Novosti

Novitet: MV Agusta F4 Claudio

F4 Claudio0

S MV Agustom se nikad ne zna, ali ovo bi trebala biti oproštajna verzija modela F4, koji po sili zakona mora u mirovinu.

Prvi F4, onaj s oznakom 750 Serie Oro, zaživio je 1997. godine, dok je F4 1000, u svojim brojnim varijantama, u proizvodnji od 2003. Ova F4 Claudio verzija bi trebala biti posljednja prije (privremenog?) umirovljenja. Naime, od iduće godine se F4 1000 u Europi ne može prodavati ni pod razno, jer ne zadovoljava Euro4 norme. Čini se tako prikladno da se priča zaokruži posebnim modelom koji nosi ime po ne tako davno preminulom Claudiu Castiglioniju, koji je sredinom 90-ih, uz pomoć genijalnog Massima Tamburinija, oživio MV Agustu.

Da bi sve bilo na visokoj razini, ovaj poseban model se bazira na skupocjenoj superbike specijalki F4 1000 RC. To znači da F4 Claudio ima obilje elektronike i vrhunski Öhlins ovjes, ali i 205 KS pri 13.450 o/min, odnosno 212 KS pri 13.600 ako ugradite priloženi SC ispušni sustav, koji nije homologiran za cestu. S tim sustavom se i suha težina spušta sa 183 na 175 kg.

F4 Claudio je poseban po nekim sitnim tehničkim detaljima, kao što su ručno polirani usisni i ispušni kanali ili dodatno olakšano koljenasto vratilo, ali najvažniji razlikovni element su oplate gotovo u potpunosti izrađene od karbona, od kojeg su i BST naplatci. Zlatna boja grafika je dobivena galvaniziranjem bakra, a tu je i posebna ploča s instrumentima s integriranim sustavom za telemetriju.

Iako se iz MV Aguste prijete kako će uskoro predstaviti naked Brutale s potpuno novim četverocilindričnim agregatom, iduća generacija sportskog modela F4 je vjerojatno godinama daleko. Do onda stignete baciti pogled na donju galeriju s fotografijama modela F4 Claudio, koji će biti proizveden u samo 100 primjeraka.

fbmp ytmp imp