Motosport

Veliki požar progutao MotoE paddock u Jerezu!

MotoE pozar1

MotoE testiranja u Jerezu otkazana su nakon što je veliki požar progutao prostor sa sofisticiranom opremom i, čini se, Energica motociklima.

Ažurirano: I službeno je potvrđeno da se neće voziti prva utrka FIM Enel MotoE World Cupa, koja se trebala održati baš u Jerezu 5. svibnja. No, neće se odgoditi i cijela sezona, nego će se objaviti novi i revidirani kalendar. Istraga o uzroku izbijanja požara još uvijek traje, a tvrdi se da u to vrijeme nijedan motocikl nije bio na punjenju.  

Ažurirano 2 : Nicolas Goubert, izvršni direktor MotoE World Cup, je za motogp.com izjavio da su u trenutku izbijanja požara motocikli ipak bili na punjenju i da se pred sam kraj tog procesa zapalio jedan od novih prototipova stanice za punjenje.

U noći s 13. na 14. ožujak, malo iza ponoći, buknuo je požar na stazi Jerez u prostoru sa svom tehničkom infrastrukturom za MotoE World Cup. Riječ je o novo pokrenutom monomarka kupu Energica električnih motocikala, a koji se trebao voziti u sklopu probranih europskih utrka MotoGP prvenstva. Naglašavamo „trebao“ jer je sada održavanje tog natjecanja pod itekako velikim znakom upitnika.

Zasad se ne zna ništa konkretno osim da je istraga u tijeku i da nema ozlijeđenih. Prema nekim neslužbenim informacijama, u tom prostoru su bili parkirani i Energica natjecateljski motocikli, koji su prvi put bili okupljeni u punom broju, kako bi svih 18 vozača (vidi donju fotografiju) moglo odraditi prva poštena testiranja.

Objavit ćemo dodatne informacije čim bude poznate, no slobodni smo pretpostaviti da požar nije izazvao kakav odbačeni opušak, nego da to ima veze sa zapaljivom kombinacijom koju predstavljaju baterije i brzi punjači. Na jesenskim testiranjima u Jerezu, vozači su se žalili da se baterije brzo pregriju, a ovom prigodom su trebala biti testirana i dva nova sustava brzih punjača. Kad zbrojimo jedno s drugim, stavili bi ruku u vatru da taj požar ima veze s elektrokemijskim reakcijama.

A ako je tome tako, onda je budućnost MotoE kupa itekako upitna. Naime, za pretpostaviti je da Dorna neće dati zeleno svjetlo „zelenoj“ tehnologiji tako dugo dok nisu sigurni da se takvo što ne može ponoviti. Zamislite samo da takav požar izbije u „paddocku“ za vrijeme MotoGP vikenda, kad su skupocjena oprema, MotoGP motocikli, spremnici benzina, tegljači, „hospitality“ šatori i kamperi vozača nagurani jedan do drugog.

Inače, prije požara je odrađen prvi od tri nesuđena dana testiranja u Jerezu. Najbrži je bio bivši Moto2 vozač Eric Granado koji je odvozio najbrži krug u vremenu 1:48.984, što predstavlja napredak u odnosu na vremena postavljena prošle jeseni, ali je još uvijek skoro tri sekunde sporije od najbržeg kruga na Moto3 motociklu.

Prva MotoE utrka se trebala voziti baš u Jerezu, 5 svibnja, uoči Moto3 utrke. Nažalost, nakon ovog požara ne samo da je ta utrka pod velikim znakom pitanja, nego i čitava sezona. Čekamo prve službene informacije na tu temu.

MotoE 2019 

Među angažiranim MotoE vozačima su i neka slavna imena, kao što su to Bradley Smith, Randy de Puniet, Alex de Angelis ili Sete Gibernau (u akciji na fotografiji na vrhu).

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp