Motosport

MotoGP: Rossi pobijedio u Misanu

UvodnaMisano2014

Rossi je pred domaćom publikom izbacio Marqueza i nadjačao Lorenza na putu do prve pobjede ove sezone.

 

Čak i ako mu je suđeno pobijediti samo jednom ove sezone, Rossi vjerojatno nije mogao odabrati bolju utrku od one u Misanu, udaljenom samo desetak kilometara od rodnog mjesta. Da bi to bilo moguće, prvo je morao obići timskog kolegu Lorenza, koji se nije predao bez borbe, ali je na odabranoj tvrđoj smjesi guma ubrzo shvatio da ga može samo slijediti i čekati eventualnu grešku. Nakon toga je Rossijevu Yamahu počeo napadati Marquez, koji ga je opasno pritiskao sve do desetog kruga, kada je u sporom desnom zavoju previše nagazio unutarnji rubnik i tako po prvi put ove sezone pao za vrijeme utrke.

 

Tako je - na putu do prve pobjede nakon više od godinu dana, odnosno tek druge pobjede u posljednje četiri godine - Rossiju pred oduševljenom domaćom publikom preostalo tek nizanje brzih krugova i držanje Lorenza na sigurnom razmaku od 2 sekunde. Treće mjesto je osvojio Pedrosa, koji se s Hondom nije uspijevao ozbiljnije odvojiti Ducatiju u rukama Doviziosa, dok se Iannone pobrinuo da među prvom petoricom budu tri Talijana i dva Ducatija.

 

Marquez prilikom pada praktično nije oštetio motocikl, ali su ga suci uz stazu morali dosta dugo gurati prije nego je uspio ponovo upaliti Hondu i nastaviti utrku s gotovo cijelim krugom zaostatka. Ipak, relativno je brzo sustigao one najsporije i započeo probijanje kroz poredak, da bi uz pomoć Aleixa Espargaroa, koji je pao u zadnjem krugu, prošao ciljem 15. i osvojio jedan bod. Tako sada ima 74 boda prednosti u odnosu na Pedrosu, što znači da na sljedećoj utrci u Aragonu ne može obraniti titulu svjetskog prvaka, ali bi to svejedno mogao učiniti na Hondinoj stazi Motegi.

 

U klasi Moto2 su vozači momčadi Marc VDS Racing ponovo bili klasa za sebe. Kao i u Silverstoneu, najbolje je krenuo Kallio, ali pritom nije uspio dovoljno pobjeći Rabatu, koji postaje sve brži kako utrka odmiče. Osam krugova prije kraja Rabat je preuzeo vodstvo i otišao do treće uzastopne pobjede, povećavši svoju zalihu u odnosu na Kallia na još uvijek „napeta" 22 boda. Treći je ciljem prošao Zarco na Caterham Suteru, dok je Vinales prošao ciljem kao 4. i tako eventualne snove o naslovu sveo na teoriju.

 

Klasa Moto3 najavljuje još jednu infarktnu završnicu sezone. Iako je ozlijedio obje noge na zagrijavanjima, Rins je došao do nove pobjede nakon što se cijelu utrku ponovo borio s timskom kolegom Alexom Marquezom, koji je kasnio samo 42 tisućinke sekunde. Treće je mjesto pripalo Milleru, koji sa svojim KTM-om ponovo nije mogao napasti vodeće Honde, ali je svejedno još uvijek na vrhu poretka, s tankih 9 bodova prednosti u odnosu na Marqueza i dostižnih 20 bodova u odnosu na Rinsa.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 289 bodova
2. D. Pedrosa – Honda – 215
3. V. Rossi – Yamaha – 214
4. J. Lorenzo – Yamaha – 177
5. A. Dovizioso – Ducati – 142

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 258 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 236
3. M. Vinales – Kalex – 179
4. D. Aegerter – Suter – 133
5. T. Luthi – Suter – 103

 

Moto3:
1. J. Miller – KTM – 195 bodova
2. A. Marquez – Honda – 186
3. A. Rins – Honda – 175
4. E. Vazquez – Honda – 151
5. R. Fenati – KTM – 140

fbmp ytmp imp