Motosport

SBK: Sezona je završila pod svjetlima reflektora

SBK-Katar-15-uvodna

U Kataru su dovožene posljednje utrke Superbike sezone. Umjesto Kawasakija, u prvom planu su bili vozači Aprilije i Davies na Ducatiju.

Budući je sve što je važno već bilo ranije razriješeno, noćne utrke u Kataru trebale su samo ponuditi dobru zabavu i presuditi hoće li titulu viceprvaka, zlobnici bi rekli „prvog među gubitnicima", osvojiti Davies na Ducatiju ili ipak Sykes na Kawasakiju. Na kraju je ispalo da je na posljednjoj utrci dosad dominantni Kawasaki završio u drugom planu.

Ipak, u prvoj utrci dana, bolje rečeno noći, vozači Kawasakija su bili sila s kojom je trebalo računati. Sykes je poveo utrku, no iz nekog razloga mu se kontrola proklizavanja prebacila na viši stupanj budnosti zbog čega je nepotrebno gubio snagu na izlazu iz zavoja. Nije trebalo dugo da ga prestigne timski kolega i novi svjetski prvak Rea, a onda je istu stvar učinio i Torres s Aprilijom.

Njih dvojica su se nakon toga međusobno hrvali u vodstvu, da bi Torres ipak prije prošao ciljem prije Reae i tako u svojoj prvoj sezoni došao do prve Superbike pobjede. Sykes je na kraju bio treći, no uspio je preoteti samo 3 boda Daviesu koji je s završio odmah iza njega, tako da je uoči zadnje utrke vozač Ducatija imao prednost od 13 bodova u borbi za naslov prvaka.

Druga utrka je imala i druge junake. Torres je pao u pokušaju da uhvati vodeće, dok se Rea istina borio za pobjedu, ali je morao odustati nakon što je prvi put ove sezone imao tehničkih problema s Kawasakijem. To je značilo da nije uspio oboriti rekord Colina Edwardsa po broju osvojenih bodova, a već je od ranije bilo jasno kako neće moći sustići ni rekord Douga Polena po broju pobjeda u jednoj sezonu. Svejedno, nema sumnje da je Rea odradio sjajan posao i u dominantnom stilu zaslužio titulu prvaka.

Tako se u posljednjoj utrci sezone vodio troboj za pobjedu između Daviesa na Ducatiju, Haslama na Apriliji i Sykesa na Kawasakiju. Činilo se da je Davies taman neuhvatljiv da bi onda u zadnjem zavoju zadnjeg kruga prvi put pogriješio i otišao malo preširoko, ostavivši tako otvorena vrata Haslamu, koji je došao do druge ovogodišnje pobjede. Davies je ipak prošao ciljem ispred Sykesa i tako podebljao svoj status viceprvaka.

I u klasi Supersport je bilo dovoljno napeto do zadnjeg kruga. Kyle Smith je atraktivnom i riskantnom vožnjom za upravljačem Honde došao do svoje prve Supersport pobjede, s manje od sekunde prednosti u odnosi na novog prvaka Sofuoglua s Kawasakijem, koji je opet bio manje od desetinke brži od Zanettija na MV Agusti. Ipak, i treće mjesto u utrci je bilo dovoljno da se Zanetti popne na treće mjesto i u ukupnom poretku, odnosno da preskoči timskog kolegu Cluzela, koji je posljednja tri okupljanja propustio zbog ozljede noge zarađene u Jerezu. Mahias je s Yamahom završio kao 4., dok je viceprvak P. Jacobsen ovom prigodom s Hondom bio 5.

Zanimljivo je, a možda i indikativno, da su sva tri spomenuta pobjednika zasad bez posla za iduću sezonu. Smith je dobio otkaz u Ten Kate Hondi, a čini se da ista stvar čeka Haslama i Torresa. Utoliko više što je skoro pa sasvim izvjesno da Aprilia (ovaj put ozbiljno) povlači svoju tvorničku podršku iz Superbike prvenstva i u potpunosti se fokusira na MotoGP.

Kompletne rezultate možete pogledati dolje niže u galeriji.

KONAČNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 548 boda
2. C. Davies – Ducati – 416
3. T. Sykes – Kawasaki – 399
4. L. Haslam – Aprilia – 332
5. J. Torres – Aprilia – 247

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 233
2. P. Jacobsen – Honda – 196
3. J. Cluzel – MV Agusta – 158
4. L. Zanetti – MV Agusta – 155
5. K. Smith – Honda - 116

fbmp ytmp imp