Motosport

MotoGP: King of the Sachsenring

rd9 sachsenring marquez 2019 01883

MotoGP utrka za VN Njemačke je bila itekako predvidljiva. Zanimljivija je bila tek borba za 4. mjesto.

Može li Marquez pobijediti deseti puta zaredom na stazi Sachsenring? Mnogi su to shvatili kao retoričko pitanje i bili su u pravu. Jer Marquez je u subotu prvo osvojio 10. uzastopni „pole position“, a onda u nedjelju, bez da se oznojio, došao i do 10. uzastopne pobjede na ovoj stazi, sedme u klasi MotoGP.

Istina, nije baš najbolje startao, odnosno malo se previše propela njegova Honda, tako da je Quartararo vodio skoro pa do prvog zavoja. No Marquez je kočio vidno kasnije od njega i odmah preuzeo vodstvo nakon čega više nije imao potrebu riskirati. Quartararo je, s druge strane, pao već na početku drugog kruga, što mu je ujedno bio tek drugi pad u MotoGP karijeri i prvi za vrijeme utrke.

Uz Qurtararoa, kao potencijalni izazivači Marqueza na ovoj stazi važili su Rins i Vinales. No, ubrzo je postalo jasno da ni jedan ni drugi ne mogu pratiti zadani tempo. Pritom se Rins već pomirio s osvajanjem drugog mjesta, a onda je ničim izazvan pao u brzom, zloglasnom i opasnom zavoju broj 11. Bila je to druga uzastopna neprisiljena greška vozača Suzukija, koji je na sličan način posrnuo i prije tjedan u Assenu kad je bio u vodstvu.

Do onda je Marquez već ionako stvorio veliku prednost te se mogao opustiti i u ležernom ritmu doći do 5 pobjede ove sezone. Vinales je nakon slavlja u Assenu ovaj put ciljem prošao kao drugi, s time da ga je ozlijeđeni Crutchlow pritiskao skoro cijelu utrku da bi mu pred sam kraj pustila guma, što je shvatio kao upozorenje te se odlučio zadovoljiti i trećim mjestom.

E 7670

Barem je do samog kraja ostalo neizvjesno tko će osvojiti drvenu medalju. Nakon brojnih pretjecanja u toj skupini, četvrti je ciljem prošao Petrucci ispred Doviziosa i Millera, sva trojica na Ducatiju Desmosedici GP19, dok je 7. mjesto osvojio rookie Mir na Suzukiju. Malo iza njih, Rossi i Morbidelli su završili 8. i 9. dok je Bradl, kao zamjena za ozlijeđenog Lorenza, s tvorničkom Hondom pred svojom publikom zaključio poredak prve desetorice.

Kao što se očekivalo, bodovna prednost Marqueza je nakon Sachsenringa doista ogromna. Na godišnji odmor odlazi s 58 bodova više od Doviziosa, kojem je sve teže držati i tu drugu poziciju ispred timskog kolege Petruccija.

I nije Marc jedini Marquez koji na praznike ide kao ukupno vodeći. Isto zadovoljstvo ima i njegov brat Alex. I on je na kraju glatko slavio u Sachsenringu s time da se ipak morao bitno više pomučiti da se probije do vodstva. Prošlogodišnji pobjednik Binder je s KTM-om ciljem prošao drugi, baš kao i prije tjedan dana u Assenu, dok je Schrotter pred svojom publikom završio kao treći. Uz njih dvojicu, u borbi za podij je do samog kraja bio i Lecuona, no Španjolac je malo pogriješio u posljednjem zavoju posljednjeg kruga i pao. Luthi je završio kao peti i tako vodstvo u ukupnom poretku prepustio Marquezu, koji broji 8 bodova više.

Utrka klase Moto3 se rasplela tek u pretposljednjem zavoju posljednjeg kruga. Ukupno vodeći Canet je s KTM-om veći dio utrke bio gotovo nevidljiv, ali je u završnici ubrzao i u posljednji krug ušao kao vodeći. Ipak, na kočenju za pretposljednji zavoj nije vozio obrambenom putanjom, pa pokraj njega prolazi dvojac iz momčadi Leopard Racing. Tako je, nakon četiri druga mjesta, Dalla Porta konačno došao do prve pobjede ove sezone, 72 tisućinke sekunde ispred timskog kolege Ramireza. Canet je završio treći, malo ispred Fenatija, s time da je prvih 11 vozača prošlo ciljem unutar samo 1 sekunde i 6 stotinki. Ovom pobjedom je Dalla Porta preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, sa samo 2 boda više od Caneta, dok treći Antonelli već ima 38 bodova zaostatka

Rano ujutro je odvožena i prva utrka MotoE kupa, koji se vozi na identičnim Energica elektrociklima. Inače, start je bio pomaknut za nekoliko minuta, a sama utrka skraćena s 10 na 7 krugova, no nisu uspjeli odvoziti ni to budući da je izvješena crvena zastava u 6 krugu nakon što je Savadori pao te je njegov motocikl probio zaštitnu ogradu. Tako je Finac Niki Tulli odnio prvu pobjedu u ovoj novoj kategoriji, ispred Bradleyja Smitha i Mikea di Meglia. Iako je bilo čudno gledati utrku bez milozvučne buke benzinskih agregata, a i vremena po krugu su lošija i od Moto3 motocikala, čini se da bi u MotoE kupu mogli gledati jednako bespoštedne borbe kao i u konvencionalnim klasama.

Sad slijedi odmor do početka kolovoza kada su na rasporedu utrke u Brnu. Rezultate utrka u Sachsenringu pogledajte u donjoj galeriji.

MotoE Sachs

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 8 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 185
2. A. Dovizioso – Ducati – 127
3. D. Petrucci – Ducati – 121
4. A. Rins – Suzuki – 101
5. M. Vinales – Yamaha – 85

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 136
2. T. Luthi – Kalex – 128
3. A. Fernandez – Kalex - 102
4. L. Baldassarri – Kalex – 97
5. J. Navarro – Speed Up – 97

 

Moto3

1. L. Dalla Porta – Honda – 125
2. A. Canet – KTM – 123
3. N. Antonelli – Honda – 87
4. M. Ramirez – Honda - 78
5. T. Arbolino – Honda - 77

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp