Motosport

MotoGP: Ludnica u Assenu

Assen18

Više od sto pretjecanja, sudar Rossija i Lorenza iznad 200 km/h, rekordno mali razmak prve petnaestorice. Utrka za pamćenje.

Među svim stazama u MotoGP prvenstvu, Assen je najveći klasik. Iako je 2006. amputirana iznimno uzbudljiva prva trećina kruga, još uvijek je to staza starog kova, sa suludo brzim zavojima u kojima presudnu ulogu igra vozač, a ne tehnika.

Neki će za ovogodišnju MotoGP utrku u Assenu reći da je bila možda i najuzbudljivija u novijoj povijesti. Po našem miljenju, još je bolja bila ona prošlogodišnja u Phillip Islandu. Primjećujete uzorak? Obje staze su brze i tekuće, kao u neka prošla vremena kad je seks još bio siguran, a moto utrke opasne.

Slično kao i jesenas u Phillip Islandu, i sada je Assenu veći dio utrke vodeća skupina bila sačinjena od čak osmorice vozača. Slično kao i jesenas u Phillip Islandu, i sada je Assenu bilo pretjecanja u skoro svakom zavoju. Slično kao i jesenas u Phillip Islandu, i sada je Assenu bilo dosta međusobnih kontakata. Najstrašniji je bio onaj kada je tada vodećem Lorenzu, u vrlo brzom zavoju popustila prednja guma, nakon čega je morao otpustiti gas, pa se u rep njegova Ducatija, a sve se to zbivalo pri brzini većoj od 200 km/h, zabio nos Rossijeve Yamahe. Pravo je čudo, i velika sreća, što su obojica ostali na kotačima.

I Marquez je imao kontakt s Vinalesom, nakon čega su obojica malo izletjela sa staze, ali ni to, kao ni trenutak kad je umalo pao (vidi gornju fotografiju) dok ga je pretjecao Rins u sporom zavoju broj 5, nije usporilo svjetskog prvaka. Marquez je uvijek bio tu negdje, pri samom vrhu vodeće grupe, a tek se u posljednja dva kruga uspio mrvicu odlijepiti i doći do 4. pobjede ove sezone.

Dijelom je Marquezu pomoglo i to što se njegovi progonitelji do samog kraja nisu prestali međusobno obračunavati i mijenjati pozicije od zavoja do zavoja. U jednom takvom obračunu u samoj završnici, Dovizioso je napao Rossija u zavoju broj 1, nakon čega su obojica otišli preširoko i tako Rinsu sa Suzukijem olakšali put do drugog mjesta i najboljeg plasmana u karijeri. Što ne znači da je Rinsu bilo lako, jer je Vinales prošao ciljem samo 5 stotinki sekunde iza njega, da bi desetinku kasnije isto učinio Dovizioso, a nakon pola sekunde i Rossi, koji je ciljem prošao kao peti.

Šesti Cruchlow je imao manje od 4 sekunde zaostatka za Marquezom, a slijede Lorenzo, Zarco i Bautista, koji je kasnio samo 7,5 sekunde za pobjednikom, a završio tek na 9. mjestu. I Rabat je odvozio odličnu utrku, ali sa 16,4 sekundi zaostatka nije zaslužio ni boda. Naime, vozače na prvom i petnaestom mjestu, a u ujedno i timske kolege Marqueza i Pedrosu, dijelilo je samo 16,043 sekundi što je rekordno mali razmak u povijesti kraljevske klase.

Kad se stave emocije na stranu, pa podvuče crta, ispada da je Marquez rastegnuo svoje vodstvo na 41 bod prednosti, a slijedi utrka na stazi Sachsenring, gdje još nikad nije pobijeđen. Rossi i dalje drži drugo mjesto u ukupnom poretku, s time da njega i deveto plasiranog Iannonea dijeli samo 28 bodova.

Voljeli bi napisati da je i Moto2 utrka bila otprilike toliko uzbudljiva, ali nije bilo tako. Bagnaia je cijelo vrijeme bio taman tu mrvici brži od ostalih da bez većeg stresa dođe do četvrte pobjede ove sezone. Nakon što je iznenađujuće pobijedio u Barceloni, Quartararo je u Assenu bio drugi, ispred Alexa Marqueza. Baldassarri je u samoj završnici utrke ispao iz borbe za podij kad mu je pukla stražnja guma, dok Oliviera s KTM ovaj put nije mogao bolje od sedmog mjesta. Tako se Bagnaia malo izdvojio na vrhu poretka, sa 16 bodova prednosti u odnosu na Olivieru.

U klasi Moto3 je došlo do promjene na vrhu poretka. Iz vodeće grupe od petorice vozača u zadnjem krugu je padom ispao Bezzecchi, a isto je učinio i McPhee s drugim KTM-om, tako da su podij kompletirali vozači Honde. Među njima je prvi prošao ciljem Martin, koji je time i preuzeo ukupno vodstvo od Bezzecchija, dok su Canet i Bastianini završili kao drugi i treći.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 8 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 140 bodova
2. V. Rossi – Yamaha - 99
3. M. Vinales – Yamaha – 93
4. J. Zarco – Yamaha – 81
5. A. Dovizioso – Ducati – 79
6. C. Crutchlow – Honda – 79
7. J. Lorenzo – Ducati – 75
8. D. Petrucci – Ducati – 71
9. A. Iannone – Suzuki – 71
10. J. Miller – Ducati - 55

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 144 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 128
3. A. Marquez – Kalex – 110
4. L. Baldassarri – Kalex – 93
5. J. Mir – Kalex – 75

Moto3
1. J. Martin – Honda – 105 bodova
2. M. Bezzecchi – KTM – 103
3. F. Di Giannantonio – Honda – 91
4. E. Bastianini – Honda - 84
5. A. Canet – Honda – 81

fbmp ytmp imp