Motosport

MotoGP: Pobjeda Pedrose, a Rossi ispred Lorenza

561a16059e30f9.25571649

Činilo se da je Lorenzo na putu do pobjede u Motegiju. A onda se probudio Pedrosa i za sobom povukao Rossija.

Kad je MotoGP utrka u japanskom Motegiju počela na dobro natopljenoj stazi, činilo se kao da se nebo još jednom smilovalo Rossiju. No, zapravo je najbolje krenuo Lorenzo, koji je u prvih nekoliko krugova nagomilao toliku prednost da je izgledalo kao da je na putu do još jedne dominantne pobjede. No, staza se postupno sušila, a Lorenzo je, čini se ipak malo pretjerao u tim početnim krugovima i previše načeo kišne gume.

Preokret je započeo nekih 10 krugova prije kraja kada je postalo jasno da dotad neprimjetni Pedrosa juri sekundu brže po krugu. Ubrzo je sustigao drugoplasiranog Rossija, pri čemu ga nije samo pretekao nego i povukao za sobom. Nakon toga se Pedrosa lako obračunao s Lorenzom, koji je ubrzo produžio na jednom kočenju i gotovo sišao s asfalta, što je Rossi iskoristio da se probije ispred njega.

U preostalih nekoliko krugova Pedrosa je s više od 8 sekundi prednosti došao do svoje prve pobjede u više od godinu dana, dok je Rossi bio presretan osvajanjem drugog mjesta. Prošavši ciljem četiri sekunde ispred Lorenza, Rossi je povećao svoju prednost sa 14 na 18 bodova, što nije nikakva garancija za osvajanja desetog naslova, ali je ipak donekle solidna prednost tri utrke prije kraja. Marc Marquez je bio gotovo nezamijećen do pred sam kraj utrke, kada je prošao Dovizosa i osvojio bodove za četvrto mjesto.

Spomenimo da je na treningu u petak strašnu nesreću imao Alex de Angelis koji se s motociklom zabio u ogradu. Prvi pregledi su pokazali da je teško ozlijeđen, s natučenim plućima, potresom mozga i napuknutim kralježnicima, da bi novi pregledi pokazali kako je, nažalost, došlo i do krvarenja u mozgu zbog čega je stanje kritično, ali pod kontrolom.

U Moto2 klasi je pitanje novog svjetskog prvaka riješeno još u petak kada je Rabat odustao zbog ozlijede. No, novi šampion Zarco nije spavao na lovorikama, nego je osvajanje naslova uveličao 7. pobjedom ove sezone. Na natopljenoj stazi koja se polako sušila, Zarco je u 7. krugu pretekao dotad vodećeg Folgera i slavio sa skoro pet sekundi prednosti, dok je Cortese u pretposljednjem krugu obišao malezijskog vozača Shaha i došao do treće stepenice pobjedničkog podija.

Antonelli je s Hondom odmaglio daleko naprijed u kišnoj Moto3 utrci, no Oliveira ga je počeo opasno sustizati i na kraju mu se primaći na samo sekundu. Više od toga nije mogao, tako da je završio kao drugi dok je treće mjesto osvojio Navarro s još jednom Hondom. Ukupno vodeći Kent je nakon prvog kruga bio tek 16., no do kraja skraćene utrke se probio do 6. mjesta i to tako da je baš u posljednjem krugu obišao Bastianinija, svog glavnog suparnika za naslov. U odnosu na njega sada ima 56 bodova prednosti, dok Oliveira zaostaje 65 bodova u trenutku kada je još samo 75 bodova u igri.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 15 utrka)

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 283 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 265
3. M. Marquez – Honda – 197
4. A. Iannone – Ducati – 172
5. D. Pedrosa – Honda – 154

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 309
2. T. Rabat – Kalex – 206
3. A. Rins – Kalex – 189
4. S. Lowes – Speed Up – 152
5. J. Folger – Kalex – 145

Moto3
1. D. Kent – Honda – 244
2. E. Bastianini - Honda – 188
3. M. Oliveira – KTM – 179
4. N. Antonelli – Honda – 161
5. R. Fenati – KTM - 155

 

fbmp ytmp imp