Motosport

Predstavljene KTM momčadi za 2021.

11th Round MotoGP 2019 - Red Bull Ring (AUT)

Protekle sezone osjetili su slast MotoGP pobjeda i KTM-u su za 2021. porasla krila. No mogu li se bez Pola Espargaroa boriti za naslov svjetskog prvaka?

Za prošlu sezonu su pripremili potpuno novi RC16, sa čeličnim okvirom koji ima ovalne, a ne okrugle cijevi, i to je očito bila „točka na i“. Iznimne potencijale tog novog stroja prvi je potvrdio Brad Binder pobjedom u Brnu, u svojoj tek trećoj MotoGP utrci, dok je Miguel Oliviera prvo odnio pobjedu na KTM-ovom domaćem terenu u Austriji, a onda i na svom domaćem terenu u Portugalu. Uz to, KTM je skočio na četvrto mjesto u konstruktorskom poretku sa samo 4 boda manje od drugoplasirane Yamahe, dok je Pol Espargaro završio kao 5. u ukupnom poretku vozača, bodovno izjednačen s Doviziosom na Ducatiju i sa samo 4 boda manje od trećeplasiranog Rinsa na Suzukiju.

11th Round MotoGP 2019 - Red Bull Ring (AUT)

No Pol Espargaro je od ove sezone vozač Repsol Honde. Na njegovo mjesto u tvorničku momčad KTM-a iz filijale Tech 3 seli dvostruki pobjednik Oliviera (gornja fotografija), koji svakako ima potencijala boriti se za top 5 u ukupnom poretku, a ako se stvari poklope, i za malo više od toga. Južnoafrikanac Brad Binder (donja fotografija) ostaje u tvorničkoj momčadi i za pretpostaviti je da će u svojoj drugoj sezoni imati bitno manje oscilacija nego što je to bio slučaj u njegovoj rookie godini.

11th Round MotoGP 2019 - Red Bull Ring (AUT)

Kad je u pitanju satelitska momčad Tech 3, oni za 2021. nisu ostali samo bez Oliviere, nego i bez Red Bulla kao glavnog sponzora. Pa je onda tu kao glavni sponzor uskočio sam KTM, tako da su sada Tech 3 motocikli više narančasti od tvorničkih motocikala. S time da bi, bez obzira na boje, svi RC16 motocikl trebali biti tehnički identični, kao što je to bio slučaj prethodne sezone.

Na mjesto Oliviere u momčad Tech 3 dolazi simpatični Danilo Petrucci (donja fotografija). Iako je s tvorničkim Ducatijem u prošle dvije sezone isto toliko puta pobijedio, teško se oteti dojmu da su u KTM-u odlaskom Espargaroa primjetno više izgubili nego što su dobili s dolaskom Petruccijem. No Talijan ulazi u svoju 10. MotoGP sezonu i ima obilje iskustva te bi tako možda mogao pridonijeti nekom budućem razvoju motocikla. Osim toga, Petrucci je emotivac te bi mu od napetog okružja u Ducatiju trebala daleko više odgovarati trenutno pozitivna atmosfera u KTM-u.

11th Round MotoGP 2019 - Red Bull Ring (AUT)

U momčadi Tech 3 će ga dočekati golobradi Španjolac Iker Lecuona (donja fotografija), koji ulazi u svoju drugu sezonu, s time da je za pretpostaviti kako nam je u svom debiju pokazao samo manji dio potencijala. Pritom bi za obojicu Tech 3 vozača psihološki problem moglo predstavljati to što im je ovo možda i posljednja prilika da bukiraju kartu za onu iduću MotoGP sezonu, barem kad je KTM u pitanju.

Inače, KTM će u potpunosti izgubiti koncesije tek s prvom utrkom nove sezone, što znači da mogu pripremiti potpuno novi agregat za 2021. godinu, za razliku od Suzukija, Yamahe, Ducatija i Honde, kojima je razvoj zamrznut. S druge strane, ulazak u prvu ligu znači i da će svaki vozač tijekom sezone moći koristiti 7 umjesto dosadašnjih 9 agregata, što znači da će ih morati ipak malo pritvoriti, kako bi mogli odraditi više kilometara.

11th Round MotoGP 2019 - Red Bull Ring (AUT) 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp