Motosport

Uzbudljiva MotoGP testiranja u Maleziji

Sepang test2020

Quartararo najbrži, Rossi peti, a motocikli svih 6 proizvođača u manje od pola sekunde. Čak 19 vozača unutar tričetvrt sekunde.

Ako se po testiranjima sezona poznaje, onda će ove godine biti napeto. Istina, dosad se češće nego rjeđe pokazalo da testiranja nisu pravo mjerilo, ali ne radi se tu samo o najbržim vremenima kruga, nego o prikazanim trendovima, koji daju naslutiti da su razlike u brzini između različitih motocikala i njihovih vozača i manje nego što su bile prošle sezone.

Oni upućeniji vjerojatno neće biti iznenađeni što je svakog od tri dana testiranja najbrži bio Quartararo s Petronas Yamahom. Francuz je prvi dan bio u prednosti što je vozio prošlogodišnji motocikl, te je mogao samo juriti, a ne zamarati se testiranjem dijelova, no kad je presjeo na novu Yamahu bio je još i brži. Pritom nije bio i klasa za sebe, jer je Crutchlow s Hondom kasnio samo 8 stotinki sekunde, a Rins sa Suzukijem jedva desetinku.

Glavni favoriti nisko u poretku

Bagnaia je s Ducatijem pridonio tome da imamo četiri različita motocikla na četiri prva mjesta, dok je Pol Espargaro s KTM-om bio sedmi, a njegov brat Aleix s Aprilijom deseti najbrži, sve to unutar 0.345 sekunde za Quartararoom. KTM je s novim motociklom, koji ima snažniji agregat i okvir s ovalnim umjesto okruglim čeličnim cijevima – očito napredovao u odnosu na „veliku“ četvorku, ali možda je još impresivniji skok radikalno nove Aprilije RS-GP, koja je bila kompletirana tek uoči ovih testiranja, a odmah se pokazala itekako brzom.

No, gdje su oni koji važe kao glavni favoriti za naslov? Nisko u poretku, što je samo dokaz da testiranja nisu pravo mjerilo, ali… Nakon operacije i drugog ramena preko zime, Marquez tvrdi da ima manje bolova nego u isto vrijeme prošle godine, ali i da je i slabiji u tom dijelu tijela. Zbog toga se morao čuvati te je završio kao tek 13. najbrži, iako s jedva 4 desetinke zaostatka za Quartararoom.

S pola sekunde zaostatka, Andrea Dovizioso je bio najsporiji od četvorice vozača Desmosedicija GP20, s time da je baš iz redova Ducatija dopiralo nekako najviše zabrinutosti, kao i izražavanje sumnje da nova Michelin stražnja guma pomaže svima osim njima. No, lako je moguće da je sve to okretanje pile naopako, pri čemu je Miller djelovao nekako najspremniji za novu sezonu. Usput budi rečeno, Zarco je u Maleziji prvi put isprobao Ducati, te je s prošlogodišnjim motociklom GP19 završio sa 6 desetinki zaostatka, što je svakako ohrabrujuće za njega.

Rossi i Pedrosa jure, Lorenzo također

Vinales je bio najsporiji vozač Yamahe, pola sekunde zaostatka za Quartararoom, no tvrdi da je itekako zadovoljan novom Yamahom i ritom kojeg može držati. U momčadi su zadovoljni time što su uspjeli riješiti ili umanjiti glavne prošlogodišnje probleme s premalom maksimalnom brzinom te preslabim držanjem i prebrzom potrošnjom stražnje gume.

Posebne pohvale zaslužuju veterani. Rossi je bio peti najbrži, te se prvi put u svojoj karijeri u Maleziji spustio ispod 1:59. A nikad brže Sepangom nije jurio ni Pedrosa koji je, kao testni vozač KTM-a, bio treći najbrži nakon dva dana testiranja. Treći dan nije vozio te je potonuo na 9. mjesto, sa samo 3 desetinke zaostatka. Za razliku od njega, Lorenzo je izašao na stazu tek taj treći dan te u svom debiju kao testni vozač Yamahe bio 1,3 sekunde sporiji od Quartararoa. Već su počele priče da će kao „wildcard“ nastupiti na utrci u Barceloni.

Slijede još testiranja u Kataru, od 22. do 24. veljače, a na istoj stazi će već 8. ožujka biti odvožena i prva utrka ove sezone.

Malezija test 2020 erezu

fbmp ytmp imp