Motosport

SBK: Rea i Davies podijelili pobjede

UtrkAr15

Davies je odnio prvu pobjedu za Ducati Panigale, no Rea je s Kawasakijem još malo rastegnuo vodstvo u ukupnom poretku.

 

Rea je stigao u Aragon sa skoro savršenom statistikom, ali i tek tijesnim vodstvom u ukupnom poretku. Naime, na prve četiri utrke s Kawasakijem osvojio je tri pobjede i jedno drugo mjesto, no svejedno je bježao samo 10 bodova Haslamu. U Aragonu će Rea konačno ostvariti bodovnu prednost dostojnu njegove dosadašnje dominacije.

 

Prvu utrku dana poveo je njegov kolega Sykes, no bivši svjetski prvak je nametnuo ritam koji njegove gume nisu mogli izdržati, tako da se „slomio" u samoj završnici i zaostao 5 sekundi za pobjednikom. Svejedno, Rea nije imao nimalo lak zadatak doći do četvrte ovogodišnje pobjede, budući je Davies s Ducatijem, nakon što je podesio kontrolu proklizavanja, ostavio najbolje za kraj. U zadnjem krugu se Davies čak i nakratko probio u vodstvu, da bi na kraju ciljem prošao kao drugi, sa samo 5 stotinki zaostatka, najavivši svoju ambicije u drugoj utrci.

 

A nju je odvozio savršeno. Vodio je od prvog do posljednjeg kruga i s lakoćom ostvario razmak veći od 3 sekunde, te je tako njegovom zaslugom Ducati došao do prve Superbike pobjede nakon čak 58 utrka pauze, što je ujedno bila i prva pobjeda za Ducati Panigale. Rea je prvi put ove sezone bio u drugom planu, no ni viroza ga nije spriječila da se odupre naporima Haslama na Apriliji i dođe do drugog mjesta, što znači da je na dosadašnjih 6 utrka izgubio samo 10 od mogućih 150 bodova.

 

Haslam još drži priključak, ali sada zaostaje 24 boda, dok je Davies prestigao Sykesa, koji je pao već u petom krugu druge utrke. I aktualni prvak Guintoli je pao samo jedan krug kasnije, nakon što je u prvom nastupu bio tek 9., te je tako novopečeni vozač Honde već u ovoj ranoj fazi sezone bajku o eventualnoj obrani naslova pomaknuo u sferu znanstvene fantastike.

 

I u klasi Supersport nije nedostajalo odustajanja važnijih igrača. Tako je Wilairot, pobjednik iz Tajvana i nakon toga vodeći u ukupnom poretku, pao u 5. krugu nakon sudara s Faccanijem, dok je Cluzel, možda i glavni favorit za naslov prvaka, drugu utrku zaredom odustao zbog kvara na MV Agusti F3 675. Kao i u Tajvanu, do kvara je došlo u trenutku kad je bio na čelu utrke, s time da se ovaj put borio rame uz rame sa Sofuogluom, koji je nakon odustajanja Cluzela rutinski otišao do pobjede i preuzimanja vodstva u ukupnom poretku. Podij je kompletirao Jacobsen na drugom Kawasakiju, dok je treći bio Smith na Hondi.

 

U Aragonu je započelo i prvenstvo u klasi Superstock 1000, zanimljivo i zbog toga što se tu kroz mala vrata u Superbike prvenstvo vraća i Yamaha s novom R1. Tijekom dobrog dijela utrke se činilo da bi svoju premijeru mogli uveličati pobjedom, no na kraju je Coghlan završio kao treći, iza pobjednika Tamburinija na BMW-u i Savadorija na Apriliji.

 

Slijedi trenutni poredak po klasama, a dolje niže možete pronaći kompletne rezultate s gore spomenutih utrka.

 

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 140 bodova
2. L. Haslam – Aprilia – 114
3. Davies – Ducati - 83
4. T. Sykes – Kawasaki - 66
5. J. Torres – Aprilia – 63

 

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 55 bodova
2. P. Jacobsen – Kawasaki – 42
3. R. Wilairot – Honda – 36
4. G. Rea – Honda - 35
5. L. Zanetti – MV Agusta – 31

fbmp ytmp imp