Motosport

MotoGP: Marquez se vratio

Austin15

Marquez s Hondom, Dovizioso s Ducatijem i Rossi s Yamahom činili su vodeći trojac u Teksasu. Oni su i vodeći trojac u ukupnom poretku, samo obrnutim rasporedom.

 

Nakon što je na premijeri te staze odnio svoju prvu MotoGP pobjedu, a onda prošle sezone totalno dominirao, od Marqueza se nije očekivalo ništa manje od toga da nastavi niz nepobjedivosti u Austinu, ali i na američkom teritoriju. Naime, računajući Indianapolis i Laguna Secu, dosad je imao pet MotoGP nastupa u SAD-u i pet pobjeda.

 

Svoju nedodirljivost na stazi u Teksasu pokazao je već na kvalifikacijama, kada je nakon paljenja kontrolne žaruljice zaustavio svoju Hondu na ciljnoj ravnici, preskočio betonsku ogradu i otrčao u boks do rezervnog motocikla s kojim je odjurio do prve startne pozicije s 3 desetinke prednosti u odnosu na Doviziosa na Ducatiju.

 

Dovizioso je bio i jedini koji se u utrci uspio progurati ispred Marqueza, ali samo u kratkom periodu nakon starta (koji je bio odgođen više od pola sata zbog bizarnog izlijevanja vode na stazu u zavoju broj 3). Jednom kad se probio prema naprijed, Marquez se više nije osvrtao, a pomoglo mu je i to što su Dovizioso i Rossi dobar dio utrke bili koncentrirani na međusobnu borbu za drugo mjesto.

 

U pokušaju da nadoknadi očiti zaostatak Yamahe na dvije dugačke ravnice, Rossi je previše potrošio prednju gumu, tako da je nakon nekoliko zanimljivih dvoboja ipak morao prepustiti drugo mjesto Dovoziosu, koji je tako ponovio uspjeh iz Katara i pokazao da je Ducati GP15 doista brz. Takvim raspletom događaja Dovizioso se primakao na samo bod zaostatka za vodećim Rossijem, dok je Marquez u deficitu od 5 bodova.

 

No, obračun Yamahe i Ducatija nije stao samo na Rossiju i Doviziosu. Iza njihovih leđa se bronhitisom načeti Lorenzo polako probijao sa 6. mjesta prema naprijed, obišavši prvo Smitha na Tech 3 Yamahi, a onda u završnici i Iannonea na drugom Ducatiju. Iza svih njih, sedmo mjesto je pripalo Crutchlowu na LCR Hondi, dok je Aleix Espargaro u drugoj utrci za Suzuki dogurao do vrlo dobrog 8. mjesta. Espargarov „rookie" timski kolega Vinales je završio odmah do njega u poretku, ali sa skoro 20 sekundi zaostatka, dok je poredak prve desetorice zaključio Petrucci na prošlogodišnjem Ducatiju.

 

Moto2 utrka će ostati ubilježena kao prva (vjerojatno ne i posljednja) pobjeda Sama Lowesa. Nakon što je neko vrijeme pratio Zarca, Lowes je preuzeo vodstvo, no nešto više prostora za disanje dobio je tek nakon što su se sudarili Zarco i Simeon. Nakon toga je potonji pao, dok je Zarco s male udaljenosti nastavio slijedi Lowesa na putu do drugog mjesta. Odličan nastup je imao i Alex Rins, kojem je to bila tek druga Moto2 utrka u karijeri, a već se osvajanjem trećeg mjesta dokopao prvog podija, ali i minimalnog vodstva u ukupnom poretku. Rabat je prošao ciljem kao četvrti i tako osvojio prve bodove u pokušaju obranu naslova.

 

Utrka u klasi Moto3 započela je na djelomično mokroj stazi i u takvim je uvjetima Danny Kent krenuo dosta suzdržano, da bi postupno ubrzavao i prestizao te na kraju ostvario dominantnu pobjedu s više od 8 sekundi prednosti. No, vijest dana je da je pehar za drugo mjesto podignuo Fabio Quartararo, francuski petnaestogodišnjak kojem je to bila tek druga utrka na svjetskom prvenstvu i to na stazi koju ne poznaje. Time je potvrdio status najvećeg talenta od kad se pojavio Marc Marquez, pri čemu se za to drugo mjesto žilavo borio sa daleko iskusnijim sunarodnjakom Masbouom, koji je pao u posljednjem zavoju. Nakon toga je treće mjesto naslijedio Vazquez,prošavši ciljem desetinku iza Quartararoa i dvije desetinke nakon Bastianinija.

 

Slijedi trenutni poredak po klasama, dok kompletne rezultate utrka možete vidjeti dolje niže:

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 41 bod
2. A. Dovizioso – Ducati – 40
3. M. Marquez – Honda – 36
4. A. Iannone – Ducati – 27
5. J. Lorenzo – Yamaha – 26

 

Moto2
1. A. Rins – Kalex – 29 bodova
2. J. Zarco – Kalex – 28
3. J. Folger – Kalex – 25
4. S. Lowes – Speed Up – 25
5. Morbidelli – Kalex – 22

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 41 bod
2. E. Bastianini - Honda – 33
3. F. Quartararo – KTM – 29
4. E. Vazquez – Honda – 29
5. A. Masbou – Honda - 25

fbmp ytmp imp