Motosport

Konačno: Joan Mir potpisao za Repsol Hondu!

mgp12joan mir1

Službeno je popunjeno i posljednje mjesto u tvorničkim MotoGP momčadima. I nema tu iznenađenja.

Otkad je proljetos objavljeno da se Suzuki na kraju godine povlači iz MotoGP-a, očekuje se ta službena potvrda da će Joan Mir, svjetski Moto3 prvak iz 2017. i MotoGP prvak iz 2020. priječi u redove Repsol Honde. I sad je, kad smo već pomislili da se nešto zakompliciralo, ta potvrda konačno stigla, u formi najšturijeg od šturih priopćenja. I ne znamo gdje je uopće bilo zapelo, jer Miru je to realno bila jedina opcija i već je neko vrijeme tvrdio da će iduće godine voziti Repsol Hondu ili neće voziti ništa. Isto tako, posrnuloj Repsol Hondi je Mir bio najzanimljivija opcija za 2023., kao zamjena za 31-godišnjeg Pola Espargaroa. Njemu su prvenstveno presudili loši rezultati, bez obzira na to što je Puig nedavno izjavio kako je stvar, zapravo, u tome da traže bitno mlađeg vozača, koji bi za upravljačem Honde mogao ostati dugo vremena.

mgp13joan mir2

S 25 godina na svojim plećima i dvije titule svjetskog prvaka, Joan Mir je i dovoljno mlad i dovoljno talentiran da, prije ili kasnije, možda i postane nasljednik Marca Marqueza, koji se dobro oporavlja od posljednje operacije, ali je isto tako jasno dao naslutiti da nakon 2024. neće ostati na Hondi ako mu u međuvremenu ne osiguraju konkurentan motocikl. I Joan Mir je potpisao ugovor do kraja 2024., pa ostaje dovoljno vremena za vidjeti hoće li se uspješno prilagoditi motociklu Honde ili će i on na njemu polomiti kosti kao što je to učinio Jorge Lorenzo, a sad i Pol Espargaro. S time da je i Joan Mir na prethodnoj utrci u Austriji polomio gležanj nakon što je bio nevjerojatno daleko katapultiran sa Suzukija. Tako će on propustiti utrku u Misanu, a isto vrijedi i za rekonvalescenta Marca Marqueza, za kojeg se ipak špekulira da bi idući utorak možda čak i mogao odraditi nekoliko krugova na službenim testiranjima na istoj stazi. Čisto da isproba rani Hondin prototip za 2023.

93 marc marquez ds 9929.gallery full top fullscreen

Vrijedi podsjetiti da je Mirov timski kolega Alex Rins završio u momčadi LCR, što znači da će na Hondinim motociklima biti dva aktualna vozača Suzukija, koji traži bitno drugačiji stil vožnje. Utoliko su veće šanse da na drugoj LCR Hondi još jednu godinu ostane Takaki Nakagami, kao nekakva konstantna, pa da ga tek 2024. godine, kad se malo poslože stvari na Hondinom motocikli, zamijeni Ai Ogura koji trenutno vodi u Moto2 konkurenciji. Inače, Pol Espargaro iz Repsol Honde ide u Tech 3 GasGas, a Alex Marquez s LCR Honde presjeda na Gresini Ducati.

mgp12joan mirr2

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp