Motosport

Ana Carrasco je prva žena prvakinja svijeta

hi R11 Magny Cours WorldSSP300 2018 Sunday Carrasco DSC6720

Osvojila je naslov u klasi SSP 300 sa samo bodom prednosti u odnosu na kolegu Pereza.

Nakon što je prošle godine postala prva žena koja je pobijedila u utrci svjetskog prvenstva, simpatična Ana Carrasco je ove sezone otišla i korak dalje te postala prva žena s titulom svjetskog prvaka, odnosno prvakinje, izvojevanom u konkurenciji s muškarcima.

Titulu je, zapravo, osvojila još u svibnju, kad je pobijedila u Imoli i Donigtonu. Tada se učvrstila na vrhu ukupnog poretka, no nakon toga se u iduće tri utrke njezina prednost ubrzano topila. Na kraju joj je, nakon posljednje utrke u Magny-Courseu, ostao samo jedan slatki bod prednosti u odnosu na sunarodnjaka Miku Pereza, koji također nastupa s Kawasakijevim motociklom Ninja 400.

Inače, Ana je u tu posljednju utrku startala tek s 25. mjesta, a nakon što se veći dio utrke borila oko dvadesete pozicije, u završnici se uspjela probiti do 13. mjesta, sa samo 2,5 sekundi zaostatka za pobjednikom. I to Španjolki ne bi bilo dovoljno da se u posljednja dva zavoja Daniel Valle s Yamahom YZF-R3 nije uspio probiti ispred Pereza i tako mu iz ruke izbiti pobjedu, ali i 5 bodova, bez kojih je Mika mogao postati samo viceprvak.

Jasno je da je Ana Carrasco osvajanjem naslova učinila mnogo za promociju te tek prošle godine pokrenute klase. Isto tako, nema sumnje da su i u Kawasakiju navijali baš za nju. U lipnju smo bili u KRT centrali, smještenoj uz samo stazu u Barceloni, a koja je rezervirana isključivo za pripremu motocikala kojima upravljaju tvornički Superbike vozači Rea i Sykes. No, u jednom kutku garaže se našlo mjesta i za Ninju 400 Ane Carrasco.

Ana Carrasco sad ima odličnu referencu da traži eventualni povratak u Moto3 klasu, u kojoj je 2013. godine osvojila 9 bodova, nakon čega je ostala još dvije sezone u svjetskom prvenstvu, ali bez osvajanja bodova. 2015. je zajedno s njome nastupala i Maria Herrera koja je s Husqvarnom osvojila 9 bodova, pa nakon toga ostala u prvenstvu još dvije godine. Prošle sezone je s nekonkurentnom Mahindrom osvojila jedan bod, nakon čega se i ona preselila u klasu SSP300 i s Yamahom YZF-R3 završila kao 13. u ukupnom poretku.

KONAČAN POREDAK SSP300:

1. Ana Carrasco – Kawasaki – 93 boda
2. M. Perez – Kawasaki – 92
3. S. Deroue – Kawasaki – 80
4. L. Grunwald – KTM - 78
5. D. Loureiro – Kawasaki - 66

hi R11 Magny Cours WorldSSP300 2018 Sunday Carrasco DSC9912

fbmp ytmp imp