Motosport

MotoGP: Očekujte (ne)očekivano! WithU Yamaha RNF tim

RNF 2022 1

Iako su akteri uglavnom dobro poznati, a tu je i jedan Dovizioso, satelitska momčad Yamahe je jedna od većih enigmi uoči ovogodišnjeg MotoGP prvenstva.

Prošle godine su još nosili puno zvučniji naziv Petronas Yamaha, no vlasnik momčadi Razlan Razali se očito nešto zamjerio glavnom sponzoru, pa je za 2022. ostao bez petro dolara. To znači da je za 2022. morao ukinuti Moto3 i Moto2 pogon, kako bi s novim mecenom u vidu energetske tvrtke WithU mogao opstati u MotoGP. S time da je i tog talijanskog sponzora vjerojatno dobrim dijelom dobio na račun Doviziosa, po principu „ruka ruku mije“. U skladu s time, Malezijac je svoju momčad morao predstaviti u Veroni, gdje je sjedište tvrtke WithU.

RNF 2022 2

Nakon odlaska Rossija sa scene, Dovizioso je sa svojih 35 godina najstariji vozač u MotoGP klasi. Trostruki MotoGP viceprvak se na kraju 2020. razišao s Ducatijem bez pozdrava i dobar dio prošle sezone vozački mirovao, uz povremena testiranja Aprilijinog MotoGP motocikla. A onda je Yamaha iznenada odbacila Vinalesa, pozvala Morbidellija u tvorničku momčad i njegovu satelitsku Yamahu M1 dala Doviziosu. Talijan je tako dovozio posljednjih pet utrka prošle sezone za Petronas Yamahu, s 12. mjestom u Valenciji, na zaključenju sezone, kao najboljim rezultatom.

RNF 202 Dovi

Što onda možemo očekivati od Doviziosa ove sezone, u istoj momčadi novog imena? Njegovi prošlogodišnji rezultati nisu pravo mjerilo stanja, jer se morao privikavati na potpuno drugačiji motocikl nakon 8 godina s Ducatijem, a uz to je vozio i dvije godine staru Yamahu M1. Ove sezone će voziti aktualni M1, i to uz tvorničku podršku Yamahe, što znači da će njegov motocikl biti praktično istih specifikacija kao i onaj u rukama Quartararoa i Morbidellija. Dakle, nema izgovora. Ali to je samo dio priče. Jer i sam Dovizioso priznaje da mu voziti Yamahu još uvijek nije prirodno i da se posebno muči na kočenju. Doduše, slične probleme s kočenjem je imao još 2020. godine na tvorničkom Ducatiju, odnosno otkad je u igri aktualna Michelin stražnja guma. U teoriji, Dovizioso bi mogao pohvatati konce, ali za to nema puno vremena jer mu ugovor vrijedi samo jednu sezonu, a pregovaranja su već počela.

RNF 202 Binder

Uz „profesora“ Doviziosa, koji vjerojatno i previše promišlja stvari, u momčadi RNF će biti i neobuzdani Darryn Binder, nas prošlogodišnjem M1. Kao mlađi brat Moto3 prvaka i MotoGP pobjednika Brada Bindera, ovaj će Južnoafrikanac skočiti izravno s Moto3 na MotoGP motocikl, što je dosad učinio samo Jack Miller. No, iza Millera su tad stajali rezultati, a iza Darryna Bindera baš i ne. U svojih sedam Moto3 sezona pobijedio je samo jednom, a na kraju prošle godine je bio 7. u ukupnom poretku. To ne znači da mu MotoGP motocikl neće odgovarati, to više što je ionako bio preveliki za Moto3 stroj, ali predstoji mu period teškog (i vjerojatno bolnog) privikavanja na peterostruko snažniji i dvostruko teži motocikl. S time da mu većina MotoGP vozača nije zaželjela dobrodošlicu, nego su mnogi od njih, kao da su sami bez grijeha, ukazivali na brojne incidente iz njegove vozački prošlosti. S time da se Binder u protekle dvije sezone malo primirio, ali je isto tako, krajem prošle godine, u Portimao očitom greškom srušio Foggiu, koji je time izgubio sve šanse za osvajanje naslova. No takvo što se može dogoditi svakome, a Darrynu Binderu samo malo češće nego drugima.

RNF 2022 3 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp