Motosport

MotoGP: Marquez dominirao, Rossi izborio drugo mjesto

rd2 argentina marquez 2019 2 14

Marquez je bio klasa za sebe, ali Rossi i Dovizioso su se pobrinuli da utrka bude napeta do samog kraja.

Nije to ni izbliza bio kaos kao prošle sezone na argentinskoj stazi Termas de Rio Hondo. Zapravo, pitanje pobjednika je bilo sasvim izvjesno najkasnije do kraja 2. kruga, kada je Marquez već imao vodstvo od 2,5 sekunde. Kasnije se to rastegnulo na skoro 13 sekundi, a iako je u posljednjem krugu mahao publici i tako prošao ciljem sa „samo“ 9,8 sekundi ispred Rossija, to je za Marqueza svejedno rekordna prednost s kojom je izvojevao pobjedu. Zanimljivo, i dosad je osobni rekord držao u Argentini i to još od 2016. godine kada je slavio s prednošću od 7,7 sekundi.

Ukratko, o Marquezu se nema što pričati jer je jednostavno i apsolutno bio klasa za sebe. Očito su i on i Honda u sjajnoj formi, s time da je i dalje „na servisu, jer se sljedeća utrka vozi u Teksasu gdje Marquez nikad dosad nije izgubio. Pa zašto bi sad?

A opet, bez obzira na dominaciju Marqueza, utrka u Argentini uopće nije bila dosadna. Za to se pobrinula skupina vozača koji su se borili za drugo mjesto, među kojima su se Dovizioso i Rossi uspjeli malo izdvojiti. Inače, „profesor“ Dovizioso je majstor taktiziranja, ali Rossi je ipak „profesor doktor“ te je dugo, dugo proučavao svojeg protivnika prije nego što ga je napao na otprilike polovici posljednjeg kruga. Baš na tom dijelu staze je Dovizioso bio najslabiji, a Rossi najjači, s time da je nakon majstorskog pretjecanja odjurio naprijed i potvrdio drugo mjesto s prednošću od 7 desetinki sekunde. Iako pritom nije bio baš toliko sretan da bi doista potpisao ugovor do 2025. godine, Rossi se ovom drugom mjestu radovao kao pobjedi. Uostalom, kraj Marqueza se bolje od toga nije moglo.

Budući da je riječ o stazi na kojoj Ducati još nije bio na podiju, i Dovizioso je bio poprilično zadovoljan tim trećim mjestom. Za drvenu medalju, odnosno četvrto mjesto, bespoštedno su se borila petorica vozača, što se svelo na trojicu kad je u pretposljednjem krugu Morbidelli s Petronas Yamahom zakačio stražnju gumu tvorničke Yamahe Vinalesa, pri čemu su obojica pali. Na kraju je Miller bio četvrti, a Petrucci šesti, dok je između ta dva Ducatija GP19 ciljem prošao Rins. On je u utrku krenuo s tek 16. pozicije, ali dobrom vožnjom potvrdio da su i on i Suzuki sila s kojom treba računati.

Nakagami je umalo ostvario rezultat karijere osvajanjem 7. mjesta, dok je Quartararo u svojoj tek drugoj MotoGP utrci dobacio do 8. pozicije. Braća Espargaro su se pobrinula da među prvih 10 budu zastupljeni motocikli svih 6 proizvođača s time da je Aleix s Aprilijom u posljednjem krugu nadmudrio Pola s KTM-om. Treba pohvaliti i Oliveiru, koji je s tim istim KTM-om, u svoj drugoj MotoGP utrci, bio odmah za repom Pola Espargaroa, kojem je to već treća sezona u narančastom. Pehist utrke je Cal Crutchlow, koji je imao dobar tempo, ali mu se Honda jedva primjetno pomicala prije starta, zbog čega je kažnjen prolaskom kroz boskove. Na kraju je završio kao 13., ispred Lorenza koji je nakon loših kvalifikacija na startu još greškom uključio sustav za ograničenje brzine u boksu, pa je jurnjavu započeo s kraja kolone.

U Moto2 kategoriji je s prve startne pozicije trebao krenuti Vierge, ali to se nije dogodilo jer mu se, vjerojatno zbog problema sa strujom, ugasio motocikl u krugu zagrijavanja. Utoliko je bio lakši posao Lorenzu Baldassarriju koji se dobar dio utrke držao 4. pozicije i iz neposredne blizine promatrao svoje protivnike. Tek se pred sam kraj odlučio progurati, i to doslovno, ispred Gardnera i otići do nove pobjede. Slavio je i u Kataru, tako da u Teksas putuje s maksimalnih 50 bodova. Australac Remy Gardner, sin GP500 prvaka Waynea Gardnera, je osvajanjem drugog mjesta ostvario rezultat karijere, dok je treći bio Alex Marquez, prošavši ciljem unutar dvije sekunde za pobjednikom. Svi oni bili su na Kalexima, a čast KTM-a je obranio sve bolji Lecuona, osvojivši 4. mjesto.

A iako je do subotnjih kvalifikacija sve djelovalo otužno za KTM u klasi Moto3, baš tu ih je krenulo. Jaume Masia je prvi put u svojoj karijeri krenuo s prve pozicije, a nepunih 39 minuta kasnije došao i do prve pobjede u karijeri. Ali nije to bila pravocrtna putanja, nego je sve bilo otvoreno do posljednjeg kruga. Uostalom, u najboljoj maniri ove klase, čak su devetorica vozača prošla ciljem unutar jedne jedine sekunde. Masia je u svemu tome bio najspretniji, pregazivši crtu desetinku ispred Darryna Bindera, kojem je to također rezultat karijere, dok je treće mjesto dograbio Arbolino na Hondi. Kaito Toba, pobjednik iz Katara, je također bio u vodećoj skupini, ali je pri zalijetanju McPheea u Lopeza morao praktično stati kako ih ne bi pregazio. Svejedno se uspio probiti do 10. mjesta i tako se zadržati na vrhu ukupnog poretka.

Okupljanje u Teksasu je na rasporedu od 12. do 14. travnja, a u međuvremenu možete u donjoj galeriji provjeriti rezultate utrka u Argentini.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 2 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 45 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 41
3. V. Rossi – Yamaha – 31
4. A. Rins – Suzuki – 24
5. D. Petrucci – Ducati – 20

Moto2
1. L. Baldassarri – Kalex – 50 bodova
2. R. Gardner – Kalex – 33
3. M. Schrotter – Kalex – 27
4. A. Marquez – Kalex – 25
5. T. Luthi – Kalex – 20

Moto3
1. K. Toba – Honda – 31 bod
2. L. Dalla Porta – Honda - 29
3. J. Masia – KTM – 25
4. N. Antonelli – Honda – 21
5. D. Binder – KTM - 20

 

 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp