Novosti

Ubrizgavanje za KTM 2T EXC 2018.

KTM 300 XC W USA Sixdays

Danas je KTM predstavio svoju off road paletu EXC modela za 2018., te njihove opremljenije inačice u varijantama Six Days, koje su ove godine u bojama Francuske jer se popularni ISDE održava u Brive-la-Gaillarde. Četverotaktni modeli nisu pretrpjeli puno izmjena, osim grafika, jer su oni temeljito obnovljeni prošle godine.
Od svih modela najviše novosti nude revolucionarni 250 TPI i 300 TPI, prvi serijski proizvedeni dvotaktni enduro modeli s ubrizgavanjem. Ubrizgavanje nazvano TPI (Transfer Port Injection) napravljeno je u suradnji s tvrtkom Dell'Orto, a sastoji se od dvije brizgaljke smještene u usisnom vodu cilindra i leptirastog tijela promjera 39 mm. Ubrizgavanje bi mu po riječima tehničara trebalo dati uglađeniji rad uz drastično smanjenje potrošnje goriva i ulja kako bi zadovoljio Euro IV norme. Sustav smanjuje 50% dima iz ispušnog topa prijašnjeg modela. Osim toga KTM je prihvatio rješenje s automatskom miješalicom ulja i goriva, te stoga više nije potrebno miješati gorivo s uljem prije vožnje. Poseban spremnik ulja nalazi se sada u samom čeličnom okviru motora s gornje strane, a sam čep za nadolijevanje nalazi se ispred čepa rezervoara.


Novi modeli imaju novu elektronsku centralnu jedinicu smještenu ispod sjedala, koja uzima brojne podatke senzora kako bi optimizirala rad ubrizgavanja i paljenja smjese. Osim nje, nov je cilindar, air box i uljna pumpa. Novi modeli serijski su opremljeni i elektrostarterom te litij-ion akumulatorom, te novim i jačim alternatorom, ali su zadržali nožnu polugu startera.
Novi modeli ovim izmjenama teži su 3 kilograma spram modela 2017. Novi spremnik goriva iznosi sada 9,25 litara, a u spremnik ulja stane 0,7 litara što je dovoljno za 5-6 spremnika goriva. Prednosti ubrizgavanja su brojne a između ostalih više nije potrebno prilagođavati dizne vremenskim uvjetima i načinima vožnje. Ubrizgavanje je mnogo toga donijelo boljem komforu za vozača, a ne smijemo zaboraviti niti prošlogodišnju novost poput balansnih osovina koje smanjuju vibracije.

TPI Engine MY 2018 studio
Cijene su, naravno, radi nove tehnologije išle prema gore, no radi manjih davanja, koje traže Euro IV norme, nisu drastično. Model 250 TPI stoji sada 65.580 kn, dok model 300 TPI košta 70.580 kn. Cijene ostalih četverotaktnih i dvotaktnih modela za 2018. poskupjet će za otprilike 1.000 kn u odnosu na aktualne.
Novost je i model Freeride za 2018. koji više neće imati u ponudi dva modela 350 4T i 250 2T, već će se od 2018. na cjeniku naći samo najnoviji 250 4T za 62.960 kn.

1. KTM 300 EXC TPI Sixdays

M 300 EXC TPI dio

KTM 250 EXC TPI MY 2018 02

fbmp ytmp imp