Motosport

MotoGP: Lorenzo je konačno proradio

DN6UC3W0JFY43HNM3FFA

Nakon problematičnog starta sezone, Lorenzo je pobijedio u Jerezu. I to toliko uvjerljivo da je samu utrku učinio poprilično nezanimljivom.

 

U Kataru se borio za pobjedu dok mu se nije počela raspadati kaciga, u Teksasu je bio nešto boležljiv, u Argentini je odabrao krivu smjesu guma. Kao i godinu ranije, Lorenzo je dosta loše započeo sezonu. No, u Jerezu se vratio u igru. Prvo je objavio kako je stavio potpis na ugovor te da će i iduće godine voziti tvorničku Yamahu (iako nismo ni znali da je to bilo upitno), a onda je bio najbrži na treninzima, kvalifikacijama i, konačno, u utrci.

 

Nakon što je kao vodeći uletio u prvi zavoj, Lorenzo je nametnuo žestoki tempo. Već je u drugom krugu oborio rekord staze i uskoro vidljivo odmaknuo Marquezu kao jedinom progonitelju, a koji je tjedan dana ranije slomio mali prst na lijevoj ruci, zbog čega je podsvjesno preopteretio i umarao desnu ruku. Istovremeno, Rossi je taman dovoljno dugo zapeo iz Pola Espargaroa na Tech3 Yamahi da je nakon konačnog proboja na treće mjesto kasnio skoro 3 sekunde za vodećim dvojcem. Iako je sredinom utrke počeo sustizati Marqueza i približio mu se na sekundu zaostatka, Talijan je u do tog trenutka previše potrošio prednju gumu i odlučio igrati na sigurno, završivši utrku s popriličnim zaostatkom za pobjednikom Lorenzom i drugoplasiranim Marquezom.

 

Takvim raspletom događaja, Rossi je ostao na vrhu ukupnog poretka, s 20 bodova zalihe u odnosu na Lorenza i 26 bodova više od Marqueza. Drugo mjesto i dalje drži Dovizioso, koji je u drugom krugu imao problema s kočenjem motorom na svom Ducatiju i produžio u pijesak, nakon čega se vratio na stazu kao posljednji, da bi se do kraja utrke probio do 9. mjesta. Daleko ispred njega je Crutchlow s LCR Hondom došao do bodova za 4. mjesto, Pol Espargaro se othrvao napadima Iannonea i zadržao 5. mjesto, dok je njegov brat Aleix Espargaro ponovo bio vrlo dobar sa Suzukijem, osvojivši 7. mjesto s manje od sekunde prednosti u odnosu na Smitha s drugom Tech 3 Yamahom.

 

Ni, u klasi Moto2 nije bilo previše napeto po pitanju pobjednika, ali je sama utrka bila sadržajnija. Najbolje je krenuo aktualni prvak Rabat, koji se konačno probudio iz letargije, no ne do te mjere da bi se mogao otarasiti Folgera. Jednom kad ga je prošao, Nijemac se više nije osvrtao na putu do druge pobjede ove sezone, dok je Rabat počeo magnetski privlačiti novajliju Rinsa, koji ga je konačno sustigao u posljednjem krugu. Kao što se i očekivalo, Rins je odlučio napasti u posljednjem zavoju, ali je, kako to tamo obično biva, pogriješio u procjeni, zakačio stražnji kotač Rabata i tako sve zaključio spektakularnim padom. Istovremeno, Zarco je iskoristio taj incident da se na izlasku na ciljnu ravninu provuče ispred Rabata i osvoji bodove za drugo mjesto, koji su ga učvrstili na vodećoj poziciji u ukupnom poretku.

 

Utrka dana je bila ona u Moto3 konkurenciji. Sve do posljednjeg zavoja u igri za pobjedu su bila četvorica vozača, a sve se zakompliciralo i razriješilo u posljednjem zavoju kada se rookie Quartararo pokušao probiti sasvim naprijed, ali je prekasno kočio, imao kontakt s Kentom i proširio putanju. Kent je s Hondom svejedno došao do treće pobjede u nizu, Oliveira i Binder su prošli ciljem kao drugi i treći, obojica na KTM-u, dok je nes(p)retni Quartararo bio 4., s manje od 9 desetinki zaostatka za pobjednikom.

 

Dolje niže možete vidjeti rezultate svih utrka.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 82 boda
2. A. Dovizioso – Ducati – 67
3. J. Lorenzo – Yamaha – 62
4. M. Marquez – Honda – 66
5. A. Iannone – Ducati – 50

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 73 boda
2. J. Folger – Kalex – 57
3. A. Rins – Kalex – 49
4. T. Luthi – Kalex – 43
5. F. Morbidelli – Kalex – 43

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 91 bod
2. E. Vazquez – Honda – 60
3. F. Quartararo – Honda –52
4. E. Bastianini - Honda – 47
5. B. Binder – KTM - 44

fbmp ytmp imp