Motosport

MotoGP: Savadori umjesto Smitha do kraja sezone

04 savadori

Aprilia je, tri utrke prije kraja sezone, odlučila promijeniti drugog vozača. Znači li to da je Savadori opcija i za iduću sezonu?

Pomalo iznenađuje da je Massimo Rivola, kao prvi čovjek Aprilia Racinga, odlučio promijeniti vozačku postavu za posljednje tri utrke sezone i gurnuti u vatru Lorenza Savadorija, koji je dosad bio testni vozač. Istina je da Britanac Bradley Smith nije baš nešto posebno dobro iskoristio priliku koja mu se pružila kad je Iannone suspendiran zbog dopinga, pa je u dosadašnjih 11 utrka skupio samo 12 bodova i posljednji je u poretku redovitih vozača. No ni njegov timski kolega Aleix Espargaro nije bio baš dramatično bolji, sa skupljenih 27 bodova.

Dosad je Lorenzo Savadori samo testirao Apriliju RS-GP, tako da će u Valenciji imati svoj debi u kraljevskoj klasi. On je 2007. bio drugi u Red Bull Rookies Cupu, 2008. je postao prvak Europe i Italije u klasi 125 GP, a 2009. je vozio i svjetsko prvenstvo klase 125. Ubrzo potom se prebacio u Superstock 1000 kategoriju i tu je s Aprilijom 2015. osvojio naslov, nakon čega je tri sezone vozio svjetsko Superbike prvenstvo.

01 savadori

Massimo Rivola je izjavio da su predstojeći nastupi u MotoGP-u nagrada Savadoriju za to što je s Aprilijom netom osvojio naslov u jakom talijanskom Superbike prvenstvu. Znači li to da bi Savadori mogao biti Aprilijin MotoGP vozač i iduće sezone ako Iannone ostane pod suspenzijom? Nije baš nešto posebno vjerojatno, to više što je Rivola u istom dahu izrijekom izjavio da će Savadori biti njihov testni vozač za 2021. Zanimljivo, isto nije rekao i za Smitha, koji je tu ulogu imao posljednje dvije sezone.

Tko će onda uz Aleixa Espargaroa biti drugi vozač Aprilije? Teško je reći. Iannone je prije desetak dana saslušan na žalbenom sportskom sudu, no po neslužbenim informacijama nije za očekivati da će njegova suspenzija biti ukinuta, nego da će još biti i produžena. Presuda bi trebala biti objavljena sredinom studenog, a kao glavni kandidati za njegovo mjesto na Apriliji figuriraju Dovizioso i Crutchlow. Ako se s njima ne dogovore, onda bi tu možda još i mogao uskočiti Savadori, pod uvjetom da se Talijan pokaže dovoljno brzim na predstojeće tri MotoGP utrke.

02 savadori

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp