Motosport

MotoGP: Utrkivanje u sjeni tragedije

 GP 6187

Moto3 vozač Jason Dupasquier je podlegao ozljedama, no utrke u Mugellu su se svejedno vozile po planu i programu.

Trebao je ovo biti još jedan tekst o sjajnim utrkama u sve tri klase, no ovaj će put vikend Mugellu, nažalost, ostati upamćen po stradavanju švicarskog Moto3 vozača Jasona Dupasquiera. Imao je nepunih 20 godina i vozio je u svoju drugu sezonu u svjetskom prvenstvu, te je držao 10. poziciju u ukupnom poretku. Pao je na samom kraju subotnjih kvalifikacija, pri čemu je na njega naletio barem jedan vozač, a čini se da ga je udario i vlastiti motocikl. Nakon što su mu duže od pola sata pružali hitnu pomoć na izlasku uz zavoja Arrabbiata 2, helikopterom su ga odvezli u bolnicu u Firencu, gdje je u nedjelju oko podneva, nažalost, podlegao ozljedama.

1285679a 99f7 e7a1 c3c5 d8fbcc47b6c6

Moto3 utrka je već bila završena, dok Moto2 vozačima, koji su u tom trenutku bili na startnoj rešetki, ta informacija nije prenesena. Uoči starta MotoGP klase održana je minuta šutnje, no utrka se svejedno održala, uz negodovanje brojnih vozača, koji su tvrdili da to nije moralno i da se utrka sigurno ne bi održala da je stradao neki od MotoGP vozača.

Jedan od najvećih kritičara te odluke bio je Bagnaia, koji je s tvorničkim Ducatijem poveo utrku, ali je već u drugom krugu pao, tvrdeći da je to bila njegova greška, ali da se nikako nije mogao koncentrirati na to što radi nakon objave vijesti da je preminuo Dupasquier. Nakon toga je vodstvo preuzeo Quartararo s tvorničkom Yamahom, koji je u jednom trenutku pobjegao na više od 4 sekunde progoniteljima, te je u dominantnom stilu došao do treće pobjede ove sezone.

DSC1431

No dominacija Quartararoa nije rezultirala dosadnom utrkom. Naime, borba za drugo mjesto je bjesnila do samog kraja. Tu je Oliviera s novim čeličnim okvirom na svom KTM-u, i novim dobavljačem goriva, držao Suzukijev dvojac iza svojih leđa. U završnici utrke je Rins ispao iz te borbe i tako nastavio neslavni niz sa sad već četiri uzastopne utrke koje je završio padom. Ali zato se u tu borbu za drugo mjesto uključio Zarco s Pramac Ducatijem.

DSC2497

Na kraju je Oliviera s KTM-om prošao drugi ciljem, ispred Mira na Suzukiju. No nakon utrke je Oliviera pomaknut na treću poziciju jer je u posljednjem krugu prešao preko granica staze, da bi nekoliko minuta kasnije ipak bio vraćen na drugo mjesto jer su ustvrdili da je i Mir prošao preko granica staze, pa nikom ništa. Po logici stvari, zapravo su obojica trebali biti kažnjeni spuštanjem za jednu poziciju, što znači da bi Zarco skočio s 4. na 2. mjesto, no možda je ipak najpoštenije ovako, odnosno da je Oliviera drugi, Mir treći, a Zarco četvrti, kako su redom i prošli ciljem.

DSC2335

Binder je s drugim KTM-om bio peti i ubrzo potom dobio produžetak ugovora skroz do kraja 2024. godine, dok Jack Miller nije baš na najbolji način proslavio svoj produžetak ugovora s Ducatijem te je prošao ciljem kao šesti. Vinales je bio standardno blijed i završio kao osmi, s čak 9 sekundi zaostatka za sedmim Aleixom Espragaroom na Apriliji, dok je Valentino Rossi bio deseti, što mu je najbolji rezultat ove sezone. Marc Marquez se već na početku utrke sudario s Binderom i pao, što mu je drugo odustajanje u nizu. Sad već zaostaje 89 bodova za Quartararoom, koji se lijepo učvrstio u vodstvu ukupnog poretka, s 24 boda više od Zarcoa i 26 više od Bagnaie.

MotoGP poredak
(nakon 6 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 105
2. J. Zarco – Ducati – 81
3. F. Bagnaia – Ducati – 79
4. J. Miller – Ducati – 74
5. J. Mir – Suzuki – 65

Raul Fernandez Moto2 2021 Italy

Činilo se da je Raul Fernandez na sigurnom putu da dođe do već treće pobjede u svojoj tek šestoj Moto2 utrci, no pred kraj je upao u probleme s prednjom gumom, što je znalački iskoristio njegov timski kolega Remy Gardner, te ga je prošao u zadnjem krugu. Ipak, Raul Fernandez se nije predavao te je dobro iskoristio zavjetrinu na dugačkoj ravnici u Mugellu, ali je svejedno prošao ciljem 14 tisućinki sekunde iza Gardnera, što je drugi najmanji razmak u povijesti Moto2 klase. Jednako neizvjesna je bila i borba za treće mjesto, pri čemu je Joe Roberts prošao ciljem 17 tisućinki sekunde prije Bezzecchija, no svejedno je Talijan stajao na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja jer je Amerikanac u zadnjem krugu mrvicu prešao preko granice staze te je zato kažnjen spuštanjem na 4. mjesto. Gardnera, Fernandeza i Bezzecchija sad dijeli 26 bodova, dok je Sam Lowes pao treći puta u posljednje 4 utrke te tako lagano ispada iz borbe za naslov.

Moto2 poredak
(nakon 6 utrka)
1. R. Gardner – Kalex – 114
2. R. Fernandez – Kalex – 108
3. M. Bezzecchi – Kalex – 88
4. S. Lowes – Kalex – 66
5. F. Di Giannantonio – Kalex – 60

07 dennis foggia dsc8915.gallery full top md

Moto3 utrke u Mugellu znaju biti neizvjesne do posljednjeg metra, pa je tako bilo i ovaj put, s dvanaest vozača koji su prošli ciljem u roku od samo jedne sekunde. Najbrži među njima bio je Talijan Foggia na Hondi, pa su u razmacima od treptaja oka slijedili Masia, Rodrigo, Sasaki, Binder i Fenati. Sedmi je ciljem prošao ukupno vodeći rookie Acosta, a osmi Garcia, kao dotad drugi u ukupnom poretku, ali su obojica kažnjeni spuštanjem za jednu poziciju zbog prelaska preko granice staze u posljednjem krugu, pa je tako McPhee sudačkom odlukom napredovao s 9. na 7. poziciju (isti kriterij nije vrijedio tri sata kasnije, u MotoGP utrci). Acosta svejedno ima veliku prednost od 52 boda, s time da mu je sad najbliži timski kolega Masia, pa tako vozači momčadi Red Bull KTM Ajo trenutno drže prvu i drugu poziciju i u Moto3 i u Moto2 klasi.

Moto3 poredak
(nakon 6 utrka)
1. P. Acosta – KTM – 111
2. J. Masia – KTM – 59
3. A. Sasaki – KTM - 57
4. S. Garcia – GasGas – 56
5. R. Fenati – Husvarna – 66

Nakon tragičnog Mugella, vozače ne čeka uobičajeni slobodan vikend, nego odmah putuju za Barcelonu, gdje se voze nove utrke iduće nedjelje.

DSC2776

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp