Novosti

Novitet: Yamaha Star Venture

YamahaVenture1

Hod unazad, 430 kg, prtljažnik od 140 l i oblije opreme. Nije riječ o gradskom automobilu, nego novom izazivaču Harley-Davidsona.

Dosad je Yamahin model Venture pokušavao pobijediti Harley-Davidson tako što je izgledao kao Harley-Davidson. Novi Star Venture prati tu neku klasičnu fizionomiju, ali sve to garnirano najmodernijom opremom, a onda i zapakirano u gotovo pa futuristički dizajn, pri čemu se posebno ističe kompletna LED rasvjeta.

Ipak, prije nego se zaljubite u Venture, moramo vas upozoriti da ovaj Yamahin „Electra Glide“ (zasad?) nije namijenjen europskom tržištu. Isto tako, mogao bi vas ohladiti podatak o 430 kg, kao i početna cijena od 25 tisuća dolara, što znači kako bi, sve da se i pojavi u Europi, ovaj motocikl vjerojatno koštao debelo iznad 30 tisuća eura.

No, što to u njemu toliko vrijedi? Sama mehanička konstrukcija nije čudo tehnike, pa tako govorimo o čeličnom okviru (s aluminijskim nosačem stražnjeg kraja) te zrakom i uljem hlađenom V2 agregatu od 1.845 ccm. Pritom Yamaha ne deklarira maksimalnu vrijednost, ali budući da je isti agregat do uvođenja Euro4 normi pulsirao i u modelu XV1900 možemo pretpostaviti da je riječ o nekih 90 KS pri manje od 5.000 o/min.

Novi mjenjač ima i 6. stupanj prijenosa i uparen je s kliznom spojkom, no svejedno ispada da bi svoju visoku cijenu novi Venture mogao ponajprije opravdati bogatom opremom. Tako u seriji dolazi elektronski hod unatrag, ali i elektronski hod unaprijed za slučaj da morate manevrirati na uskom prostoru, a niste sigurnu u svoje baratanje spojkom.

Dakako, tu je i „infotainment“ sustav, potpuno podesiva ergonomija, elektronski podesiv vjetrobran, grijane ručke, sjedala i naslon za leđa, tempomat, senzor pritiska u gumama, set kofera ukupne zapremine veće od 140 litara... Za one nezasitne u ponudi je i bogatije opremljena Transcontinental verzija s GPS-om, LED svjetlima za maglu, alarmom te dodatnim pretincima i utičnicama za suvozača.

Znalo se dogoditi da Yamaha neki svoj custom model prvo predstavi u SAD-u, pa koji mjesec ili godinu kasnije započne i prodaja u Europi. Ipak, s obzirom na trenutno strože europske eko norme, ali i na manju popularnost vozila takve vrste s ove strane Atlantika, čini nam se će novi Venture za nas ostati egzotika. Ali to ne znači da se ne isplati pogledati dodatne fotografije u donjoj galeriji.

 

fbmp ytmp imp