Motosport

MotoGP: Radikalno drugačija Aprilia RS-GP za 2020.

2020 Aprilia RS GP Sepang Test 04

Nije stvar samo u ogromnom spojleru na nosu, nego još i više u potpuno novom V4 agregatu.

Iz Aprilije su obećali potpuno novi RS-GP za predstojeću sezonu, i nisu lagali. Vidljivo je to već iz prvih fotografija sa „shakedown“ testiranja u Maleziji, koja su namijenjena testnim vozačima i momčadima s koncesijama (Aprilia i KTM),

Prvo što upada u oči su ta velika krilca na nosu, koja kao da su skinuta s Formule 1. A kako su vanjske dimenzije motocikla strogo ograničene, površina prednjeg krila je toliko velika zbog toga što su prednje oplate u svom „podbratku“ maksimalno sužene. To sve malo podsjeća na neke ranije eksperimente Ducatija, a po viđenom na tom „shakedown“ testu čini se da su i neki drugi konstruktori krenuli u sličnom smjeru, iako možda ne toliko radikalno.

Pritom su ta krilca još i pomaknuta maksimalno naprijed, kako bi hvatala „čisti“ zrak, bez turbulencija, koje bi umanjivale generiranje „downforcea“. Sasvim naprijed je isturen i usisnik za zrak, što bi također trebalo pridonijeti boljem disanju i istiskivanju snage, a sve je kompletirano kratkim prednjim blatobranom, koji se s donje strane produžuje na poklopce prednjeg kotača.

Isplatilo se čekati?

Očito su u Apriliji dobro proučili sitna slova u MotoGP pravilniku i odlučili maksimalno iskoristiti preostali manevarski prostor po pitanju aerodinamike. No, glavna novina se krije ispod karbonskih oplata. Tu je potpuno novi V4 agregat s većim kutom između cilindara. Dosad je taj kut iznosio 75°, a sad je povećan na 90°, kao što je to slučaj kod Ducatija, Honde i KTM-a.

Takav V4 agregat je teže smjestiti u kompaktan okvir, ali zato omogućuje uštede na balansnoj osovini koja „troši“ snagu, a uz to inženjerima Aprilije daje priliku da se lakše igraju s različitim intervalima paljenja. Osim toga, V4 agregat je sad konstruiran tako da je uži pa se našlo mjesta za vanjski zamašnjak, koji se onda može lako mijenjati, što omogućuje da se lako mijenjaju karakteristike agregata, ne samo od vikenda do vikenda, nego od jednog do drugog treninga. Vozači Yamahe i Suzukija, sa širokim rednim agregatima, nemaju taj luksuz da je njihov motocikl opremljen eksternim zamašnjakom.

Zbog razvoja tog potpuno novog motocikla, Aprilija je još sredinom prošle sezone u potpunosti zamrznula dorađivanje dosadašnjeg modela. Nakon prvih krugova s novim prototipom, testni vozač Bradley Smith je izjavio da se na ovaj novi motocikl itekako isplatilo čekati. Inače, Smith bi lako mogao biti promoviran u drugog vozača Aprilije, budući se upravo ovih dana rješava pitanje kazne za Iannonea, koji je suspendiran od kraja prošle godine, kad se doznalo da je pao na doping testu obavljenom tijekom pretposljednjeg MotoGP vikenda u Maleziji.

 

2020 Aprilia RS GP Sepang Test 03

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp