Motosport

MotoGP: KTM prvi put testirao RC16

117500 Hofmann 0 KTM RC16 UVODNA

KTM-ov MotoGP motocikl je uspješno odradio prvi test. Čast je pripala Alexu Hofmannu, TV komentatoru i službenom test vozaču.

Alex Hofmann, bivši MotoGP vozač, donedavni test vozač Aprilije, sada službeni test vozač KTM-a, a uz to i odličan MotoGP komentator na njemačkoj televiziji, tri je dana jurio s prototipom RC16 na austrijskoj stazi Red Bull Ring. Iako je to prvo dinamičko testiranje odrađeno i prije nego što je prvotno planirano, u KTM tvrde da je sve prošlo bez ikakvih poteškoća i da je to važnije od ostvarenih vremena po krugu, što će reći da ona nisu bila posebnom impresivna. No, to se ni ne očekuje od motocikla koji je prije 15 mjeseci još bio mrtvo slovo na papiru.

Ako bi trebali povlačiti usporedbe, onda nema sumnje da KTM RC16 najviše podsjeća na Hondu RC213V. Tome u prilog idu i centralni usisnik ili izvedba stražnje vilice, baš kao i korištenje V4 konfiguracije agregata. No, bitna razlika je u tome što je RC16 sazdan oko čeličnog rešetkastog okvira, a uz to će biti sasvim poseban i po korištenju WP ovjesa.

Prema planu, RC16 bi trebao osvanuti u MotoGP prvenstvu 2017. godine, no ne treba sasvim isključiti mogućnost da ima svoju pretpremijeru krajem iduće sezone. U međuvremenu će ga uz Hofmanna testirati i Mika Kallio, koji će se u potpunosti posvetiti razvoju tog stroja, a povremeno će ga iskušati i novi Moto2 prvak Johann Zarco. Ako sve prođe po planu, KTM neće imati klasičnu tvorničku momčadi, nego će njihove interese, kao i u Moto3 prvenstvu, braniti Ajo Racing, a svoje će motocikle ponuditi i drugim privatnim momčadima. Zanimljivo je da planiraju nešto manje ekskluzivnu verziju modela RC16 ponuditi i običnim privatnim kupcima po cijeni od 140.000 eura.

U donjoj galeriji možete pogledati dodatne fotografije KTM-ovo MotoGP motocikla. Foto: Platzer Philip

fbmp ytmp imp