Novosti

Honda Hawk 11: Africa Twin kao café racer?! Zašto?

D6Q0266aa

Hm, Hawk 11 će sigurno privlačiti poglede, no može li ovaj neo-retro café racer, nastao na bazi Africe Twin, privući i kupce?

Ako može Triumph s modelom Speed Triple 1200 RR i MV Agusta s modelom Superveloce 800, zašto ne bi Honda mogla isto s nadolazećim novitetom Hawk 11? Pa ideja je dobra, i nema sumnje da Hawk 11 podsjeća na hvaljeni koncept koji je Honda prije nekoliko godina predstavila u Milanu. Ali taj je koncept bio baziran CB-u 1000R s četverocilindričnim agregatom od 146 KS, dok Hawk 11 ima dvocilindraša iz Honde Africa Twin. Zapravo, s tim putnim endurom, kao i tourerom NT 1100, ovaj novitet dijeli čak i okvir.

Honda Hawk 11 2

Iako te brojke nisu deklarirane, jer Hawk 11 još nije i službeno predstavljen, za pretpostaviti je da će sa spomenutom braćom dijeliti i 102 KS pri 7.500 o/min. Što je dovoljno za nadahnutu vožnju, ali ipak bitno manje od onog što nudi neo-retro CB 1000R, a od kojeg će Hawk 11 vrlo vjerojatno biti skuplji. Istina CB 1000R nema nikakav poluoklop, a kamoli jedan ovako lijepi, no danas se od takvih motocikala očekuje da imaju i pregršt sportskog duha, a dvocilindraša Africe Twin ipak odlikuje linearno razvijanje snage, ne i eksplozivnost.

Honda Hawk 11 06

U svakom slučaju, Hawk 11 se dizajnom, a posebno performansama, neće moći mjeriti s trocilindričnim konkurentima u vidu Supervelocea sa 147 i Speed Triplea 1200 RR sa 180 KS. I da, u Hondi se nikad nisu libili ploviti kontra struje, no u ovom slučaju se ipak nameće priprosto pitanje: ne bi li od toga što su na bazi jednog putnog endura krenuli raditi café racer bilo puno lakše i logičnije da su samo stavili ovakav poluoklop na neo-retro CB 1000R? Tako bi dobili jeftiniji, lakši i snažniji motocikl i samim time konkurentniji model. Ili smo to mi samo u svojoj priprostosti promašili bit?

Honda Hawk 11 4

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp