Motosport

MotoGP: Petrucci pobijedio u kišnom Le Mansu

09 danilo petrucci itae 4484.gallery full top fullscreen

Kiša je počela padati neposredno prije starta i tako režirala još jednu uzbudljivu utrku, nakon koje, srećom, nismo ništa pametniji po pitanju toga tko će biti novi prvak.

Posljednja kišna MotoGP utrka se vozila još tamo krajem 2018. godine u Valenciji i tada su na pobjedničkom postolju stajali Dovizioso s Ducatijem, Rins sa Suzukijem i Pol Espargaro s KTM-om. Isti je trojac, na istim motociklima, igrao važnu ulogu i na ovoj kišnoj utrci u Le Mansu, ali nijedan od njih neće pobijediti, a na kraju će samo Espargaro završiti na postolju.

Kad je kišna utrku u pitanju, možeš biti poprilično siguran da će juriti vozači Ducatija, da će se proslaviti netko tko je dotad bio debelo u drugom planu, ali i da će biti i puno padova. I sve to se pokazalo točnim, s time da je kao prvi posrnuo Valentino Rossi i to već u trećem zavoju, što mu je bila treća uzastopna utrka koju je završio padom.

46 valentino rossi itae 3257.gallery full top lg

Od samog početka se naprijed izdvojio Ducatijev trojac u sastavu Petrucci, Dovizioso i Miller, no u pozadini se poput šila probijao Alex Rins na Suzukiju, koji je startao s tek 16. mjesta. On je već u 4. krugu bio četvrti i tu krenuo otkidati skoro 4 sekunde zaostatka za vodećim Petruccijem. Sustigao ih je do polovice utrke, a onda ih skoro sve prošao u jednom potezu, kad je sredinom 18 kruga nevjerojatno kasno kočio na ulasku šikanu. Pritom je još došlo i od kontakta između Petruccija i Doviziosa, pa je Miller morao presjeći šikanu. Nažalost, Miller je već u idućem krugu odustao zbog kvara na svom (rezervnom) Ducatiju, a ubrzo potom Rins pada, nakon čega je Petrucci imao otvoren put do svoje druge pobjede u MotoGP karijeri.

Do trenutka kad je, sa svoje druge pozicije, Rins otklizao u šljunak, Dovizioso je već bio u evidentnim problemima sa svojim gumama i još mu je za vrat puhao Marquez. Ali ne Marc Marquez, koji se tek ima vratiti utrkivanju, nego njegov mlađi brat Alex, koji je po prvi put doista briljirao ove sezone, i to u svojoj prvoj kišnoj utrci na MotoGP motociklu uopće. I ne samo da mu je prijetio, nego je i prošao Doviziosa te čak i počeo lagano sustizati Petruccija, prošavši ciljem ipak kao drugi, što je njegov daleko najbolji rezultat u ovoj konkurenciji.

AMarquezLM20

stovremeno, Pol Espargaro se s KTM-om probio na treću poziciju, pa je tako Dovizioso završio kao četvrti, malo ispred Zarcoa i Oliviere. No, Dovizioso je i s tim četvrtim mjestom poprilično profitirao, s obzirom da se vodeći trojac u ukupnom poretku do posljednjeg metra borio tek za 9. mjesto. U tom troboju je prvi ciljem prošao Quartarao, ispred Vinalesa i Mira, a sve to znači da se Dovozioso ugurao na treće mjesto u ukupnom poretku, između Mira i Vinalesa, s time da tu četvorku sad dijeli samo 19 bodova.

MotoGP ukupni poredak (nakon 9 utrka):
1. F. Quartararo – Yamaha – 115 bodova
2. J. Mir – Suzuki - 105
3. A. Dovizioso – Ducati – 97
4. M. Vinales – Yamaha – 96
5. T. Nakagami – Honda - 81

09 danilo petrucci itae 9556.gallery full top fullscreen

Nakon Le Mansa su se u sve tri klase izdvojila po četvorica vozača koji se bore za naslov. S time da se u klasi Moto2 dosad činilo da su u igri njih samo trojica Talijana, ali sad im se sasvim priključio Britanac Sam Lowes. On je na hladnoj i ne baš sasvim suhoj stazi veći dio utrke držao drugu poziciju iza svog zemljaka Dixona, ali je ovaj pao, nakon čega je Lowes bez većih problema došao do prve pobjede nakon 4 godine. To mu je, u kombinaciji s time da je ukupno vodeći Marini završio tek 17., omogućilo da svoj deficit od 47 svede na samo 22 boda. Još ozbiljnije se u borbu za naslov uključio i Bezzecchi koji utrku završio kao treći, malo iza Australca Gardnera. Ukupno drugoplasirani Bastianini je prošao ciljem kao 9., ali je kasnije kažnjen i spušten na 11. poziciju jer je, zbog problema s kočnicama, presjekao šikanu u posljednjem krugu.

Moto2 ukupni poredak (nakon 10 utrka):
1. L. Marini – Kalex – 150
2. E. Bastianini – Kalex – 135
3. M. Bezzecchi – Kalex – 130
4. S. Lowes – Kalex- 128
5. J. Martin – Kalex - 79

I u klasi Moto3 se utrka vozila po suhom i hladnom asfaltu Le Mansa, a nakon bezbrojnih pretjecanja ciljem je prvi prošao Talijan Vietti, ispred svog zemljaka Arbolina i Španjolca Arenasa, koji se osvajanjem trećeg mjesta vratio na vrh ukupnog poretka. Dotad ukupno vodeći Ai Ogura je prošao ciljem kao deveti, s velikih 15 sekundi zaostatka, dok je McPheea srušio Alcoba, te je tako Škot praktično ispao iz borbe za Moto3 naslov.

Moto3 ukupni poredak (nakon 10 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 135
2. A. Ogura – Honda – 129
3. C. Vietti – KTM - 119
4. T. Arbolino – Honda – 115
5. J. McPhee – Honda – 98

Nove utrke su na rasporedu već idućeg vikenda u Aragonu, s time da će se na istoj stazi juriti i tjedan dana kasnije.

2020 MotoGP France R10 Milagro Vietti T927494

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp