Motosport

Zašto GasGas ulazi u svjetsko Moto3 prvenstvo?

GASGAS Motorcycles RC 250 GP 800x600

Zato jer može! Naime, GasGas je već godinu dana u vlasništvu KTM-a, koji s ovom off-road markom planira jednog dana ući i na tržište cestovnih motocikala.

A KTM ima i svoj Moto3 motocikl, na kojeg je onda lako samo oblijepiti naljepnice GasGas te tako promovirati i tu marku. I evo ti novog „konstruktora“. Po istom principu je KTM (ponovo) uveo Husqvarnu u Moto3 prvenstvo, pa ako premijerna 2020. i nije bila senzacionalna, ipak je zločesti dečko Romano Fenati donio prvu GP pobjedu toj nekoć švedskoj, talijanskoj i njemačkoj marki, koja je sad u austrijskom vlasništvu, a interese u Moto3 prvenstvu joj brani talijanska momčad Maxa Biaggija.

E sad, ni GasGas motocikli se dobrim dijelom više ne proizvode u rodnoj Španjolskoj, ali u ovom slučaju se ipak želi naglasiti ta nacionalna komponenta. Tako će GasGas RC 250GP biti u garaži momčadi Jorge Martineza Aspara, španjolskog asa i četverostrukog svjetskog prvaka u manjim klasama, te dugogodišnjeg vlasnika uspješne momčadi koja je u jednom trenutku dogurala i do MotoGP-a. Nakon male krize rezultata, ove ih je sezone ponovo krenulo, pa im je Albert Arenas upravo donio naslov Moto3 prvaka za upravljačem KTM-a. Istog od onog KTM-a s kojim će sad ista ta momčad Aspar braniti boje GasGasa.

Jasno, i vozači su Španjolci. Arenas unutar iste momčadi ide u Moto2 kategoriju, pa na njegovo mjesto dolazi talentirani Sergio Garcia, koji već ima jednu Moto3 pobjedu, te Izan Guevara, koji je ove godine osvojio CEV Moto3 juniorsko prvenstvo svijeta.

Inače, još jedna strogo off-road marka je već neko vrijeme na periferiji Moto3 prvenstva. Naime, talijanski TM je razvio svoj Moto3 motocikl, s kojim godinama nastupaj u talijanskom CIV Moto3 prvenstvu, a nekoliko puta su kao „wildcard“ startali i u Moto3 utrci svjetskog prvenstva. Međutim, nema nikakvih naznaka da će doista i ući na svjetsku scenu.

 TM Moto3

fbmp ytmp imp