Motosport

Uzbudljiv početak MotoGP sezone

MEYMm GIA2886 2

Vikend u kojem su padali rekordi završio je sjajnom MotoGP utrkom, prepunom izravnih borbi i raznoraznih iznenađenja.

Zarco je prvo na treningu broj 4, demolirao dosadašnji MotoGP rekord postigavši brzinu od 362,4 km/h, da bi odmah potom bio među osmoricom vozača koji su na kvalifikacijama išli ispod dosadašnjeg rekorda kruga. A onda se u nedjelju borio do posljednjeg centimetra i pobijedio – u borbi za drugo mjesto. Sekundu ispred njega je kao pobjednik prošao Maverick Vinales, koji je odvozio jednu od najboljih utrka u svojoj karijeri.

Nije sve bilo idealno, jer iako je Vinales pri svakom izlasku iz boksa vježbao start, na onom pravom startu mu se previše propinjao prednji kotač. I tako je iz prvog reda potonuo na osmo mjesto. Proteklih sezona bi nakon toga klonuo duhom, no ovaj put se nastavio boriti. Možda mu je pomoglo i to što u prvim krugovima, s punim rezervoarom, nikad nije posebno brz, pa tako nije ni „prekuhao“ gume, što je bio problem za skoro svakog njegovo oponenta. Za razliku od njih, Vinales tvrdi da je imao savršeni motocikl.

E 5185

Koristeći sposobnost Yamahe da prenosi više brzine kroz sredinu zavoja, Vinales je iskoristio zavojitu konfiguraciju staze Losail u svoju korist. Malo pomalo se probijao kroz poredak i onda još dodatno potegnuo kad se dohvatio vodstva te stvari mirno priveo kraju. No iza njegovih leđa su frcale iskre.

Mir je imao loše kvalifikacije i osrednji start, no kako su krugovi odmicali tako je bio sve brži te se postupno probio skroz do drugog mjesta. Ali učinio je to ipak malo prekasno. Naime, prošao je ispred Zarcoa tek u pretposljednjem zavoju utrke, pa njegov Suzuki nije mogao stvoriti dovoljnu prednost u odnosu na moćni Ducati. Kroz zadnji zavoj je čak i prošao nešto šire, kako bi prenio što više brzine na startno ciljnu ravnicu, no pretpostavljao je da to ipak neće biti dovoljno da iza sebe zadrži Zarcoa na Pramac Ducatiju. A kako nevolja nikad ne dolazi sama, Zarco je za sobom povukao i Bagnaiu na tvorničkom Ducatiju. I tako je Mir, od izlaska iz posljednjeg zavoja do startne crte izgubio dvije pozicije i zadovoljstvo da stoji na podiju. No, po onome što je pokazao u utrci, posebno u završnom dijelu, svakako je opravdao renome aktualnog svjetskog prvaka.

0c973f5f b970 4522 9ff8 4dce6f71ba9a

Fabio Quartararo je prvi nastup za upravljačem tvorničke Yamahe okončao na petom mjestu, nesretan što je prerano potrošio zadnju gumu, ali sretan što zbog toga nije potonuo, kao što je to znao prošle godine, nego je iz svega izvukao solidne bodove. Otprilike ista priča vrijedi i za Rinsa, koji se je s drugim Suzukijem završio kao šesti, dok je u bratskom okršaju za 7. mjesto Aleix Espargaro s novom Aprilijom prošao ciljem treptaj oka ispred Pola, u njegovom prvom nastupu s Repsol Hondom. Svakako treba spomenuti da je u svom prvom MotoGP nastupu uopće, za upravljačem starog Ducatija, aktualni Moto2 prvak Enea Bastianini završio kao deseti i tako ugodno iznenadio.

Popis onih koji su malo razočarali i sebe i druge započinje Jack Miller. On je s tvorničkim Ducatijem ciljao na pobjedu još otkad su u Kataru završila testiranja, a na kraju je s previše potrošenim gumama završio kao deveti. Valentino Rossi je bio vrlo dobar četvrti na kvalifikacijama, ali je utrku završio kao tek 12., dok je njegov timski kolega i aktualni viceprvak Morbidelli imao problema sa stražnjim ovjesom te je samo kružio stazom i ostao bez bodova. Vozači KTM-a su se, očekivano mučili u Kataru i skupili samo mrvice.

Moto2 Kat21 1

U klasi Moto2 je dominirao Sam Lowes i tako opravdao status prvog favorita za osvajanje naslova. Drugi je bio Gardner, dok su u uzbudljivom dvoboju za treće mjesto sudjelovali Bezzecchi i Di Gianantonio, koji je na kraju, u svojoj prvoj utrci s Kalexom, došao do pobjedničkog podija. A odmah do tog dvojca je kao peti završio utrku Raul Fernandez, u svojoj prvoj Moto2 utrci.

U klasi Moto3 je bilo i luđe nego inače, pa su tako prva sedmorica prošla ciljem unutar sekunde. No, o pobjedniku su odlučivala samo trojica, koji su nakon vijuganja i pokušaja hvatanja zavjetrine od zadnjeg zavoja do ciljne crte prošli ciljem unutar jedne desetinke sekunde. I to redom timski kolege Masia i Acosta s Red Bull KTM-ovima, pa onda i Darryn Binder, koji je završio na podiju u svojoj prvoj utrci s Hondom. S time da je drugoplasiranom Acosti to bila prva utrka uopće na svjetskom prvenstvu, a oduševio je i drugi rookie Guevara, koji je s KTM-om u bojama GasGasa prošao ciljem kao sedmi.

Jaume Masia Moto3 2021 Qatar 1

Nakon što smo dugo čekali na prvu rundu ovogodišnjih MotoGP iznenađenja, ona druga je odmah iza ugla, jer se već ovaj vikend, na istoj stazi Losail, voze nove utrke u sve tri klase.

 

MotoGPrez katar21 1

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp