Motosport

MotoGP: Japanski NTS je novi Moto2 konstruktor

NTS 800

U 2018. ćemo imati 6 različitih konstruktora Moto2 okvira. Može li NTS zaprijetiti KTM-u i Kalexu?

Široj javnosti dosad sasvim nepoznata japanska tvrtka NTS iz Fukušime specijalizirana je za preciznu obradu metala i izradu prototipova za avio industriju, medicinu i nautiku. Isto tako, proizvodili su dijelove i za motosport, no u tom segmentu će se za njih glasnije čuti od iduće godine kada ulaze u Moto2 prvenstvo s vlastitim snagama razvijenim motociklom.

U svemu tome im pomaže švicarska tvrtka Geo Technology, koja ime itekakvog iskustva s Moto2 klasom jer su upravo oni prvih nekoliko godina dorađivali i pripremali unificirane Hondine agregata za to prvenstvo, a radili su i na razvoju Hondina Moto3 motocikla. Pritom NTS već ima dobru bazu jer su prošle godine s Alanom Techerom bili treći u FIM CEV Repsol Moto2 prvenstvu, koje je bazirano u španjolskoj, ali se vodi kao europsko prvenstvo za tu klasu. I ove godine, dvije utrke prije kraja, drže treće mjesto, s time da za njih sada nastupa aktualni europski Moto2 prvak Steven Odendaal.

Inače, Odendaal je na NTS motociklu s pozivnicom nastupio i na nedavnoj utrci svjetskog Moto2 prvenstva u Aragonu i završio kao 24. s 37 sekundi zaostatka. Bila je to priprema za iduću sezonu, kada će Odendall s NTS-om braniti boje momčadi RW Racing, u kojoj će mu timski kolega biti američki vozač Joe Roberts. On je na posljednjih nekoliko utrka nastupao kao zamjena u Moto2 prvenstvu i pokazao se specijalistom za vožnju po kiši.

S RW Racingom su potpisali ugovor na tri sezone, što znači da će razvijati i potpuno novi motocikl za 2018. koji će umjesto Hondinim biti pokretan Triumphovim trocilindričnim agregatom. Uz novo pridošli NTS, u Moto2 prvenstvu bi iduće godine trebali i dalje gledati motocikle koje su konstruirali Kalex, KTM, Suter, Tech 3 i Speed Up.

NTS

fbmp ytmp imp