Motosport

MotoGP: Iannone suspendiran zbog dopinga

moto gp argentina 1

Već su se svi navikli na to da Iannone zna biti problematičan, ali ovo bi ga moglo koštati kraja karijere.

Za početak, treba uzeti u obzir da je suspenzija donesena na temelju A uzorka urina i da se Iannone ima pravo žaliti, što će vjerojatno i učiniti, nakon čega bi se pristupilo ispitivanju B uzorka, te bi se mogla donijeti konačna odluka. Ovako je riječ o samo provizornoj odluci, prema kojoj je Andrea Iannone suspendiran od 17.12. do daljnjega, s time da on ima pravo tražiti ukidanje te privremene suspenzije. Što će vjerojatno i učiniti.

Nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže, no očito je da je na dan utrke u Maleziji (3.11.) Iannone na doping kontroli dao uzorak mokraće u kojem je pronađena ne specificirana supstanca koja spada u skupini Anabolic Andrgenic Steroids (AAS). Ukratko, ispada da je Iannone uzimao muški hormon testosteron.

Iako se testosteron u nekim slučajevima koristi i za liječenje, sportaši ga zlorabe za poboljšanje svoje izvedbe, ali i da vizualno naglase svoje mišiće, što je posebno izraženo kod bodybulidera. A baš to nam nekako „miriše“ na Iannonea. Naime, malo je reći da je njemu vlastiti izgled itekako važan. Jednostavno se obožava fotografirati u toplessu, a uz to je i u vezi s influencericom, tako da njih dvoje uživaju „celebrity“ status u Italiji.

Osim toga, usporedite li njegove današnje fotografije s onima otprije prije nekoliko godina, postoji sumnja da se Iannone podvrgnuo plastičnim operacijama. Štoviše, kad je u veljači ove godine propustio važna testiranja u Maleziji, zbog navodne upale zuba, poprilično glasno se govorilo da se zapravo radilo o upali nakon plastične operacije čeljusti.

Sad sve ovisi o tom B uzorku, ali i tome kako će se postaviti Aprilia. Hoće li mu čuvati leđa, ili će iskoristiti priliku da raskinu ugovor s Iannoneom? Naime, on je malo ubrzao u završnici sezone (testosteron?), ali generalno nisu bili presretni ni njegovim zbrojem bodova ni pristupom poslu, iako su tvrdili suprotno. No, vjerojatno su znali što kupuju, jer Iannone je već neko vrijeme odavao primjer iznimno talentiranog sportaša koji je sam sebi najveći neprijatelj.

To je posebno bilo vidljivo u dvije godine koje je proveo u tvorničkoj momčadi Suzukija te se brzo zamjerio pedantnim Japancima koji nisu mogli razumjeti njegovo neprofesionalno ponašanje. Jedan od benignijih primjera je onaj kad je došao na press konferenciju i onda minutama pričao na mobitel da bi izašao bez da je i saslušao jedno pitanje, a kamoli odgovorio na njega. No zato je sve to nadoknadio novinarima drugom priliko, kad je opširno i slikovito objašnjavao svoje probavne probleme.

Andrea Iannone je 2016. u Austriji donio prvu pobjedu Ducatiju nakon ere Stonera. No, bila ej to njegova jedina pobjeda, nakon koje mu je karijera krenula nizbrdo da bi sad, ako suspenzija bude potvrđena, sletjela u ponor. Doping afere su u motosportu rijetke, ali sjećamo se da je prije nekoliko godina bio suspendiran Anthony West, koji se uspio vratiti. Iannone je u kolovozu napunio 30 godina i pitanje je da li bi se nakon neke duže suspenzije uopće i on sam želio vratiti, a još je i veće pitanje tko bi ga želio primiti? No, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, pa pustimo prvo da „institucije odrade svoj posao“.

01 ar australia

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp