Motosport

MotoGP: Nije pobijedio Ducati!

03 8

U Silverstoneu se Aleix Espargaro s Aprilijom poput metka probijao kroz poredak i režirao preokret u zadnjem krugu.

Nakon što je u petak dominirao po suhom i hladnom vremenu, obilna kiša za vrijeme kvalifikacija mu je poremetila planove, pa je Aleix Espargaro krenuo u utrku s tek 12. pozicije. I svejedno pobijedio! Službena statistika kaže da još tamo od Turske 2006. godine i Melandrija, koji je krenuo s tek 16. pozicije, nitko nije pobijedio s tako lošeg startnog mjesta, barem kad su utrke po suhom u pitanju. Ali opet, staza u Silverstoneu nije bila sasvim suha, jer je u drugom dijelu utrke mjestimice padala lagana kišica, koja je Espargarou vjerojatno i olakšala posao.

541344 Brad Binder Red Bull KTM MotoGP RC16 Silverstone Circuit GBR 05 08 2023 63 10th Rnd. MotoGP 2023 Silverstone GB

Aleix Espargaro se već u prvom krugu probio do 6. mjesta, nakon čega se uspješno obračunao s timskim kolegom Vinalesom, Binderom na KTM-u i Alexom Marquezom na prošlogodišnjem Ducatiju. Do druge pozicije dolazi u 6. krugu, kad je ispred njega, a u zavjetrini Bagnaie, pao Bezzecchi kojem je na kočenju brutalno zablokirala prednja guma. Nakon toga je Espargaro samo slijedio Bagnaiau, što se činilo posebno dobrom odlukom u drugom dijelu utrke, kad je zbog spomenute mjestimične kiše, aktualni svjetski prvak morao prvi ulijetati u zavoje i na slick gumama pipati koliko je još gripa ostalo na stazi.

05 9

A onda je u samoj završnici kišica prestala, što je ohrabrilo Aleixa Espargaroa za uspješan napad točno na polovici zadnjeg kruga. Lucidni Bagnaia se nakon toga nije našao u situaciji za konkretan protuudar, a nije želio ni riskirati pad, pa je tako samo mirno prošao ciljem dvije desetinke iza Espargaroa. Bila je to druga MotoGP pobjeda i za Apriliju i Espargaroa, nakon zajedničkog premijernog slavlja u Argentini prošle godine, te tek drugi poraz Ducatija ove sezone, nakon što je Rins s LCR Hondom pobijedio u Teksasu.

02 8

U Silverstoneu su u istom kadru s Espargaroom i Bagnaiaom ciljem prošli i treći Binder, te četvrti Oliviera, na satelitskoj Apriliji, čiji je proboj možda i impresivniji od onog Esparagaroa. Naime, Portugalac je u utrku krenuo kao tek 16., nakon prvog kruga je bio 13, a sredinom utrke je kaskao za više od 5 sekundi, da bi to srezao na zaostatak od samo 0,75 sekundi pri prolasku kroz ciljnu crtu. Uz to, Vinales je s drugom tvorničkom Aprilijom završio kao peti, a Raul Fernandez s drugom RNF Aprilijom kao deseti, pa tako nema sumnje da je to bio daleko najbolji MotoGP vikend za marku iz Noale.

MEYMm GIG2512

Istovremeno, bio je to još jedan loš MotoGP vikend za dvije preostale japanske marke. Yamahe su se još i solidno držale u prvoj polovici utrke, ali onda su oba vozača bila prisiljena skrenuti u boks i presjesti na motocikl s kišnim gumama. Morbidelli zato jer je uništio prednju slick gumu, a Quartararo zbog toga što je razbio motocikl pri sudaru s Marinijem. Na kraju su završili 14. i 15., dok je Honda ostala bez bodova nakon što je dosta suzdržani Marc Marquez pao u trenutku kad je držao tek 11. poziciju. Tako ostaje zabilježeno da Marc Marquez ove godine još nije završio nijednu nedjeljnu utrku. Pao je i njegov brat Alex, ali mlađi Marquez je zato imao razloga za slavlje u subotu, kad je pobijedio na Sprint utrci s Gresini Ducatijem.

 Quartararo Silverstone 23

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 9 od 20 utrka)

1. P. Bagnaia – Ducati – 214
2. J. Martin – Ducati - 173
3. M. Bezzecchi – Ducati – 167
4. B. Binder – KTM – 131
5. J. Zarco – Ducati – 122
6. A. Espargaro – Aprilia – 107
7. L. Marini – Ducati – 107
8. J. Miller – KTM – 90
9. A. Marquez – Ducati – 75
10. M. Vinales – Aprilia - 74

541309 Brad Binder Red Bull KTM MotoGP RC16 Silverstone Circuit GBR 05 08 2023 25 10th Rnd. MotoGP 2023 Silverstone GB

fbmp ytmp imp