Motosport

MotoGP: Fantastična druga runda utrka

DSC9631

Iako je to bilo teško zamisliti, drugi natjecateljski vikend u Kataru bio je još bolji i spektakularniji od onog prvog. Sjajne borbe i rekordno male razlike.

Tjedan dana nakon što je utrkom za VN Katara otvorena nova MotoGP sezona, na istoj stazi Losail se vozila prva (i vjerojatno posljednja) utrka za VN Dohe, koja će se dugo pamtiti, ali i ostati zabilježena u knjizi s rekordima. Naime, na prvu se možda ne čini zanimljivim to što je Aleix Espargaro završio utrku kao deseti, ali njegov zaostatak od 5,382 sekunde je najmanji za nekog vozača Aprilije u MotoGP eri i, što je mnogo važnije, najmanji razmak prve desetorice svih vremena u kraljevskoj klasi. Time je srušen rekord od 8,326 sekundi postavljen u Brnu 2018.

Isto tako, dvostruki MotoGP pobjednik Miguel Oliviera sigurno nije sretan time što je s KTM-om osvojio samo jedan bod, ali njegovih samo 8,928 sekunda zaostatka je uvjerljivo najmanji razmak između pobjednika i 15 plasiranog u povijesti kraljevski klase. Dosadašnji rekord je bio onaj iz 2019., postavljen na istoj stazi, kad je Zarco, također s KTM-om, prošao ciljem 15 sekundi i 93 tisućinke iza pobjednika Doviziosa. Čisto da stavimo stvari kontekst, na popisu 10 utrka s najmanjim razmakom u povijesti kraljevske klase više nema nijedne vožene prije 2018, a ista je situacija i kad je u pitanju top 15. Zašto je MotoGP postao tako uzbudljivo zbijen? Nekoliko je razloga, ali to je već vrijedno nekog posebnog osvrta, ovdje se sad treba posvetiti samoj utrci.

DSC9378

Dakle, nakon što je iznenadio najbržim vremenom na kvalifikacijama, rookie Jorge Martin je za upravljačem Pramac Ducatija vodio veći dio utrke, namećući žešći ritam od onog kojem su se nadali oni iskusniji. Ipak, Jorgeu Martinu nije bilo suđeno da pobijedi već u svojoj drugoj MotoGP utrci, kao što je to svojedobno uspjelo Marcu Marquezu, jer se iz pozadine, poput šila, probijao Fabio Quartararo. Martina i njegovog timskog kolegu Zarcoa je riješio gotovo u jednom potezu. Istina Quartararo je na kraju pobijedio sa zalihom od 1,5 sekundi, ali onda je idućih 13 vozača prošlo ciljem unutar samo 5 sekundi. Jasno da je u tako zgusnutom poretku bilo nevjerojatno borbeno do samog kraja.

Zarco je prošao ciljem samo 4 stotinke prije timskog kolege Martina, te se tako s dva druga mjesta u dvije utrke u Kataru, popeo na vrh ukupnog poretka. Bilo je to prvi put u MotoGP-u da su dvojica Francuza stajala na dvije najviše stepenice pobjedničkog postolja.

DSC0641

Suzuki nikako da dođe do podija u Kataru, pa je tako Rins prošao ciljem četvrti, samo 22 stotinke prije prošlotjednog pobjednika Vinalesa. Treba spomenuti i žestoki obračun između Mira i Millera, u kojem se Španjolac prvo na silu provukao ispred Australca, a onda ga je Miller namjerno zakačio na izlasku iz zadnjeg zavoja, pri čemu su obojica izgubili nekoliko pozicija. Nakon najlošijih kvalifikacija u karijeri, Rossi je bio mrvicu konkurentniji u samoj utrci, ali 14 sekundi zaostatka za pobjednikom je te nedjelje bilo dostatno tek za 16. mjesto.

MotoGP
1. J. Zarco – Ducati – 40
2. F. Quartararo – Yamaha – 36
3. M. Vinales – Yamaha – 36
4. P. Bagnaia – Ducati – 26
5. A. Rins – Suzuki - 23

2021 MEYM A1X9927 preview

U klasi Moto2 bi Rossi s takvim zaostatkom od 14 sekundi komotno završio u Top 5, ali to ne znači da je utrka u toj klasi bila razvučena ili dosadna. Istina, poredak prve dvojice je ostao isti kao i prije tjedan dana, no ovaj put je Gardner pritiskao Lowesa do samog kraja i prošao ciljem s manje od 2 desetinke sekunde zaostatka. Iako je imao problema s prednjom gumom, rookie Raul Fernandez se odlično držao veći dio utrke, te je prošao ciljem kao treći, s velikom prednosti u odnosu na Bezzecchija.

Moto2
1. S. Lowes – Kalex – 50
2. R. Gardner – Kalex - 40
3. R. Fernandez – Kalex – 27
4. M. Bezzecchi – Kalex - 26
5. F. Di Giannantonio - Kalex - 22

Pedro Acosta 2021 Qatar 2 

Ako su u klasama Moto2 i MotoGP španjolski rookie vozači oduševili time što su završili na trećem mjestu, onda je ono što je u klasi Moto3 izveo Pedro Acosta ravno čudu. Taj je rookie, zajedno s još šestoricom vozača, zbog majmuniranja na kvalifikacijama, bio kažnjen startom iz boksa. I tako je na kraju prvog zaostajao više od 11 sekundi za vodećim Darrynom Binderom, s time da je između njih dvojice bilo još i dvadeset vozača. No, Acosta je prvo sustigao druge, a onda ih jednog po jednog pretjecao sve dok se taman u pretposljednjem krugu nije probio u vodstvo. I tu je i ostao, iako je prošao ciljem samo 4 stotinke sekunde prije Bindera, dok je treći bio Antonelli, ispred Mignoa i Tobe. Još jedan rookie, Izan Guevara s GasGasom, završio je kao šesti, iako je imao samo 7 desetinki sekunde zaostatka za senzacionalnim pobjednikom.

Nakon dvostrukog programa u Kataru, MotoGP prvenstvo stiže u Europu, odnosno u Portugal, gdje će se 18. travnja na stazi Portimao voziti treće utrke ovogodišnjeg prvenstva. Tamo bi, po prvi put nakon pauze od deset mjeseci, mogao nastupiti i Marc Marquez, koji će taman prije toga proći još jedan liječnički pregled.

Moto3

1. P. Acosta – KTM – 45
2. D. Binder – Honda - 36
3. J. Masia – KTM - 32
4. N. Antonelli – KTM – 26
5. I. Guevara – GasGas - 19

 

 Katar20221 2rez

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp