Motosport

MotoGP: Marquez pobijedio u argentinskom kaosu

 ti10799

U utrci s obveznim pit-stopom, Rossi je došao do 2. mjesta nakon sudara vozača Ducatija u predzadnjem zavoju.

Bila je to poprilično kaotična utrka u Argentini. Sve je počelo još u subotu kada je Reddingu eksplodirala zadnja guma i odvalila rep njegova Ducatija. Nakon tog događaja, a gotovo ista stvar se dogodila Bazu na testiranjima u Maleziji, donijeta je odluka da se iz sigurnosnih razloga povuku obje smjese guma, budući imaju istu konstrukciju. Umjesto toga, Michelin je ponudio posebnu stražnju gumu pripremljenu za takvu situaciju, a vozači su je trebali imati prilike isprobati na pridodanom polusatnom treningu u nedjelju ujutro.

No, u nedjelju ujutro je padala kiša, tako da je taj plan propao. Odlučeno je stoga da će se ipak voziti na klasičnim gumama, ali uz obvezu da vozači uđu u boks sredinom utrke i presjednu na drugi motocikl s drugim setom guma. Osim toga, utrka je skraćena s 25 na 20 krugova, što sve itekako podsjeća na Phillip Islandu 2013. godine kada su Bridgestone gume imale sličnih problema.

No, krenimo redom. Prvi su na još uvijek natopljenu stazu koja se polako sušila izašli Moto3 vozači, svi osim Loia na slick gumama. U takvim je zahtjevnim uvjetima Malezijac Pawi jednostavno briljirao. Vozeći i po tri sekunde po krugu brže od progonitelja, Pawi je na kraju imao za tu klasu doista ogromnih 26 sekundi prednosti, te je tako u svojoj tek trećoj utrci na svjetskoj sceni postao prvi Malezijac koji je odnio Grand Prix pobjedu.

A mogla je to biti i dvostruka pobjeda Malezijaca da Norrodin nije u dvoboju s Navarrom za 2. mjesto pao u predzadnjem zavoju, nakon čega je treće mjesto naslijedio Binder, kojem su disali za vrat Locatelli, Mir i Ono. Nesretni Norrodin je na kraju ipak završio kao 11. i to nakon što je digao oštećeni motocikl i s njim doslovno protrčao kroz cilj, a nije bi posljednji koji će to učiniti.

U Moto2 utrci su se na još uvijek mjestimice mokroj stazi praktično od početka izdvojila četvorica vozača. Na kraju je pobijedio Zarco, aktualni prvak, koji se ni u jednom trenutku nije uspio osjetnije izdvojiti, no ipak je prošao ciljem 1,4 sekunde ispred Lowesa. Njega je u samoj završnici napao Morbidelli koji je taj svoj pokušaj platio padom, pa se tako trećeg mjesta domogao Folger prošavši ciljem 2,7 sekundi nakon pobjednika.

A onda je, pod prijetećim oblacima, i na stazi koja je još uvijek imala mokre mrlje, stasalo vrijeme za start MotoGP utrke. Najbolje je krenuo Lorenzo, no odmah potom je počeo poput kamena tonuti u poretku, sve dok nakon 5 krugova nije pao i odustao. U međuvremenu su se naprijed izdvojili Marquez i Rossi, pri čemu je, neposredno prije obaveznog ulaska u boks, Rossi nekoliko puta napao Marqueza i nakratko se probio u vodstvo, no na kraju je ipak Marquez prije njega obavio zamjenu motocikala. Štoviše, kad su se vratili na stazu, Marquez je suvereno odjurio naprijed i s Hondom mirno došao do pobjede. Istovremeno, Rossi ne samo da ga nije uspijevao slijediti, nego je pao u kandže Ducatijevog dvojca i Vinalesa na Suzukiju.

U jednom od pokušaja pretjecanja, Vinales je pao, no Iannone i Dovizioso su se ipak probili ispred Rossija i izgurali ga s virtualnog pobjedničkog postolja. A onda je u zadnjem krugu, i to u predzadnjem zavoju, Iannone pretjerao u pokušaja napada na Doviziosa, te pritom srušio i sebe i svog timskog kolegu. Dovizioso je podigao svoj motocikl i progurao ga preko linije i za to je nagrađen s tri boda za trinaesto mjesto, kao posljednje plasirani u utrci s velikim brojem padova i odustajanja.

Tako je Rossiju u posljednji tren poklonjeno drugo mjesto, a isto bi se moglo reći i za treće mjesto Pedrose, koji je za svojim timskim kolegom i pobjednikom Marquezom zaostao ogromnih 28 sekundi. Pad vozača Ducatija i osipanje u sredini poretka omogućilo je Lavertyju da s dvije godine starim Ducatijem dođe do najboljeg rezultata MotoGP karijere i bodova za četvrto mjesto nakon što je u zadnjem krugu obišao Barberu i Pola Espargaroa, a nekoliko sekundi nakon njih ciljem je prošao Bradl a Aprilijom.

Prije odlaska u Teksas, gdje je dosad bio nedodirljiv, Marquez je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. U nastavku donosimo trenutni poredak po klasama, a rezultate utrke pogledajte u donjoj galeriji.

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 41 bod
2. V. Rossi – Yamaha – 33
3. D. Pedrosa – Honda – 27
4. J. Lorenzo – Yamaha – 25
5. A. Dovizioso – Ducati – 23

Moto2
1. T. Luthi – Kalex – 34 boda
2. J. Zarco – Kalex – 29
3. S. Lowes – Kalex – 27
4. H. Syahrin – Kalex - 23
5. D. Aegerter – Kalex - 22

Moto3
1. B. Binder – KTM – 36 bodova
2. N. Antonelli – Honda – 31
3. J. Navarro – Honda - 29
4. K.I. Pawi – Honda - 25
5. F. Bagnaia – Mahindra - 16

fbmp ytmp imp