Novosti

Koncept: BMW Motorrad Vision AMBY

P90434496 highRes bmw motorrad vision

Ovaj koncept BMW-a možda izgleda kao brdski bicikl, ali nema pedale, nego motorističku ručicu gasa. I dakako, ide na struju.

Bavarci su istovremeno predstavili dva slična koncepta zbunjujuće sličnih imena. Jedan se zove BMW i Vision AMBY i riječ je o „pedalecu“, odnosno električnom brdskom biciklu, kod kojeg morate okretati pedale te tako regulirate rad elektromotora i brzinu. Drugi, i nama bitno zanimljiviji, je BMW Motorrad Vision AMBY, koji nema pedale, nego ručicu gasa kao na motociklu.

Inače, AMBY je akronim za „Adaptive Mobility“ i odnosi se na to da su u BMW-u zamislili kako bi na oba modela, ovisno o automatskom očitanju GPS-a, maksimalna brzina bila ograničena na 25 km/h na biciklističkoj stazi, 45 km/h na gradskim cestama, odnosno 60 km/h na višetračnim prometnicama i izvan grada. Jasno, ne bi mogli voziti iznad 25 km/h ako nemate adekvatnu vozačku dozvolu i kacigu, ali i registraciju, s time da bi polica osiguranja bila varijabilna, ovisno o brzinama koje postižete. Pravna regulativa za to ne postoji, ali u BMW-u se nadaju da će se to promijeniti, s time da moramo priznati kako nam ta ideja o „strogo kontroliranim biciklima/motociklima“ ne miriše na dobro.

P90434502 highRes bmw motorrad vision

Iako atraktivno dizajniran, i nema pedala, BMW Motorrad Vision AMBY ne može pobjeći od svoje srodnosti s biciklom. Ipak, djeluje masivnije od njih, dok je istovremeno s najavljenom težinom od 65 kg još uvijek lagan poput mopeda. O kapacitetu baterija i snazi elektromotora nema podataka, ali labavo se deklarira autonomija od kakvih 110 km. Prednji kotač je promjera 26 cola, dok stražnji ima 24 cola i malo širu gumu, a sjedalo je fiksirano na 830 mm.

Motorrad Vision AMBY je zasad samo koncept, ali zajedno s već predstavljenim serijskim skuterom CE 04 i konceptom CE 02, jasno pokazuje kamo BMW Motorrad stremi kad su u pitanju gradska prometala. Ali ne brinite, velike BMW motocikle će i u onoj srednjoročnoj budućnosti pogoniti benzin.

 P90434500 highRes bmw motorrad vision

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp