Novosti

Top 5 noviteta za 2020. po vašem izboru

Top 5 uvodna 

Ako je vjerovati vašim „klikovima“, onda je ovo 5 najzanimljivijih noviteta za novu sezonu. S time da smo iznenađeni koji je model završio na samom vrhu.

Krajem 2019. smo izabrali sedam po nama najintrigantnijih noviteta koji su imali premijeru na EICMA sajmu u Milanu. Poredali smo ih po nekom našem doživljaju i onda ih, krenuvši obrnutim redoslijedom, objavljivali jednog po jednog. Sad smo bacili oko koliko ste puta kliknuli na svakog od njih te smo po tome formirali vaš poredak, koji smo sa sedam skratili na pet modela. Pomalo iznenađujuće, dva žestoka nakeda, Ducati Streetfighter V4 i Kawasaki Z H2, su skupili najmanje klikova, pa nisu ušli u vaših Top 5.

#5 Bimota Tesi H2

Bimota Tes H2 1

Iako se Z H2 nije provukao u vaših Top 5, njegov agregat s mehaničkim kompresorom ipak jest, i to u tijelu šokantne Bimote Tesi H2. Nastala kao prvi plod ljubavi Bimote i Kawasakija, koji je kupio pola dionica te posrnule talijanske dive, Tesi H2 od Ninje H2 preuzima četverocilindrični agregat s kompresorom koji razvija 231 KS, a onda i elektronska pomagala i instrumente, pa čak i retrovizore. Kao i svaki Tesi prije njega, tako i Tesi H2 ima specifični okvir i prednji ovjes s uzdužnim ramenima, ali je zato prvi put u potpunosti oklopljen, te opremljen velikim aero krilcima na nosu.

#4 Honda CBR 1000RR-R Fireblade

2020 HONDA CBR1000RR-R SP

Nakon godina suzdržavanja, Fireblade je konačno eksplodirao. S 218 KS i mnoštvom rješenja inspiriranih MotoGP motociklom, novi CBR 1000RR-R je zaslužio to četvrto slovo R u svojoj oznaci, ali i četvrto mjesto po broju vaših klikova. Pogonski agregat i dalje broji četiri cilindra u nizu, ali je preuzeo neke elemente od cestovne MotoGP replike RC231V-S. S istog izvora dolazi i stražnja vilica, a MotoGP-om je inspiriran i tanak aluminijski okvir, kao i izvedba integriranih aerodinamičnih krilaca na boku. Tu je i verzija SP s Brembom, Öhlinsom i quickshifterom te cijenom od čak 215.000 kn.

#3 Yamaha Tracer 700

2020 yam mt07tr eu mbnm3 stu 001 03 72473 1

Potpuno nove, napete i glatke oplate Tracera 700 dizajnirane su po uzoru na Yamahu R6 i R1, s LED dnevnim „obrvama“ i podvučenim glavnim LED svjetlima, a tu su i novi LCD instrumenti s negativnim prikazom. Na dosadašnjem modelu jedva da nas je smetalo nešto više od uskog upravljača i ramena previše izloženih vjetru, no to više ne bi trebao biti problem u tolikoj mjeri jer je upravljač širi, a prednji poluoklop potpuno nov i opremljen vjetrobranom podesivim po visini. Udobnost bi trebala profitirati i od toga što Tracer 700 ima dorađen i podesivi ovjes, podebljano sjedalo i drugačije štitnike za ruke. Razigrani pogonski agregat i dalje razvija 73,4 KS, a ranije najavljena cijena na granici od 70 tisuća kuna garantira vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog. 

#2 Aprilia RS 660

17 RS 660

S polovicom agregata od superbikea RSV4 1100, i otprilike prepolovljenom cijenom, RS 660 bi trebao vratiti Apriliju na staze stare slave, kad su njihovi motocikli bili lagane rakete. Suha težina od 169 kg ne bi trebalo predstavljati problem rednom dvocilindričnom agregatu s deklariranih 100 KS. Osim toga, RS 660 se može pohvaliti i krasnim dizajnom, pri čemu su posebno atraktivna prednja LED svjetla, u koja su inkorporirani i pokazivači smjera. Na vitki aluminijski okvir nastavlja se asimetrična stražnja vilica, bez progresivnog polužja, a motocikl je u seriji opremljen APRC setom elektronskih pomagala, kao i TFT instrumentima. Prava je šteta što RS 660 treba stići na tržište tek duboko u drugoj polovici 2020. godine, s time da bi, prema prvim informacijama, cijena trebala biti unutar granice od 11.000 eura.

#1 Suzuki V-Strom 1050 XT

DL1050RCM0 B1F Diagonal

Mi smo ga stavili na sedmu poziciju u našem izboru, no vi ste ga brojem klikova gurnuli skroz na prvo mjesto, koje je Suzuki V-Strom 1050 XT osvojio s uvjerljivom prednošću. Budući da tehnički i nema puno novog, vjerojatno je vašu pažnju privukao dizajn, koji i dalje uključuje (sad oštriji) kljun, ali i (ne sasvim) četvrtasto LED svjetlo kao na modelu Katana. Sve to nas podsjeća na jednocilindrični DR-BIG, koji se vodi i kao prvi „kljunaš“ u svijetu maksi endura. Provjereni V2 stroj iz nepromijenjenih 1.037 ccm sad istiskuje nešto konkretnijih 107 KS, a bogatija serijska oprema uključuje potpuno digitalne instrumente, kao i pametan ABS kod verzije XT, koja je uz o opremljena žbičanim kotačima i robusnijom zaštitom ljudstva i imovine. To će vas koštati 109.990 kn, odnosno itekako konkurentnih 98.990 kn ako posegnete za osnovnim modelom V-Strom 1050, koji je opremljen lijevanim naplatcima.

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp