Motosport

Novitet: Can-Am Maverick X ds Turbo

Maverick 1000R X ds Turbo 3-4 front CarbBlk 15

Ugradnjom turbopunjača i izvlačenjem 121 KS, Can-Am ponovo zasjeda na vrh SSV segmenta. Čeka se odgovor Polarisa.

 

Kad su u pitanju SSV vozila, koja su sada već poprilično daleki rođaci četverocikala, borba u naoružanju se zaoštrava svake jeseni. Nakon što smo nekoliko godina gledali kako se zapremina dvocilindričnih agregata postupno primiče 1 litri, a maksimalni dometi premašuju 100 KS, Can-Am je odlučio uvesti u igri turbopunjač i tako iz 976 ccm izvući 121 KS. To je 20 KS više od Mavericka s atmosferskim agregatom, ali i 14 KS više od Polarisa XP 1000.

 

U Can-Amu su istovremeno hvale s 40% više okretnog momenta, a da bi sve to bilo moguće ugradili su zračni „intercooler", elektronski kontrolirani „wastegate" ventil, nove brizgaljke, drugačiju zračnu kutiju i kovane klipove. Isto tako, temeljito je dorađen i CVT mjenjač, kojem je, između ostalog, bitno poboljšano hlađenje.

 

Kako bi se brutalno razvijanje snage lakše držalo pod kontrolom, osovinski razmak je porastao s 2.141 mm, na 2.235 mm, a temeljito je dorađen i ovjes, koji sada ima hod od 381 mm sprijeda i čak 406 mm straga. U ponudi je i produžena verzija MAX s dva reda sjedala, ali i dorađen „običan" atmosferski X ds s nepromijenjenih 101 KS.

 

Maverick X ds Turbo teži 635 kg, što je 14 kg više od modela bez turbopunjača, a za pretpostaviti je da će se cijena ovog atraktivnog off-road vozila kretati oko paprene brojke od 30 tisuća eura.

Srodni sadržaj (po oznakama)

fbmp ytmp imp