Novosti

Testirali smo: Ducati Multistrada 1260 S

Multistrada 1260 S Test

Na Kanarima smo isprobali novu evoluciju Multistrade i ustvrdili da je bolja i uglađenija od dosadašnjeg modela 1200.

Na prvi pogled i nema neke razlike između Multistrade 1200 i Multistrade 1260. Redizajn je toliko blag da tek nova brojčana oznaka upućuje na to postoje i neke konkretne razlike.

Dakle, najveća novina je V2 agregat od 1.262 ccm „posuđen“ od XDiavela. I dosadašnji model je imao originalan sustav varijabilnog otvaranja ventila, no novi agregat ipak ima punašniju i manje valovitu krivulju, pa je tako pri 5.500 o/min na raspolaganju za otprilike petina više okretnog momenta.

S novim agregatom, i dorađenom kontrolom gasa, Multistrada 1260 i dalje silovito juri, no istovremeno je uglađenija od modela 1200 na nižim i srednjim brojevima okretaja. One najniže režime vrtnje i dalje baš ne voli, a i vibracije nisu sasvim iščeznule, no one su ipak manje oštre i koncentrirane na više brojeve okretaja. Dojma smo da i mjenjač ljepše radi, dok su kočnice doista odlične, a brza vožnja kroz zavoje i dalje predstavlja istinski užitak kojeg nimalo nije umanjila produžena stražnja vilica, čime se željela povećati stabilnost. Jasno, Multistrada 1260 je dobar odabir za brza putovanja, šteta je samo što nisu još malo unaprijedili zaštitu od vjetra.

Multistrada 1260 u seriji ima napredna elektronska pomagala, uključujući kontrolu proklizavanja i podizanja na stražnji kotač, te „pametan“ ABS, a tu je i tempomat, no mi smo testirali S verziju bogatiju za LED svjetla, koja osvjetljavaju i unutrašnjost zavoja, obostrani „quickshifter“, nove TFT instrumente te poluaktivni ovjes koji odlično radi. Sa svim tim drangulijama početna cijena od 150.990 kuna raste na 171.990 kuna, odnosno na 179.990 kuna s dodatnim Touring paketom opreme, koji uključuje bočne kofere, središnji oslonac i grijače ručki.

Više informacija o tome kako se vozi Ducati Multistrada 1260 pročitajte u nekom od idućih brojeva Moto Pulsa, a fotografije s dinamičke prezentacije na otoku Gran Canaria pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp