Motosport

Martin Vugrinec se priprema za „wild card“

AL5 8440

Naš najbolji motociklist se nedavno vratio s priprema u Španjolskoj. Spreman je za IDM, ali i za jednu utrku svjetskog Supersport prvenstva. Prenosimo vam njegov tekst:

Za motocikle generalno zima je najdepresivnije doba godine, ali i doba u kojem se najviše toga mora odraditi kako bi mogli glatko ući u sezonu. Ove zime bili smo naročito zaposleni. Napravili smo, doslovno iz golih zidova, novu timsku radionicu u Hattingenu, Njemačka, nedaleko od mog trenutnog prebivališta.

Pripreme motocikla i prikupljanje dijelova te materijala za predstojeću sezonu IDM-a još su u tijeku. Odradili smo mnogobrojne sastanke koji su, unatoč koronavirusu, uglavnom završili pozitivno. Potpisani su ugovori s većinom dosadašnjih, ali i sa nekim novim sponzorima. Velika novost je ugovor s novim, velikim, timskim sponzorom. Njemačka firma za industrijske proizvodne procese „ferQUEST“ sa sjedištem u Bremenu novi je timski sponzor te ću se ove godine u IDM prvenstvu natjecati za „ferQUEST – Unior Racing Team.

IMG 20210228 WA0006

Sada već tradicionalno, zaputili smo se u „toplije“ krajeve te u Španjolskoj odradili predsezonske treninge i testiranja. Toplije je pod navodnicima jer je ove godine vrijeme bilo neuobičajeno loše za ovo doba. Temperature nisu prelazile brojku od 20°C i konstantno je puhao jak vjetar te smo jedan dan čak imali i kišni trening. Bez obzira na to, veoma sam zadovoljan odrađenim. Bili smo 4 dana na jednoj manje poznatoj stazi Circuit Calafat koja mi je jako draga i već treći puta vozim tamo te 3 dana na Motorlandu Aragon koji mi je, pored Sachsenringa, najdraža staza općenito.

Poanta ovih treninga je vratiti se natrag u ritam, naviknuti na brzinu, reakcije motora, potrošnju guma i slično. I na kraju je uz svaku od tih stavki stavljena kvačica. Kao i obično susreli smo se s mnogim zvučnim imenima iz svjetskog prvenstva, BSB-a te Endurancea i uzimajući u obzir razliku u snazi motocikla, uglavnom su oni izvukli deblji kraj.

S obzirom da sam radim svoj ovjes, iliti amortizaciju, isprobao sam dosta različitih postavki i set-up-ova. Zahvaljujući Dunlopu, mojem dugogodišnjem sponzoru i partneru, guma mi nije nedostajalo. Sve u svemu, veoma pozitivne pripreme.

 AL42355

Sada je preda mnom nekoliko radnih treninga. U sklopu promotora 2N Race i Dreier racing održavam svoje tečajeve vožnje „SpiderMartin Racing Courses“ i vršim uslugu namještanja amortizacije, na predstojećim eventima.

Započeli smo i projekt o kojem pričamo već duže vrijeme, a to je svjetsko SSP 600 prvenstvo. Ove se sezone nažalost većina trka preklapa s našim IDM kalendarom, ali već smo zatražili wild-card na trci u Francuskom Magny Coursu. Bilo je vrlo izgledno da ćemo nastupiti u Assenu, ali je on zbog pandemije prebačen u lipanj kada smo mi u Schleizu.

Ideja i plan za 2022. je nastup kao privatni tim na Svjetskom prvenstvu, barem na svim europskim trkama, naravno, ovisno od budžeta. Krenuli smo u samostalni razvoj agregata za svjetsko prvenstvo u suradnji sa DKS Moto iz Belice. Također, kompletan motocikl pripremamo sami s našim dosadašnjim i ponekim novi suradnicima. Pokušat ćemo s tehničke strane biti što konkurentniji.

 AL42143

U timskom kadru došlo je do malih promjena. Imamo novog mehaničara za ovu sezonu, a u tijeku su razgovori za dodatno pojačanje stručnog osoblja za planirani nastup na svjetskom prvenstvu. Prvi testovi zakazani su već početkom travnja na Grobniku. Kao i uvijek, ostaje samo pitanje hoćemo li uspjeti zatvoriti budžet s obzirom da nastup u WSSP-u duplo povećava troškove. Nadamo se da će se u taj projekt konačno uključiti i državne sportske institucije te da neće biti ignoriran kao naš nastup na Red Bull MotoGP Rookies Cupu.

Ne moram napominjati kako za to nisu važni samo moji rezultati, već je za upustiti se u to potrebna velika količina hrabrosti, pa i ludosti. Sve od toga imamo u dovoljnim količinama, potrebno je još samo zatvoriti financijsku konstrukciju. Nadamo se da ćemo to uspjeti uz pomoć ekipe iz tima, dosadašnjih i novih sponzora i partnera, a bilo bi i puno lakše da iza mene konačno stane moja matična država.

IMG 20210228 WA0011

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com