Motosport

Motosport: MV Agusta ulazi u MotoGP prvenstvo?

MV-stara

Prvo će s Melandrijem pokušati u Superbikeu, a 2017. sanjaju ući u MotoGP, odnosno kraljevsku klasu kojom su nekada kraljevali

Prvo ono što se čini da je sigurno. Dakle, od iduće godine će boje MV Aguste u Superbike i Supersport prvenstvu braniti švicarska momčad Forward Racing, koja od 2009. nastupa u Moto2 prvenstvu, a od 2012, čak i relativno uspješno, u MotoGP-u. Osim toga, jasno je da će se projektu razvoja natjecateljskog F4 RC priključiti Marco Melandri, ali nije jasno hoće li biti samo testni vozač ili i natjecatelj. Još je manje jasno što će biti s njihovim trenutnim vozačem Camierom, koji je iz nedovoljno konkurentnog motocikla ponekad znao izvlačiti čuda.

Sada ono što se čini nešto manje izvjesnim, ali bitno zanimljivijim. Dakle, postoji namjera da MV Agusta preko momčadi Forward uđe i u MotoGP, dakle da se vrati u Grand Prix prvenstvo kojim je ta talijanska marka bezobrazno dominirala 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. To je u planu za 2017. godinu kada na scenu stupaju nova pravila, prema kojima bi Dorna trebala financijski bitno izdašnije potpomagati momčadi.

Bilo kako bilo, Giovanni Cuzari, vlasnik momčadi Forward Racing, je kućni prijatelj obitelji Castiglioni, vlasnika MV Aguste. Kvaka je u tome što je švicarska policija ovog ljeta uhvatila Cuzarija zbog utaje poraza i sličnih marifetluka, a iako je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, Yamaha je odmah po uhićenju objavila da mu neće isporučiti MotoGP motocikle za iduću sezonu. Tako će 2016. godine Forward Racing vjerojatno nastupati samo u Moto2 prvenstvu i pitanje da li će ih čekati slobodno mjesto na MotoGP rešetki za 2017, to više što je dosta momčadi zainteresirano da iduće godine zauzme njihove garaže, sve u svjetlu obećanih izdašnijih subvencija Dorne od te godine. Doduše, MV Agusta bi trebala imati prednost, no veliko je pitanje može li jedna tako malo tvrtka uopće razviti MotoGP motocikl.

fbmp ytmp imp