Motosport

SBK: Kawasaki spreman za obranu naslova

hi Kawasaki Racing Team2017Team Launch GB41177A

Može li Rea osvojiti treću titulu za redom? I može li ga Sykes spriječiti u tome?

Zadnjeg vikenda u veljači počinje nova Superbike sezona, a time i pokušaj tvorničke momčadi Kawasakija da ponovi uspjehe iz protekle sezone. Nadmašiti ih ne može budući je Rea bio prvak, a Sykes viceprvak, čemu treba pridodati i konstruktorski naslov,

Iako je Rea na nedavnim testiranjima u Jerezu bio najbrži, a Sykes odvozio treće najbolje vrijeme, momčadi Kawasakija sigurno neće biti lako ostati na vrhu. Odnosno, biti će im vjerojatno teže nego u 2016. Davies i Ducati su dominirali u drugoj polovici prošle sezone, a nakon dvije godine pauze u prvenstvo se ozbiljno vraća i Aprilia. Iako od njih možda ne treba očekivati baš borbu za naslov, posebno ne od samog početka, Honda ima novi motocikl i jaku vozačku postavu, a i Yamaha bi konačno trebala pokazati zube.

Spustimo li stvari na osobnu razinu, realno je za očekivati da ni sam Rea neće samo tako oboriti rekord od tri uzastopne titule. Iako je i dalje glavni favorit za osvajanje naslova, više nije i jedini, kao što je to praktično bio uoči prošle sezone. Uz Daviesa, i njegovog timskog kolegu Melandrija, tu je i Laverty koji se vratio u Apriliju, bogatiji za MotoGP iskustvo, a na put bi mu želio stati i timski kolega i bivši svjetski prvak Tom Sykes.

Doduše, od ove sezone su Superbike motocikli još malo bliži serijskima, što uopće ne odgovara Sykesu, koji voli agresivniji pristup vožnje. Za 2017. je zato najavio promjenu stila, no sve i da uspije kopirati savršenu fluidnost Reae, veliko je pitanje je li uopće pametno pokušati ga pobijediti njegovim najjačim oružjem.

fbmp ytmp imp