Novosti

Predstavljen je novi BMW R 1250 GS

P90321770 lowRes bmw r 1250 gs hp 09

Povećanje zapremine i varijabilno upravljanje ventilima rezultirali su skokom na 136 KS. A tu je i HP verzija, koja djeluje doista atraktivno.

I službeno je otkrivena jedna od najlošije čuvanih tajni. Veliki GS, a s njime i RT, u 2019. ulazi s novim bokser agregatom. Njemu je zapremina porasla s dosadašnjih 1.170 ccm na 1.254 ccm, a veliku novost predstavlja i implementacija varijabilnog otvaranja usisnih ventila. Radi se o tome da za svaki usisni ventil postoje dva profila bregaste osovine. Tako se pri manjim opterećenjima i brojevima okretaja koristi pitomiji profil, s kojim se ventili pliće otvaraju i manje preklapanje s ispušnim ventilima.

Kad vozač žešće doda gas, bregaste osovine se bočno pomiču tako da iznad usisnog ventila dolazi drugi i bitno izraženiji brijeg bregastog vratila. On ventil potiskuje dublje i drži ga duže otvorenim, tako da se povećava i preklapanje ventila. Osim toga, jedan usisni ventil se počinje otvarati mrvicu ranije od onog drugog, što onda pospješuje nastajanje vrtloga u kompresijskom prostoru, čime se pospješuje miješanje goriva i zraka.

Iako bi zahvaljujući tome trebala pasti i potrošnja goriva, zanimljiviji je podatak da se pri istih 7.750 o/min umjesto dosadašnjih 125 KS oslobađa 136 KS. Tu su i 143 Nm, umjesto 125 Nm, sve to uz „podebljanu“ krivulju okretnog momenta, ali i porast težine motocikla s 244 na 249 kg.

R 1250 GS je i nešto bolje opremljen od dosadašnjeg modela 1200, pa uz jednostavnu kontrolu proklizavanja i dva načina razvijanja snage dolazi i sa sustavom za pomoć pri kretanju na uzbrdici. Novost je i da je opremljen potpuno digitalnom TFT pločom s instrumentima od 6,5 inča, pri čemu je informacijski sustav motocikla moguće povezati s pametnim telefonom. Osim toga, R 1250 GS sada u seriji ima i LED glavna svjetla, no zanimljivo je, a opet za BMW nimalo začuđujuće, da LED dnevna svjetla treba dodatno doplatiti.

A možete doplatiti za još mnogo toga, uključujući naprednu kontrolu proklizavanja, dodatne mape, dorađeni poluaktivni ovjes, set kofera, više sjedalo, niže sjedalo... Uglavnom, popis dodatne opreme je duži od sudskog spisa, s time da već u startu možete birati između plavo-sivog, crno-sivog ili pak Exclusive crnog modela s tragovima žute boje. Po nama je ipak najatraktivniji R 1250 GS HP, koji dolazi u bijelo-plavoj kombinaciji, s malo crvene, a točku na i stavljaju žbičani kotači sa zlatnim obručima. Pustolovnom dojmu pridonosi i produženi prednji blatobran, kao i štitnik agregata te još pokoja sitnica.

Više o ovom značajnom novitetu pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a u međuvremenu zavirite u donju galeriju s mnoštvom fotografija.

fbmp ytmp imp