociklima uvedeno obavezno zaustavljanje u boksu i presjedanje na rezervni motocikl s novim gumama. Pritom je kod nekih to doista bila presjedanje, kao u slučaju Vinalesa ili Rossija, koji se praktično šeću od jednog do drugog motocikla, no kod drugih je to atraktivno katapultiranje s jednog na drugi motocikl, u čemu je najbolji Marquez, a u stopu ga prate vozači Ducatija te Lorenzo, iako je ovaj potonji svoj žablji skok imao prilike pokazati samo za vrijeme treninga, budući je utrku završio u ranoj fazi.

No, daleko najoriginalniji pristup je pokazao Bautista s Aprilijom. Španjolac se doslovno zaletio u svog mehaničara koji mu je trebao pridržati motor, brutalno ga odbacio u stranu, te je pritom nekoliko metara kasnije i sam pao s motocikla. Video možete pogledati OVDJE, pod uvjetom da ga Dorna u međuvremenu nije pronašla i zabranila, no za utjehu donosimo i zamrznutu sekvencu u donjoj galeriji s fotografijama. U svakom slučaju, mogli bi steći dojam da je riječ o kakvom amateru, a ne MotoGP vozaču, no način na koji se Bautista odmah osovio na noge i potrčao natrag prema rezervnom motociklu, ni ne bacivši pogled prema vlastitom mehaničaru koji se pored njega previjao u bolovima, pokazuje da je ipak riječ o „profesionalcu“.

Još jedan „profesionalac“ je Andrea Iaonnone, koji je u predzadnjem zavoju utrke srušio svog imenjaka i timskog kolegu Doviziosa, te tako pokrao Ducati za dvostruki podij. Dakako, Ducati nije objavio fotografiju tog ključnog trenutka, ali su ipak ponudili dvije fotografije u kojima nesretni Dovizioso herojski gura Desmo16 GP preko ciljne crte. Za to je nagrađen osvajanjem tri boda, no da ga Iannone nije srušio, sada bi bio drugi u ukupnom poretku, samo bod iz Marqueza. I sam Marquez je pao, ali tek na pobjedničkom podiju, na kojeg je neoprezno skočio ne računajući s time da su ga pobjednici u manjim klasama natopili šampanjcem.

U svakom slučaju, deset odabranih fotografija iz Argentine pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp