Motosport

Dakar 2019: Cijeli reli u Peruu

Dakar2019 1

Organizatorima se očito smanjuje manevarski prostor u Južnoj Americi. Vrijeme je za povratak u Afriku?

Dobra je vijest što će se idući reli Dakar voziti u Peruu. Tamošnje pustinje vjerno repliciraju Saharu, na sveopće veselje natjecatelja, kojima je u Južnoj Americi znalo nedostajati pijeska. No, to što će se cijeli reli voziti na teritoriju samo jedne države predstavlja presedan koji ukazuje da organizatorima nedostaje manevarskog prostora.

Čile se već prije koju godinu zahvalio na suradnji, no ASO se u Argentinu uvijek mogao pouzdati kao u domaćina. Da li zbog mjera štednje, ili jednostavno zasićenosti, ljubav je očito pukla. Bolivija je pak inzistirala na tome da se reli vozi kroz što više regija te zemlje, na što organizatori relija nisu htjeli pristati, vjerojatno zato jer se natjecatelji bune protiv tamošnjeg rijetkog zraka, hladnoće, kiše, snijega, blata, udara munja...

I tako je odlučeno da će se ove godine voziti samo u Peruu, koji se na prethodnom izdanju ovog relija, nakon duge pauze vratio na rutu. Natjecatelji su uglavnom oduševljeni tamošnjim pustinjama i ugodno preplašeni pješčanim dinama u Ica i Tanaka regijama. Ruta će ići i nekim dijelovima Perua gdje dosad nije bila, no ograničenost na samo jednu zemlju znači da će program biti skraćen, pa će se umjesto uobičajena dva tjedna voziti od 6. do 17. siječnja, s deset predviđenih etapa.

Taj manjak natjecateljskih dana će se vjerojatno kompenzirati time što će etape biti dugačke i zahtjevne. Tvrtka ASO, kao organizator relija, najavljuje da će svaka iduća etapa biti teža od one prethodne. Zbog otvorenog pustinjskog terena navigacija bi mogla biti i važnija nego dosad, a po novim pravilima bi oni koji odustanu na prvim etapama mogli ponovo krenuti nakon dana odmora i biti u zasebnom poretku. No, ta opcija ne vrijedi za vozače motocikala i četverocikala.

Dakako, da ovakav razvoj događaja potencira priče o povratku na teritorij Afrike, možda već 2020. Prije godinu ili dvije u takvim se kombinacijama spominjala Južnoafrička Republika, a sada se špekulacijama priključuje i susjedna Namibija, te njoj susjedna Angola. Ovdje bliže nama, na sjeveru afričkog kontinenta, je navodno zanimljiv ogroman teritorij Alžira.

fbmp ytmp imp