Motosport

Intervju s Rossijem: Dobro se držim sa 41 godinom

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Rossi A921359

Odradili smo intervju „za okruglim stolom“ s Valentinom Rossijem, koji je netom potpisao ugovor za 2021. godinu, no tu ne misli završiti karijeru.

Video intervju s Rossijem vodili smo prošlog četvrtka. On je već bio na stazi Barcelona, gdje se tog vikenda vozila MotoGP utrka, i gdje je u subotu i službeno objavljeno da je potpisao ugovor s Petronas Yamahom za 2021. godine. No, to je bilo i očekivano, a nas je zanimalo što će biti od 2022. godine nadalje, kada bi Valentino Rossi mogao osnovati vlastitu MotoGP momčad.

Moto Puls: Sad svi govore o tome da ćeš osnovati MotoGP momčad 2022. godine. Kad bi mogao odabrati samo jednog vozača za taj tim, tko bi to bio?

ROSSI: Zasigurno moj brat, Luca Marini! Bio bi to dobar projekt, da imam MotoGP momčad u kojoj je moj brat, kako bi mu pomogao da izvuče maksimum. On je odličan vozač, jako brz, i mislim da ima veliki potencijal. Dakle, moj izbor je Luca Marini.

Moto Puls: Misliš li da bi mu MotoGP stroj mogao možda i bolje odgovarati od Moto2 motocikla s obzirom da je dosta visok?

ROSSI: Da, dosta je visok i mislim da s većim motociklom, kao što je to MotoGP, može biti i bolji nego što je sad.

2020 MotoG2020 Moto2 R9 Catalunya Marini Rossi ROB4898

Inače, njegov polubrat Luca Marini već vozi za Rossijevu momčad, ali u klasi Moto2. Nakon nove pobjede u Barceloni, Marini ima 20 bodova više od Bastianinija s kojim se bori za naslov prvaka. Rossi pregovara da već iduće godine Marini nastupi u MotoGP-u, vozeći Avintia Ducati, nakon čega bi ga za 2022. godinu mogao angažirati u svojoj MotoGP momčadi. Jasno, još je pod velikim znakom upitnika hoće li Rossi doista osnovati svoju momčad, a onda i to hoće li i tu nastaviti suradnju s Yamahom ili pak je, možda, započeti sa Suzukijem.

U nastavku vam donosimo neka od zanimljivijih pitanja i odgovora drugih novinara svjetskih medija, koji su sudjelovali na ovom intervjuu.

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Rossi ROB7668

Bild: Ova MotoGP sezona je tako neobična, i ako pogledaš prvi dio sezone, koje su tri stvari što je čine ludom, na stazi i privatno?

ROSSI: Na stazi, podij u Jerezu je bio dobar. Uživao sam u tome, prvi put nakon dugo vremena. Tu je i borba s Francom (Morbidellijem) i Pecom (Bagnaiom) za podij u zadnjem krugu utrke u Misanu, kao da se utrkujemo na mom ranču u subotu poslijepodne. To je bilo zabavno. Treća stvar je moja pogreška u drugoj utrci u Misanu, što je bila prava šteta. U privatnom životu se, nažalost, nije događalo ništa ludo u ovom periodu. Zatvoreni smo u kućama, naš život se promijenio, nadam se ne na dugo. Nije moguće organizirati zabave, družiti se okolo s prijateljima. Nažalost, život je sad dosadniji. Nadam se da ćemo se što je prije moguće vratiti normalnom životu i izlaženju.

12 Aut1 20442

Autobild Spain: Maverick i ti ste imali puno sreće nakon sudara Zarcoa i Morbidellija u Austriji. Da li si nakon toga počeo na drugačiji način misliti o tome da i u budućnosti ostaneš MotoGP vozač?

ROSSI: Bio je to veliki šok. Bilo me je doista strah od prvog trenutka, a onda i kad sam vidio snimku na televiziji. Maverick i ja smo bili u velikoj opasnosti. Motosport nas stalno podsjeća na to koliko je opasan. Zbog toga uvijek moraš biti na oprezu, ali i imati sreće. Ali i normalan život je opasan, a kad završim MotoGP karijeru, nastavit ću se utrkivati s automobilima, što je također opasno. To je ono što volim, to je moja strast, i znam da moram biti koncentriran jer motosport je u svakom slučaju opasan. Ali to sve nije promijenilo moj način razmišljanja, jer svi rade opasne stvari tijekom svog života.

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Rossi Quartararo AX71689

Motosport Magazin: Planiraš se baviti endurance utrkama automobila, kao što je 24h Le Mansa, nakon što završiš MotoGP karijeru. S obzirom da si jako kompetitivna osoba, kako ćeš pristupiti tom drugom dijelu karijere. Da li će to biti samo zabava za tebe, ili želiš i pobjeđivati?

ROSSI: Volim utrke, volim se boriti s drugim vozačima. Posebno uživam kad vozim motocikl, ali i automobile. Cijelo vrijeme sam imao i paralelnu karijeru s automobilima. Kad bi uhvatio slobodno vrijeme, uvijek bi odradio i neke utrke s automobilima. Biti će to manje ozbiljno nego s motociklima, jer sam s motociklom na vrhunskoj MotoGP razini. Mislim da s automobilom nisam toliko brz da bi se mogao utrkivati, na primjer, u Formuli 1, ali kad se utrkujem, uvijek želim ići do maksimuma kako bi ostvario što bolji rezultat i mislim da će tako biti i s automobilskim utrkama.

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Rossi JR5032

24ur: Kako uspoređuješ kočenje MotoGP motocikla s bolidom Formule 1, s obzirom na to da testirao Formulu 1?

ROSSI: Kočenje s Formulom 1 je totalno divlje. Doista, doista impresivno. To stavlja tvoje tijelo na granicu mogućeg. Moraš imati snažan vrat da ti glava ostane uspravna. Bolid je strašno brz, ali i lagan, s četiri široke gume i četiri velika karbonska diska, pa je kočenje u Formuli 1 doista, doista ekstremno. I s MotoGP motociklom je kočenje jako zahtjevno jer moraš uhvatiti balans, ali s bolidom možeš početi kočiti 100 ili 120 metara kasnije. Teško je na to priviknuti i um, jer u početku misliš da nije moguće kočiti tako kasno.

Due Ruote: Što pomisliš kad vidiš svoju refleksiju u ogledalu svako jutro?

ROSSI: Obično ujutro baš i ne razmišljam. Kad se probudim uvijek se osjećam očajno, jer volim spavati, pa to kad se prvi put vidim u ogledalu nije najbolji trenutak mog dana. Generalno sam sretan. Nažalost, ipak postajem stariji, pa si malo provjerim i bore, ali za nekog sa 41 godinom se dobro držim.

2020 MotoG2020 MotoGP R9 Catalunya Rossi AX70602

fbmp ytmp imp