Motosport

MotoGP: Drama u Jerezu

73519

Marquez bi vjerojatno pobijedio sve da i nije došlo do lančanog sudara Doviziosa, Lorenza i Pedrose.

Ovogodišnja utrka u Jerezu će se pamtiti po incidentu u 18 krugu. Dovizioso je u zavoju broj 6. napao tada drugoplasiranog Lorenza i pritom preduboko kočio izbacivši i sebe i Lorenza iz idealne putanje. Pedrosa je to vidio kao priliku za napad s unutarnje strane, no Lorenzo je baš u tom trenutku oštrije skrenuo ne bi li se vratio na unutarnji rub zavoja. Došlo je do poprilično žestokog sudara nakon kojeg je Pedrosa katapultiran visoko u zrak, dok se Lorenzo odbio u Doviziosa sa svoje vanjske strane.

Iako svaki od sudionika snosi mali dio krivnje za ono što se dogodilo, zapravo je to bio splet nesretnih okolnosti. Ionako ozlijeđeni Pedrosa je i dobro prošao sa samo natučenim kukom, dok su kod Lorenza puno izraženije duševne boli. Bila je to prva utrka sezone u kojoj je vozio dostojnog svog imena, te je nakon sjajnog starta čak i vodio punih 7 krugova. No, najviše je u cijeloj priči izgubio Dovizioso koji nakon ovog pada, kao aspirant za osvajanje naslova, broji 24 boda zaostatka za Marquezom. Za utjehu mu može poslužiti činjenica da se na stazi koja ne odgovara ni njemu, ni Ducatiju, borio za drugo mjesto, što pokazuje da je primjetno napredovao u odnosu na prošlu sezonu.

Marquez je već dotad imao dvije sekunde prednosti u odnosu na spomenuti trojac, te je bio na sigurnom putu do nove pobjede. Doduše, i on je malo prije toga imao kritičan trenutak, kad je naletio na šljunak kojeg je Luthi prilikom pada izbacio na stazu. Marquezu je u tom zavoju, koji se prolazi s više od 150 km/h, žestoko pobjegao stražnji kraj, ali se majstorski, sasvim u svom stilu, spasio od pada.

Zarco je u trenutku lančanog sudara bio taman dovoljno daleko da uspije izbjeći Pedrosin srušeni motocikl i onda bez ikakvog stresa dođe do bodova za drugo mjesto, ali i do druge pozicije u ukupnom poretku. Neizvjesno je bilo samo tko će od četvorice zainteresiranih zauzeti najnižu stepenicu pobjedničkog postolja. Najbržim se pokazao Iannone, koji je tako drugu utrku zaredom sa Suzukijem došao do trećeg mjesta i to ispred Petruccija, Rossija i Millera. Vinales se hrvao s Bautistom za tek 7. mjesto, iz čega bi se dalo zaključiti kako je tvornička Yamaha i na novom asfaltu još uvijek u korničnim problemima s držanjem i potrošnjom guma, a koji su postali očiti prije godinu dana na istoj stazi.

Rookie Morbidelli je osvajanjem devetog mjesta došao do najboljeg rezultata kratke MotoGP karijere, dok je poredak prve desetorice zaključio testni vozač Mika Kallio, koji je s razvojnim prototipom budućeg KTM-ovog motocikla ponovo imao to zadovoljstvo da bude bolji od tvorničkih vozača Red Bull KTM-a.

U klasi Moto2 je Lorenzo Baldassarri preuzeo vodstvo u drugom krugu i na putu do svoje druge pobjede u karijeri nametnuo tempo kojeg nitko nije mogao do kraja slijediti. Doduše, jedno vrijeme ga je pritiskao Oliveira s KTM-om, ali on se i malo potrošio u proboju s 14. startne pozicije, tako da je bio relativno zadovoljan i osvajanjem drugog mjesta. Ukupno vodeći Bagnaia je završio treći, malo ispred Viergea, dok je poredak prve petorice zaključio Pasini. Alex Marquez je pao sredinom utrke i tako izgubio korak u borbi za željeni naslov.

Klasa Moto3 je ponovo ponudila najzanimljiviju utrku dana, s time da će se i tu najduže pamtiti višestruki sudar u istom zavoju broj 6 kao i u MotoGP klasi. U ovom slučaju su na tlu završila i tri najveća favorita za osvajanje karijere. Aron Canet je pogriješio na kočenju i srušio dotad ukupno vodećeg Martina, ali i Bastianinija, a kolateralna žrtva je bio i Arbolino, koji je dotad vozio utrku svoje karijere.

Iz tog kaosa su neokrznuti izašli samo Öettl i Bezzecchi koji su ostali nerazdvojni do samog kraja. Öettl je s manje od 6 stotinki prednosti došao do prve pobjede u karijeri dok je Bezzecchi osvajanjem drugog mjesta preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Treći je ciljem prošao odličan rookie Lopez, no nakon toga je kažnjen pomicanjem za jedno mjesto unazad zbog vožnje izvan granica staze. Tako je treće mjesto naslijedio Ramirez, što znači da su na sve tri stepenice pobjedničko podija bili vozači KTM-a.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da se iduće utrke u Le Mansu voze 20. svibnja.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 4 utrke)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 70 bodova
2. J. Zarco – Yamaha – 58
3. M. Vinales – Yamaha – 50
4. A. Iannone – Suzuki - 47
5. A. Dovizioso – Ducati – 46

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 73 boda
2. L. Baldassarri – Kalex – 64
3. M. Oliveira – KTM – 63
4. M. Pasini – Kalex – 58
5. A. Marquez – Kalex – 47

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 63 boda
2. J. Martin – Honda – 55
3. A. Canet – Honda – 48
4. F. Di Giannantonio – Honda – 46
5. F. Öettl – KTM - 35

fbmp ytmp imp