Motosport

MotoGP: Lorenzo najbrži na prvim zimskim testiranjima

Malezija18 test

Lorenzo je s Ducatijem odvozio najbrži krug svih vremena na Sepangu. Ali i ostali su jako blizu.

Već po tradiciji, u Maleziji je odrađena prva od tri runde zimskih testiranja. Nakon što su tijekom zime marljivo radili inženjeri, došao je red da se u tropskim uvjetima pošteno oznoje i MotoGP vozači, a posebno oni iz tvorničkih momčadi, koji trebaju ocijeniti plodove dosadašnjeg razvoja novih motocikala i dati dobre smjernice za nastavak posla.

Iako bi se sve trebalo svoditi na dosadno nizanje krugova, ovaj put je bilo dosta zanimljivo. Potvrđuju to i ostvarena vremena, koja su impresivna, ali ih ipak treba uzeti s rezervom budući da nije svima jednako važno biti pri vrhu poretka i jačati samopouzdanje. Kao i na utrkama, i na testiranjima je puno važnije tko može nizati desetak i više krugova u najbržem ritmu, od toga tko odvozi (jedan) najbrži krug.

Bilo kako bilo, za Ducati je itekako dobra vijest da je Lorenzo ostvario najbrže vrijeme kruga staze Sepang svih vremena (1:58.830). Istina, čak se 13 vozača uguralo u 8 desetinki iza njega, no Lorenzo se jedini spustio ispod 1:59. To je samo potvrda Španjolčevih riječi da je Ducati bitno poboljšao skretanje Desmosedicija u središnjem dijelu zavoja, a posebno u trenutku kad je gas zatvoren i nakon što se počne otvarati. To omogućuje Lorenzu da vozi više u svom stilu, s prenošenjem što više brzine kroz tjeme zavoja. Otprilike jednako pozitivne impresije ima i viceprvak Dovizioso koji je nakon tri dana bio četvrti najbrži s 3 desetinke zaostatka.

Pritom je Ducati odradio testiranja sa starim aerodinamičnim paketom (novi je još u razvoju) dok je Honda prvi put isprobala svoje radikalno „hammerhead“ rješenje s krilcima. No, važnije od toga bilo im je isprobati dvije verzije agregata za 2018. i čini se da su vozači i više nego zadovoljni. Pedrosa je pritom bio drugi najbrži, Crutchlow treći, dok je Marquez ostvario osmo najbolje vrijeme, no ponovo je pokazao da može nizati veliki broj uzastopnih krugova unutar samo 2 desetinki sekundi razlike.

Yamaha je imala vrlo dobre dvije trećine testiranja. Vinales i Rossi su drugog dana bili čak i dvojica najbržih vozača, puni riječi hvale za novi okvir, koji je evolucija onog iz 2016, ali i za novu aerodinamični paket. No, trećeg dana je asfalt slabije držao i čini se da su se, barem dijelom, vratili isti oni problemi koji su ih morili prošle sezone. Potrošnja gume u takvim uvjetima možda jest smanjena, no iz izjava vozača bi se dalo zaključiti kako je još uvijek pretjerana.

Ahilova peta Suzukija bio je pogonski agregat, tako da su za 2018. pripremili novi, baziran na onom pobjedničkom od prije dvije sezone. Rins nije skrivao zadovoljstvo visokim tempom kojeg je uspio održavati, ali i šestim najbržim vremenom. Iannone je bio tek 13. najbrži, ali i njegovo najbolje vrijeme je itekako respektabilno.

Četrnaesti najbrži, ujedno i posljednji koji se spustio ispod dvije minute, ali i prvi koje je zaostajao više od sekunde za Lorenzom, bio je Aleix Espargaro na Apriliji. Sviđa mu se što može biti agresivniji na kočenju, dok ga na izlasku iza zavoja veseli dorađena kontrola proklizavanja, a daljnji napredak očekuje od novog V4 agregata, koji bi trebao biti spreman do početka sezone.

Njegov brat Pol Espargaro je pao na kočenju pri velikoj brzini, tako da je morao propustiti treći dan testiranja, što je malo pokvarilo planove KTM-a. Ipak, uspjeli su isprobati nove oplate s poprilično radikalnim krilcima (nažalost, nemamo fotografiju s tim oplatama), a to što su Espargaro, Kallio i Smith bili poredani od 17. do 19. mjesta vjerojatno (još) nije razlog za pretjeranu uzbunu.

Izuzmemo li Crutchlowa, koji je ionako pridruženi tvornički vozač Honde, najbrži privatnik je bio Miller, što predstavlja ugodno iznenađenje, utoliko više što je nepredvidljivi Australac ostvario peto najbrže vrijeme s prošlogodišnjim Ducatijem. Zarco je s prošlogodišnjom Yamahom bio deseti, dok je najbrži rookie bio Nakagami, koji je s Hondom zaostao jedva nešto više od sekunde za Lorenzom.

Ako želite vidjeti kako izgledaju rane verzije MotoGP motocikala za iduću sezonu, odnosno nova generacija „čudnovatih kljunaša“ sa sve većim i neobičnijim krilcima, svakako zavirite u donju galeriju. Iduća runda testiranja održat će se od 16. do 18. veljače na tajlandskoj stazi Buriram, koja će biti nova postaja u ovogodišnjem prvenstvu.

Malezija18 test rez

fbmp ytmp imp