Motosport

Jeffrey Herlings je novi MXGP prvak

Jeffrey Herlings KTM 450 SX F 2021 MXGP World Champion 1

U iznimno napetoj završnici MXGP sezone, Nizozemac je ipak bio malo bolji od Febvrea i Gajsera, te sa samo 5 bodova viška zasluženo došao do titule svjetskog prvaka.

Uoči dolaska u talijansku Mantovu, gdje su se u nedjelju i srijedu vozile dvije posljednje utrke ove MotoGP sezone, Francuz Romain Febvre je s Kawasakijem bio vodeći u ukupnom poretku. Ali imao je samo jedan bod više od Slovenca Tima Gajsera, dok je Nizozemac Jeffrey Herlings kasnio 3 boda. Dakle, sve je bilo sasvim otvoreno.

hi Febvre GP18 SL 05

Za Tima Gajsera se situacija počela komplicirati već u prvom zavoju prvog kruga prve utrke u nedjelju. U gužvi koja je nastala, otišao je preko granica staze, i iako je mislio da se pritom vratio na stazu bez da je dobio pozicije, suci su procijenili drugačije. Tako je kroz cilj prošao kao treći, ali je kažnjen spuštanjem na osmu poziciju. A da stvar bude lošija za Gajsera, pobjedu je odnio Febvre, dok je Herlings bio drugi.

U drugi nedjeljnoj utrci su Herlings i Febvre samo zamijenili mjesta na postolju, što znači da su ih i dalje dijelila tek 3 boda. Gajser je ciljem prošao kao treći, te je tako Slovenac kasnio 15 bodova za Febvreom uoči završnih utrka u srijedu. I pritom u prvoj od te dvije utrke nije baš najbolje startao te se morao probijati kroz poredak. Došao je do Febvrea, ali nije ga mogao proći u borbi za drugo mjesto i tako se njegova mogućnost da obrani naslov prvaka svela na teorije. Istovremeno, Herlings se novom pobjedom bodovno sasvim izjednačio s Febvreom uoči posljednje utrke sezone.

hi FEBVRE GP18 PH 4091

I tu je Herlings ponovo savršeno odradio svoj posao. Febvre je na početku utrke čak i vodio, ali onda je Nizozemac preuzeo vodstvo, a Francuz ga je pokušao pratiti dok mu na izlasku iz jednog zavoja stražnja guma nije naglo „zagrizla“, pa je vozač Kawasakija katapultiran na leđa. Gajser se tu probio na drugo mjesto, a iako je do kraja utrke pritiskao Herlingsa, nije ga mogao proći. Febvre je na kraju završio kao treći s velikim zaostatkom i tako je za samo 5 bodova ostao bez naslova.

Dakle, u doista dramatičnoj završnici, Jeffrey Herlings došao do svog drugog naslov MXGP prvaka, a pete titule svjetskog prvaka ukupno. Spomenimo i da je u jednako neizvjesnoj borbi za četvrto mjesto u ukupnom poretku Jeremy Seeewer u posljednji tren preskočio Pradu, dok je Cairoli svoju karijeru okončao kao 6. u ukupnom poretku.

gajser hondaproracing mantova shotbybavo dsc 8306

KONAČAN POREDAK:

1. J. Herlings – KTM – 708 bodova
2. R. Febvre – Kawasaki – 703
3. T. Gajser – Honda – 688
4. J. Seewer – Yamaha – 566
5. J. Prado Garcia – KTM – 562
6. A. Cairoli – KTM - 545

Jeffrey Herlings KTM 450 SX F 2021 MXGP World Champion 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp