Motosport

MotoGP: Ludnica u Le Mansu

DSC7594

Nakon nekoliko krugova počela je padati kiša i izazvala kaos. Tu se u početku najbolje snašao Marquez, ali nije to još bio njegov dan. Uglavnom, utrka o kojoj bi se mogao napisati roman.

Kako to obično bude u Le Mansu, tijekom cijelog vikenda su se izmjenjivali kiša, vjetar i nešto sunca. Pa zašto bi onda u nedjelju bilo drugačije? Tako je i tijekom utrke pala kiša, ali ne odmah, čisto da stvari budu kompliciranije. Prvih nekoliko krugova su odvozili po suhom i tu je kolonu predvodio Vinales, koji je, čim je počela kiša, napravio grešku i poslije toga ga skoro nismo ni vidjeli.

S druge strane, taj jedan krug u kojem su vozili sa slick gumama po kiši je majstorski iskoristio Marquez, koji je, nimalo neočekivano, prvi izašao na stazu sa zamjenskim motociklom na kišnim gumama. No, tu mu je malo pomogao i Quartararo, koji je paralelno s njim ušao u boks, ali se onda zaustavio pred krivom garažom i umalo sjeo na zamjenski motocikl koji je čekao Vinalesa! Mehaničari su ga preusmjerili na drugi motocikl, a da bi gubitak vremena bio dvostruk, zbog tog je krivog parkiranja zaradio još i „long lap“ kaznu. I nije bio jedini koji pogriješio pri zamjeni motocikla u toj prvoj „flag to flag“ utrci u posljednje četiri godine.

DSC7112

Recimo, oba tvornička vozača Ducatija, odnosno Miller i Bagnaia, su prekasno kočili na ulasku u „pit-lane“ te su zbog prebrze vožnje kažnjeni s dvostrukom „long lap“ kaznom. Joan Mir pak je pao blizu ulaska u boks i onda dotrčao do svoje garaže, bez da je dogurao svoj motocikl, što je preduvjet da bi mogao priječi na onaj s kišnim gumama. Suprotna priča je s Morbidellijem. On je pao već pri kraju prvog kruga, i čak dopustio da ga stave na nosila, ali onda je primijetio kapi kiše i dobro pretpostavio da će uskoro biti izvješena bijela zastava koja dopušta zamjenu motocikala. I zato je, s ozlijeđenim koljenom, dogurao motocikl, da bi za taj silan trud na kraju bio nagrađen s nula bodova, jer je završio kao 16., s 4 kruga zaostatka.

Svjestan da je to njegova prilika, jer je za nježniju vožnju namočenim asfaltom potrebna manja fizička snaga, rekonvalescent Marquez se nije zadovoljio time što se u tom jednom krugu sa slick gumama po kiši probio s četvrte na prvu poziciju, nego je odmah krenuo bježati na kišnim gumama. No očito je želio previše toga prebrzo te je tri kruga kasnije, na izlasku iza zadnjeg zavoja, katapultiran s Repsol Honde. Iako je pao baš na problematično desno rame, te uz to oštetio motocikl, Marquez ne samo da se uspio vratiti na stazu, nego je ubrzo potom imao i po sekundu i pol brže vrijeme kruga od Jacka Millera. Nimalo iznenađujuće, pao je još jednom, i nakon toga odustao, ali je potvrdio da se vratio u igru, barem mentalno, ako još uvijek ne i sasvim fizički.

DSC7901

Sličan trik je izveo i Rins, koji je pao, dovukao se u boks da (po drugi put) zamijeni svoj Suzuki i onda pao još jednom. E sad, ako uzmemo u obzir da je pao i za vrijeme prethodnih utrka u Portimau i Jerezu, onda ispada da je Rins u tri uzastopne utrke pao četiri puta, što mora biti nekakav rekord.

U međuvremenu je kiša prestala i staza se počela sušiti, a Miller je s lakoćom prošao Quartararoa i bez većih problema odnio drugu uzastopnu pobjedu, bez obzira na to što su kišne gume talile na suhom asfaltu. Quartararoa je do kraja utrke glatko prešao i Zarco, ali ne i nadolazeći Bagnaia, tako da su oba francuska vozača završili na podiju u svojoj domaćoj utrci. S time da se Miller nakon ispijanja šampanjca ovaj put nije podrignuo, kao u Jerezu, nego se vratio svojoj staroj navici pijenja iz vlastite čizme, pri čemu je koji gutljaj dao i prijatelju Quartararou.

DSC7283

Nakon takvog razvoja situacije, ukupno vodstvo je preuzeo Quartararo s Yamahom, sa samo bodom više od Bagnaie, a unutar 16 bodova su Zarco i Miller, tako da su u top 4 tri vozača Ducatija. Vinales i Mir su još uvijek u bodovnom kontaktu, ali moraju preokrenuti negativne trendove, ako žele ostati u igri.

MotoGP
(nakon 5 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 80
2. F. Bagnaia – Ducati – 79
3. J. Zarco – Ducati – 68
4. J. Miller – Ducati – 64
5. M. Vinales – Yamaha – 56

Raul Fernandez Moto2 2021 Le Mans

I u klasi Moto2 je razlika između prvog i drugog samo jedan bod, s time da je na vrhu Remy Gardner, koji ove godine još nije pobijedio, ali ima tri druga mjesta, uključujući i ovo iz Le Mansa. Prije Gardnera je ciljem prošao njegov timski kolega i rookie Raul Fernandez, kojem je to već druga pobjeda, dostatna za zauzimanje druge pozicije u ukupnom poretku. Treći u utrci, i treći ukupno, je Marco Bezzecchi, dok su rookie Arbolino i iskusniji Bendsneyder ostvarili svoje dosad najbolje rezultate, osvajanjem četvrtog i petog mjesta.

Moto2
(nakon 5 utrka)
1. R. Gardner – Kalex – 89
2. R. Fernandez – Kalex – 88
3. M. Bezzecchi – Kalex – 72
4. S. Lowes – Kalex – 66
5. F. Di Giannantonio – Kalex – 60

Sergio Garcia 2021 Moto3 France

Vozači klase Moto3 su vozili utrku na kišnim gumama, no staza se postepeno osušila, a u takvim uvjetima se najbolje snašao Sergio Garcia, koji je tako već iz petog pokušaja donio prvu pobjedu marki GasGas. S više od dvije sekunde zaostatka za GasGasom, a zapravo samo drugačije obojanim KTM-om, drugi je ciljem prošao češki talent Filip Salač, kojem je to rezultat karijere, baš kao i Ricardu Rossiju koji je ciljem prošao kao treći. Pedro Acosta je pao i završio osmi, no senzacionalni rookie ne samo da je zadržao svoju ogromnu prednost u ukupnom poretku, nego ju je još i dodatno rastegnuo na 54 boda.

Nakon kratkog odmora, zadnjeg vikenda u svibnju su na rasporedu utrke u opjevanom Mugellu.

DSC8994

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp