Motosport

MotoGP: Fantastična utrka u Phillip Islandu

562355c81e6755.41236176

Četveroboj Marqueza, Lorenza, Rossija i Iannonea trajao je cijelu utrku. Nakraju je Marquez došao do 50. pobjede, dok je Lorenzo smanjio bodovni zaostatak za Rossijem.

Bilo je ove godine nekoliko posebno dobrih MotoGP utrka, no ova u Phillip Islandu je vjerojatno bila najbolja. Ne samo ove sezone, nego možda i nekoliko proteklih, ako ne i duže. Doista posebnom ju čini to što su se do posljednjeg metra za pobjedu borila čak četvorica vozača, na tri različita motocikla.

Najbolje je krenuo Iannone s Ducatijem, no krajem prvog kruga je udario u nesretnog galeba, što je iskoristio Lorenzo da se probije naprijed i pokuša izvesti svoj uobičajeni trik nestajanja u daljini. Ipak, Iannone i Marquez ga nisu ispuštali iz vida, dok se Rossi, koji je krenuo s tek 7. startne pozicije, taman dovoljno brzo obračunao s Crutchlowom i Pedrosom da mu ne pobjegne vodeći trojac.

Dok su se Marquez, Rossi i Iannone stalno međusobno pretjecali. Lorenzo je veliku većinu vremena uživao u vodstvu, no nije uspio pobjeći na više od 1,5 sekundi. Marquez se sredinom utrke uspio probiti naprijed, no u pokušaju da pobjegne je pregrijao gume tako da je u pretposljednjem krugu držao 4. poziciju. Čak i nakon što je prestigao Rossija, nakon ulasku u posljednji krug od Lorenza ga je dijelio Iannone i skoro sekunda zaostatka.

Ipak, u fantastičnoj završnici Marquez je prvo prestigao vozača Ducatija, a onda u posljednjem desnom zavoju prošao i Lorenza. Isti manevar na istom mjestu i u istom kadru pokušava izvesti i Rossi, no Iannone se dobro obranio s Ducatijem, tako da će „The Doctor" proći ciljem kao tek četvrti, s jedva nešto više od sekunde zaostatka za slavljenikom Marquezom, koji je upisao svoju 50. GP pobjedu.

Iako je izgubio u posljednjim metrima, Lorenzo je s drugim mjestom osvojio 7 bodova više od Rossija, te je tako, dvije utrke prije kraja, svoj zaostatak smanjio na samo 11 bodova. Usput je potvrdio osvajanje konstruktorske titule za Yamahu. Posebne pohvale zaslužuje rookie Vinales koji je sa Suzukijem došao do odličnog 6. mjesta, s Pedrosom na nišanu i manje od 7 sekundi zaostatka za pobjednikom.

U klasi Moto2 nije bila ni izbliza toliko zanimljiva borba za pobjedu. Zapravo je nije ni bilo budući je Rins u relativno ranoj fazi utrke preuzeo vodstvo i onda ga lagano razvlačio, prošavši ciljem sa skoro 7 sekundi prednosti u odnosu na Lowesa. Pritom se Lowes lavovski borio s Luthijem dok ovaj nije pao 8 krugova prije kraja, nakon čega je do svog prvog podija došao Baldassari.

I dok je u Moto2 klasi već poznato da je prvak Zarco (koji je ovaj put završio 7.), u Moto3 konkurenciji se situacija malo zakomplicirala. Kent je imao sasvim realne šanse potvrditi osvajanje naslova baš u Australiji, trebao je samo završiti odmah do Bastianinija. No, prvo ga je udario Martin, nakon čega je potonuo na 16. mjesto, da bi se opet probio pored Bastianinija i u borbu za vodstvo prije nego ga je udario Antonelli. Pritom je Kent katapultiran sa svoje Honde, ali u istom trenutku i u istom zavoju pada i Bastianini, koji tako gubi sve šanse za osvajanje naslova.

Ipak, teoretski je u igri za naslov i Oliviera, koji je prije utrke zaostajao velikih 65 bodova za Kentom. Ipak, u napetoj završnici, u kojoj prva petorica prolaze ciljem unutar 3 desetinke sekunde, upravo vozač KTM-a odnosi pobjedu i tako svoj zaostatak smanjuje na 40 bodova. Biti će to teško dostižno za Olivieru, ali utrka u Phillip Islandu je pokazala kako je u Moto3 utrkama doista sve moguće.

Dolje niže možete pogledati rezultate sve tri utrke.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 16 utrka)

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 296 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 285
3. M. Marquez – Honda – 222
4. A. Iannone – Ducati – 188
5. D. Pedrosa – Honda – 165

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 318
2. A. Rins – Kalex – 214
3. T. Rabat – Kalex – 206
4. S. Lowes – Speed Up – 172
5. J. Folger – Kalex – 145

Moto3
1. D. Kent – Honda – 244
2. M. Oliveira – KTM – 204
3. E. Bastianini - Honda – 188
4. R. Fenati – KTM - 165
5. N. Antonelli – Honda – 161

fbmp ytmp imp